154 aritmetica


 

     Din pacate maddish nu a iesit la "bataie" ca sa ma faca "varza" argumentind logic si coerent ca o iau prin balarii si intuiesc motivul asa ca "solo" imi continui demersul "jurnalistic".

     In scoala am fost o catastrofa la matematica din cauza insumarii indolentei mele si a faptului ca am avut "profa" pe doamna Ploiesteanu. Aceasta era prietena buna cu mama mea (ambele fiind neveste de antrenori) asa ca era suficient sa nu absentez prea des. Acest handicap l-am tirit ulterior dupa mine si a fost groaznic cind am ajuns la nivel de "matematici speciale" cu o singura exceptie. Este vorba de geometrie descriptiva in care nu te lovesti de cifre fiind numai vorba de o problema de "vedere". Pe scurt un obiect de exemplu o masa se "planta" pe o "podea" intr-o "camera" si tu trebuia sa arati cum se proiecteaza imaginea ei pe peretii camerei.Daca laturile mesei sunt paralele cu peretii treaba mergea foarte usor insa daca "masa" era pusa in "echilibru" intr-un picior devenea dificil sa o reprezinti pe perete. Ca ajutor trasai niste linii (epure) care marcau colturile mesei si dupa ce le plantai pe toate pe "perete" prin unirea punctelor reconstituiai "masa". Cireasa de pe tort a devenit cind a trebuie sa vezi cum se proiecteaza pe peretele unei camere aflata pe diagonala fata de prima (unde era masa) insa aflata cu un "etaj" mai jos, cum spunea "profa" in cadranul IV . Din nu stiu ce motiv eu eram in stare sa o reprezint direct fara epure si culmea este ca o "brodeam" corect sau cum spunea "profa" vedeam in spatiu. Normal luam in continuare note mici ca nu eram in stare sa explic "stiintific" cum am ajuns la acest rezultat.

     Acest talent nativ de a vedea direct in cadranul IV m-a facut sa sezizez unele aspecte mai putin vizibile si in alte situatii. Inainte de ' 89 era o permaneta problema sa se dovedeasca superioritatea comunismului asupra capitalismului prin demostratii stiintifice. Asa a aparut in revista Lumea o statistica care compara dezvoltarea cailor ferate in SUA si RO. In urma ei era evidenta viteza ca care se dezvoltau CF in comunism. Statistica era foarte corecta din punct de vedere "aritmetic" reducind la scara SUA ca se se poata compara cu RO si folosind datele existente rezulta ca in 18xx(toamna) in SUA erau x km iar in RO erau y km in schimb in 19xx(toamna) datele aratau ca in RO au crescut zdrobitor numarul de km. fata de SUA. Matematica stiinta exacta asa ca nu aveai ce sa comentezi insa eu m-am uitat la statistica invers si am descoperit ca ce aveam noi in 19xx(toamna) era mult mai putin decit ce avea "putredul sistem" in 18xx(toama) si logic era sa nu mai construiasca ca nu aveau motiv. Astazi daca se face o statistica se poate dovedi "stiintific" ca in RO s-au construit mai multi km de autostrazi in ultimii 50 de ani decit in Germania. Explicatia la nivel "cadran IV" este simpla la ei problema a fost rezolvata de Hitler definitiv.

     Ginditul in acest gen (cadranul IV) poate devenii comic.O data eram in atelierul maistrului meu si trecusem la lucru manual iar el devenise "secretara" ca isi prindea urechile in obiectul muncii. Suna telefonul si maistrul imi comunica ca dactilografa T. doreste sa vorbeasca cu mine. Ii spun sa--i comunice ca nu sunt cu masina. Respectiva insista sa vorbeasca si incepe povestea cu santul cu presul cu ripa cu dracul cu lacul incit o intrerup si-i cer sa-mi dea telefon dupa ce se lamureste ce vrea de la mine. Explicatia este simpla cind am aflat ca vrea sa vorbeasca am "baleat" memoria si mi-am dat seama ca nu are motiv insa mi-am amintit ca se adusesera cartofi pentru cadre si cum respectiva statea in acelasi cartier cu mine si nu avea masina avea o problema. .

