158 Medicina de consum

     Stateam la o coada si fara sa vreau am tras cu urechea la o discutie intre doua "pustoaice". Socat mi-am dat seama ca atunci cind aveam eu virsta lor nici macar la nivel academic nu se purtau asemenea discutii competente. Pentru "pustoaice" discutia era banala si se referea la dieta alimentara si cele mai "trendy" solutii date de nutritionisti care emit "postulate". Ma uit la televizor unde prezinta "pastile " dotate cu GPS si microprocesor care ajung precis la coordonatele XY din corp si numai acolo basculeaza substanta utila. Asta poate sa o creada Mutu nu eu care gindesc la nivel cadran IV si dupa cite stiu sistemul sangvin inca nu este semaforizat asa ca substanta utila ajunge peste tot chiar si in virful urechii deci implicit si la "targetul" ei de fabrica respectiv "pateu-ul".

     Se uita ca fiecare "biped" care azi respira este rezultatul unui experiment genetic unic facut de mama natura care a durat cel putin 4 milioane de ani asa ca pornind de la aceasta cifra si aplicind regula de trei simpla rezulta ca 500 de ani reprezinta 0.0125 % iar cinci ani numai 0.000123 % .Pai cu 500 de ani in urma nu prea erau facultati de medicina iar cele care erau scoteau dentisti iar pe cei mai slab pregatiti ii dotau cu diploma de frizer. Spun unic din cauza ne diferentiem intre noi este suficient sa reamintesc ca pentru cineva o ceasca de cafea la ora 23.00 il face popindau pana dimineata in schimb eu o beau pe ultima in pat insa de regula nu reusesc sa o termin ca adorm. Chiar medicii recunosc ca dupa cinci ani de la intrarea in "exploatare" a unui medicament se lamuresc de eficacitatea lui. Ce se uita este ca nu exista o institutie "independenta" care sa faca monitorizarea asa ca daca mor anormal de multi se observa problema. De fapt in mod neoficial se admite ca un medicament este o substanta care face mai mult bine decit rau. Parerea mea neavizata in calitate de "beneficiar" este ca medicina inca este o stiinta "moale" si trebuie sa te misti pe virfuri nu ca elefantul intr-un magazin de portelanuri.

     Accept ca se pot face "simulari" cu rezultate viabile si ideal ar fi ca sa iei o "aschie" de ADN din Colibasi o amesteci cu un ADN de la o donatoare si scoti 200 clone. Imparti "voluntarii" in doua grupe si aplici unuia din ele un tratament cu pastila de testat. Ulterior "produsul" il bagi intr-o masina "turbo" a timpului si peste 100 de generatii poti prezenta anumite date concrete despre efectele pastilei. Am rezerve ca daca schimbi "donatoarea" mai ajungi la aceleasi rezultate.

     Din copilarie mi-a ramas in memorie o confesiune facuta de un chirurg renumit din Brasov care ii spunea tatalui meu:"am ajuns la sfirsitul carierei si-mi dau seama ca nu stiu nimic!".Cum tata nu intelegea a dat urmatorul exemplu:" il "deschid" pe X o operatie banala de apendicita si anunt asistenta ca peste doua zile sa-l externeze. Il deschid pe Y si ma grabesc sa trag fermoarul ca era "full" de metastaze. Anunt asistenta ca peste doua zile sa-l externeze ca sa moara acasa. Din cauze administrative ambii ramin trei zile in spital si previzibil unul moare insa problema este ca moare cel cu apendicita. Fac ancheta si descopar ca respectivul primise vizita unui prieten care l-a informat ca prietena lui s-a incurcat cu altul rezultatul bolnavul horcaie scurt si da coltul. Celalant primeste si el o vizita identica asa ca normal horcaie insa ulterior incepe sa injure ca ii "sparge fata", se externeaza ca avea o problema urgenta de rezolvat si se sterge undeva cu prognoza mea de specialist." Am vazut la televizor o invingatoare, este o "banala" cintareata care nu vrea sa moara si este foarte posibil sa si reuseasca ca in primul rind ea vrea . Nu mai insist cine nu este lamurit sa cauta date despre „efectul Placebo”.

     Se uita ca suntem dotati cu un sistem imunitar foarte performant care insa trebuie lasat sa lucreze nu "dopat" cu ajutoare externe ca asa este "trendy". Sunt convins ca fiecare din noi ar vrea un "upgrade" de sistem imunitar de la minoritarii nostrii tigani care este asa de performant ca nici Hitler nu a reusit sa-i vina de hac. Sistemul nostru imunitar este "oportunist" si lucreaza in sistem de economie de piata asa ca imediat dupa ce primeste ajutor nu trece la conservarea unitatilor "productive" ci le disponibilizeaza si ulterior se bazeaza pe ajutorul "extern" iar daca acesta nu vine la timp este "naspa".

