993 Abraham Maslow

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-wikipedia.org  Abraham Maslow (n.1 aprilie 1908; d.8 iunie 1970) a fost un psiholog umanist american cunoscut pentru propunerea sa privind bazele teoriei ierarhiei nevoilor umane.

Principala lui contributie în psihologie a fost în problema ierarhizarii nevoilor umane. Având o abordare umanista, Maslow observa ca fiintele umane nu sunt împinse sau atrase numai de forte mecanice, ci mai degraba de stimuli, obiceiuri sau impulsuri instinctive necunoscute. Astfel, el sustine ca fiintele umane sunt motivate de anumite nevoi nesatisfacute, si ca nevoile situate pe treptele inferioare ale piramidei trebuie satisfacute înainte de a se putea ajunge la cele superioare.
Una din diferentele esentiale fata de ceilalti doi capi ai psihologiei acelor vremuri (Freud si B.F. Skinner), a fost interesul mai degraba scazut al lui Maslow fata de oamenii bolnavi mintal sau nebuni, si orientat catre persoane pe care le cataloga drept complet "functionale", cu personalitate "sanatoasa" (sau mai bine zis auto-actualizanta), cum ar fi Einstein, Lincoln Jefferson Schweitzer Jane Addams Eleanor Roosevelt Frederick Douglas
În ierarhia trebuintelor umane, Maslow situeaza nevoile cele mai primitive la baza piramidei
Desi toate nevoile sunt instinctive, nu toate sunt la fel de puternice. Astfel, nevoile cele mai puternice au fost asezate la baza piramidei trebuintelor. Cu cât o nevoie urca spre vârful piramidei, cu atât este mai slaba si specifica individului respectiv. Se observa astfel ca nevoile primare sunt comune atât tuturor oamenilor cât si animalelor. Ele includ necesitatile fiziologice (cum ar fi cele biologice ca hrana, apa, aerul, igiena), somnul, sexul si o temperatura relativ constanta a corpului.
Odata ce individul îsi satisface acest nivel de necesitati, se poate concentra pe nevoile de siguranta. Acestea au de a face cu stabilitatea si consistenta într-o lume relativ haotica. Ele tin mai mult de integritatea fizica, cum ar fi securitatea casei si a familiei. În unele cazuri, nevoia de siguranta motiveaza unii indivizi sa devina religiosi, religia oferindu-le confortul unei promisiuni de siguranta printr-un loc paradisiac. Nevoile de siguranta sunt cruciale pentru copii.
Urmeaza apoi nevoia , de iubire si apartenenta. In acest nivel se includ nevoia de prietenie, familie, apartenenta la un grup, sau de implicare într-o relatie intima non-sexuala.
La nivelul patru sunt nevoile de stima. Acestea cuprind atât recunoasterea venita din partea altor indivizi (care rezulta în sentimente de putere, prestigiu, acceptare, etc) cât si din respectul de sine, ce creeaza sentimentul de încredere, adecvare, competenta. Nesatisfacerea nevoilor de stima rezulta în descurajare, si pe termen lung în complexe de inferioritate. O nevoie pronuntata de acest fel (de exemplu nevoia pentru admiratie) are la baza nesatisfacerea unor nevoi care stau în vârful piramidei, cele de auto-actualizare estetica.
Nevoile de auto-actualizare vin din placerea instinctiva a omului de a fructifica la maximum capacitatile proprii, pentru a deveni din ce în ce mai bun. In eseul The Farther Reaches of Human Nature, Maslow scrie ca oamenii care au atins starea de auto-actualizare intra adesea într-o stare de transcendenta, în care devin constienti nu doar de potentialul lor personal, ci si de întreg potentialul speciei umane. Desi acesti indivizi traiesc adesea o bucurie extatica, simt totodata si o tristete cosmica.
Pe primele patru nivele ale piramidei sunt nevoile asa-zise "deficiente": o persoana nu simte nimic special daca acestea sunt satisfacute, dar simte un disconfort când nu sunt satisfacute. Dincolo de aceste nevoi, urmatoarele mai sunt numite de "crestere". Acestea nu dispar când sunt satisfacute, în schimb, motiveaza individul în continuare.
În 1970 Maslow a publicat o revizie a piramidei din 1954, situând în vârful acesteia nevoile cognitive (de a cunoaste, de a întelege si de a explora) si pe cele estetice (pentru frumusete, ordine, simetrie). Cu toate acestea, nu toate versiunile piramidei sale includ ultimele 2 nivele. Maslow a teoretizat ca nevoile cognitive nesatisfacute se transforma în nevoi neurotice (non-productive, care perpetueaza un stil de viata nesanatos). De exemplu, copiii ale caror nevoi de siguranta nu sunt satisfacute adecvat pot deveni adulti care pun deoparte bani sau diferite posesiuni.
Maslow crede ca singurul motiv pentru care oamenii nu se misca în directia auto-actualizarii este din cauza obstacolelor puse în calea lor de societate, mai ales printr-o educatie deficitara ce nu poate schimba o persoana cu o slaba pregatire pentru viata într-o persoana cu o abordare pozitiva. Maslow e de parere ca educatorii ar trebui sa fie raspunzatori de potentialul pe care îl are un individ pentru a ajunge la auto-actualizare în felul sau.

Daca nu sunteti speriati cititi chiar   PIRAMIDA TREBUINTELOR UMANE  sau inapoi la la insemnarea sursa   Lizuca
Home
                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"