Statul - vanzator de rea credinta a sute de imobile din Capitala 

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site.Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa:gandul.info 

Tribunalele din Bucuresti sunt inca pline de chiriasii si proprietarii care se bat pentru case. Din aceste procese - care dureaza ani de zile si care presupun costuri insemnate pentru ambele parti - exista insa intotdeauna un invingator, acelasi, indiferent de verdict.

Este vorba de Primaria Capitalei, care - indiferent cine are sorti de izbanda - a vandut respectivele case si a incasat banii. Surprinzator, chiriasii nu pornesc aproape niciodata un proces impotriva primariei care le-a vandut practic un imobil ce nu ii apartinea, fiind un vanzator de rea-credinta, cum spun juristii.

In acest sens, este relevant cazul Radut Marian si Eva Ilona din Bucuresti, care, in anul 1996, au cumparat de la Primaria Bucuresti - reprezentata de SC Apolodor SA - un apartament de 185 mp pentru care au platit 41 de milioane de lei. Primaria le-a vandut casa, desi, inca din anul 1993, unul dintre proprietari se adresase cu o cerere catre SC Apolodor SA. De asemenea, tot inaintea incheierii contractului de vanzare-cumparare dintre stat si chirias, proprietarii se adresasera cu o cerere si Comisiei Municipiului Bucuresti pentru aplicarea Legii 112/1995 prin care solicitau restituirea imobilului in cauza. Chiar daca chiriasul-cumparator nu a avut cunostinta despre aceste demersuri, ele au fost insa cunoscute de catre stat, care - potrivit legii - a fost vanzator de rea-redinta, instrainand practic un bun ce nu ii apartinea.

Procese de acest gen sunt cu miile in instantele romanesti si, tot atatea, au ajuns si la CEDO, introduse fie de chiriasi, fie de proprietari. In mod suprinzator insa, chiriasii - care pana la urma, in majoritatea cazurilor, pierd aceste procese - nu intenteaza in paralel procese si primariei, care este singurul vinovat dar si singurul invingator din aceste dosare care dureaza ani si par a fi fara iesire.

Practic, in cazurile in care a avut cunostinta de existenta unui proprietar si de solicitarea acestuia de restituire a imobilului, statul nu mai avea nici un drept sa vanda. Potrivit legii, in asemenea situatii, chiriasii-cumparatori de buna credinta pot solicita inapoi atat suma platita si actualizata cat si daune morale. De asemenea, ei s-ar putea indrepta cu plangeri penale pentru infractiunea de inselaciune fata de functionarii statului care i-au indus in eroare si le-au ascuns anumite aspecte referitoare la situatia juridica a imobilului.

Inapoi la insemnarea sursa   "nepotul revendicaci" vs "nepotul comunist"
Home

 

                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"