     Ma refer in continuare la efecte secundare care nu intra in ecuatie.
Se face reclama la deodorantul X care garanteaza sase zile de etansare si nimeni nu sezizeaza ca pe alta pagina medicii sustin ca pielea este cel mai mare organ al corpului iar daca te arzi pe o anumita suprafata crapi. Pai deodorantul este mai bun decit sa te imbraci intr-un prezervativ si atunci cum ramine cu transpiratia/respiratia prin piele. Personal facind sport nu ma deranjeaza mirosul de transpiratie proaspata de pe urma unui efort fizic chiar imi place,. insa ma deranjeaza groaznic mirosul de nespalat iar la noi in loc sa te speli folosesti deodorant.
Se face reclama la renumitul Calgon foarte bun pentru masinile de spalat si la alti detergenti insa nu se tine cont ca acestia nu dispar din tesaturi asa ca avem "placerea" sa ne frecam de ei cind purtam haine. Fara sa vreau (ca eu numai din prostie ma prind) mi-am dat seama de asta cind am observat ca am pielea iritata numai la nivelul ciorapilor. Stiind predominant in Ap.14 stau numai in papuci asa ca spal ciorapii foarte des din cauza ca imi "ruginesc". In atelier fac mereu prelucrari mecanice si pilitura are acest prost obicei si normal foloseam detergent. Intr-o zi cu toate ca abia schimbasem ciorapii am observat ca m-am iritat pe piele. Imi da prin cap (din prostie) sa limpezesc din nou ciorapii si ies clabuci. Ii las la uscat si iarasi ii bag la limpezit si iarasi ies clabuci. Detergentul dracului nu are urechi ca sa auda ca "limpezesc" asa ca ramine pe pozitie. De atunci folosesc numai sapun si ii limpezesc la disperare , recunosc ca nu mai au fata comerciala insa nu mai ma irita.

     Este "trendy" sa te "inflamezi" acuma de problema tutunului. Sunt vicios si zilnic fumez aproximativ 20 de tigari deci 100 de minute respir aer viciat insa am o dilema daca un nefumator care are cinstea sa locuiasca in Piata Universitatii "consumind" zilnic 1440 minute de aer de acolo se compara cu mine care 1340 minute pot arunca in padure cu un borcan ca este peste drum?Sunt convins ca tutunul este daunator insa problema este mult mai complexa si nu se rezova numai la nivel statistic. Daca iei numarul de pantofi de la toti bolnavii de cancer sigur un numar o se predomine asta nu inseamna implicit ca daca ai acel numar la pantofi esti predispus la cancer. Normal pentru oamenii care gindesc la nivel propozitie o astfel de statistica devine postulat.

     Medicii au descoperit cu stupoare ca mitul celor opt pahare de apa a aparut din neant insa sunt convins ca imediat ce mai creste temperatura pe "sticla" o sa apara iarasi "halate albe" obligatoriu cu "furtunele" acelea agatate de git care cu competenta o sa ne recomande portia obligatorie de apa.  News  Consumul prea mare de apa 

     In concluzie sunt convins de importanta medicinii insa cita vreme "medicul de familie" scoate o carte de telefon din care la prima citire imi stabileste tratamentul prefer sa nu apelez la el ca daca mor sa o fac din timpenia mea nu din cauza medicului care nu avea degetul umed si frunzarea greu ceaslovul. Rezultatul acestei "politici" pana acuma nu am organe interne si imi este frica sa fac analize (chiar daca sunt gratuite fiind platite tot de mine din taxa de viciu ) ca sa aflu cit de bolnav sunt de fapt si culmea, sunt convins de asta dar nu vreau sa stiu.

Off topic Evidentiez legea care cere sa fie o balanta intre stirile negative si pozitive.Cei mai mari producatori de stiri negative cer asta in loc sa cauta ca legele emise de ei sa fie stiri pozitive.Probabil urmeaza ca sa apara un fel de alternativa la serviciul 112 la care sa apeleze "fatuca" din mijlocul evenimentului ca sa afla cum se incadreaza acesta.Se poate ocolii usor din cauza ca dupa o stire negativa se poate baga o fraza cu stiri pozitive de genul:" miine este deja vineri, leul s-a depreciat numai cu 10 bani si azi nu a mai fost nici o catrastofa aviatica" si dintr-un foc mai poti sa dai doua stiri negative.Imi aduc aminte de o cunostinta patron preocupat de o lege care cerea sa-si anunte angajatii cu 100 de zile inainte de disponibilizare. Rezolvarea Colibasi sa faca un registru de Dispozitiuni zilnice care sa fie luat la cunostinta zilnic pe baza de semnatura de toti angajatii.In acest registru sa treaca un punct de forma:"peste 100 zile din cauza problemelor financiare sunt obligat sa va disponibilizez".Repetata figura in fiecare zi si peste 100 de zile daca este cazul poti sa-i anunti cind vrei ca ii disponibilizezi incepind cu ziua urmatoare asa cum au fost anuntati anterior.

P.S. 1 Ca sa scap de reactile cititorilor cu nivel de gindire DEX: "...va asigur ca greselile ortografice, ortoepice, de punctuatie, morfosintactice si folosirea inadecvata a unitatilor lexico-semantice imi apartin si mi le asum,..."

P.S.2 de fapt eu sunt foarte atent la sintaxa cind sunt in linia de comada dind comenzi dos sau linux ca "boul" de calculator nu este in stare sa priceapa ca atunci cind am tastat "virgula" de fapt ma gindeam la "punct" insa am pretentia la oamenii care si inteleg ce citesc sa faca aceste corectii mental si de aici apare neglijenta mea.

Published on 5 iulie 2008
  Insemnari=158    lived days= 22943 Vizitatori=22943
                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!
Free Sitemap Generator

click spre "negustori"