     Dupa aceasta lunga introducere sa reiau intrebarea cu care ma terminat insemnarea "Matache Macelaru dixi" repectiv ;"cit de democratica este alegerea primarului actual care a fost ales de 70% din alegatori ?" La nivel cadran I intrebarea este lipsita de sens insa la nivel cadran IV da de gindit. Aritmetic situatia rezultatului este clara Scripacu a fost ales de 69,81% (65.587 voturi) din cei care au votat iar ceilanti 30.19% (32.043 voturi) au optat in regim "diarie" pentru alti 13 candidati deci este perfect valabil titlul din ziar care incepe cu :Primarul George Scripcaru a cîstigat detasat insa daca se raporteaza la toti care aveau drept de vot (260.521) rezulta ca Scripcaru a fost ales de 25.17% ceilanti 13 candidati de 12.29% in schimb pe locul intii 62.54% au fost cei care au refuzat sa-si exercite dreptul de vot. Partidele au tot interesul sa bage mizeria sub pres insa ziarista Mihaela Parghel daca nu scrie in regim de tonomat ar fi trebuit sa scrie ca : " o minoritate semnificativa a votat cu Scripcaru". Revin cu vechea intrebare cine ne reprezinta pe cei 162.891 cetateni respectiv 62.54% din care fac si eu parte care nu au gasit un candidat acceptabil din cei 14 propusi?

     O situatie inedita a aparut in comuna Stefanesti care merita analizata. Normal pentru incalzire apelez la "citate" din opera clasicului

Playerul permite ca la redare sa treaca pe "pause" daca vreti sa consultati un link si nu uita pana unde am "macanit". In caz de dificultati la redare aici este ca  mp3 .

care iarasi cinta "solo" din lipsa de confrati. Consider ca acesti "tarani" blonzi sau bruneti sunt mai pragmatici (judeca exclusiv în functie de utilitatea practica DEX online) decit confratii lor mutati cu forta in orase in perioada "viiturii" industrializarii obtinuind un profit real in urma votului de 100 la 300 "euroi" spre deosebire de ceilanti care ramin cu mindria indeplinirii atributiunilor cetatenesti conform sloganului:"Noi muncim nu gindim!". Mai mult dupa alegeri cind "finantatori" pica la pace daca ar face un bilant contabil ar descoperii ca multi tarani ca "romini impartiali" au acceptat sa fie sponsorizati de ambele grupuri. Totusi in incheiere simt si eu ca ma cuprinde din aceleasi motive un

Playerul permite ca la redare sa treaca pe "pause" daca vreti sa consultati un link si nu uita pana unde am "macanit". In caz de dificultati la redare aici este ca  mp3 .

ca pe M.B. Daca nu se aude iarasi a intrat serverul de la weblog in greva.

     

     Probleme tratate la nivel cadran IV legate de aceasta tema au mai fost atinse in Papagalul politic   Sindromul Stockolm  Optiunea politica   Activist  Democratia

P.S. 1 Ca sa scap de reactile cititorilor cu nivel de gindire DEX: "...va asigur ca greselile ortografice, ortoepice, de punctuatie, morfosintactice si folosirea inadecvata a unitatilor lexico-semantice imi apartin si mi le asum,..."

P.S.2 de fapt eu sunt foarte atent la sintaxa cind sunt in linia de comada dind comenzi dos sau linux ca "boul" de calculator nu este in stare sa priceapa ca atunci cind am tastat "virgula" de fapt ma gindeam la "punct" insa am pretentia la oamenii care si inteleg ce citesc sa faca aceste corectii mental si de aici apare neglijenta mea.

  Insemnari =154   Vizitatori =57310   lived days =22917
Datorita dumneavoastra din cele 29581 bloguri existente la   Weblog.ro   ma "invirt" fara efort in jurul pozitiei 430 in TOP .

Home

 

    E-mail            © 2009~2085 OSCII-Lab       Home    Popescu-Colibasi  


click spre "negustori"