040_Despre imbecili intelectuali

     Cuvintul "imbecil" la originea lui latina are semnificatia de neputincios.

     La un post TV a aparut un fost procuror Serbanescu ca sa "dezgroape mortii". In urma cu citva ani toata mass media "urla" de "performanta" unui grup de procurori care in timpul liber se distrau intr-un cabaret. Distractia din seara respectiva a fost filmata de un ziarist si dupa patru luni a ajuns in ziare.

     Domnul Serbanescu recunostea ca a facut parte din acest grup celebru insa in seara respectiva s-a rezumat sa bea doua beri si la ora 24 a plecat acasa. Sustine ca nu a stat la masa cu ceilanti doi si nu a comis gesturi obscene. A recunoscut ca a invitat la dans pe prietena unuia din procurori insa foarte repede a parasit ringul de dans. Ulterior acelei nopti domnul Serbanescu este contactat de ziarist care il informeaza ca a devenit "vedeta" in film si ca urmeaza sa dea drumul la caseta. Domnul Serbanescu spune ca nu are nimic impotriva si atunci replica ziaristului este: "si dumneavoastra ce o sa faceti?" trec aproape patru luni si ziaristii dau drumul la bomba in ziare.

     Urmarea "generalul" procurorilor ii cheama la ordin ii face "varza" si uitind de prezumntia de nevinovatie le cere sa demisioneze. Domnul Serbanescu face asta pe loc ajunge jurist consult incearca sa intre din nou in sistem dar este refuzat. Am lucrat si eu intr-un sistem cu "generali" si stiu ca teoretic acesta nu trebuia sa se pronunte trebuia sa-i puna sa dea o "lucrare de control" si sa ceara constituirea unei comisii care sa ancheteze cazul.In functie de cele stabilite de comisie trebuia sa se pronunte pedepsind sau eliminind procurorii din sistem.

     Telefonic a intervenit ziaristul Berneanu care si-a atribuit paternitatea scenariului relatind ca a fost sunat de patronul cabaretului care nu mai putea stapinii "procurorii". Impreuna cu un coleg care si-a luat "acoperirea" de italian au organizat "flagrantul" el raminind insa in afara localului. Pe domnul Serbanescu il considera o "victima colaterala" si nu-i reproseaza nimic in materie de comportare. Din cele spuse de el rezulta ca este foarte pornit impotriva procurorilor in general pentru modul incorect cum isi fac meseria insa nu ii reproseaza nimic domnului Serbanescu privind acea seara.

     Intervine telefonic si al doilea ziarist Ion Spanu care si el isi atribuie paternitatea scenariului relatind cu lux de amanunte porcariile facute de "procurori" insa spune daca am retinut bine: "unul din ei a fost cuminte si la ora 24 a plecat acasa". Domul Serbanescu a replicat ca el a fost cel "cuminte" insa domnul Spanu nu l-a recunoscut reprosindu-i ca acesta in timp ce dansa "se clatina". Problema este ca atunci cind dansezi "te clatini" cu sau fara bautura (comentariul meu). Ziaristul ii reproseaza de fapt ca inainte condusese in mod incorect o ancheta. Am apreciat "buna crestere" a ziaristului care cind vorbea mai repede trecea la "per tu".

      Revine la telefon primul ziarist nu il poate reprosa nimic in plus domnului Serbanescu privind acea seara dar da detalii despre ancheta condusa "gresit" de procuror. Ii reproseaza ca a distrus viitorul unui elev olimpic care este drept a fost implicat in foarte multe infractiuni. Nu pot sa ma pronunt asupra celor afirmate din cauza ca ziaristul avea probleme cu cunoasterea legii si incurca obligatiile pe care le are un procuror. Acestea ar fi datele problemei.

      Punind cap la cap cele prezentate despre aceea seara domnul Serbanescu se pare ca nu a facut nimic compromitator si cu toate asta si-a distrus cariera.
Nu inteleg ce cauta ziaristul la procuror dupa noaptea "faptei".Incerca sa pice la pace?
Nu inteleg de ce le-a trebuit patru luni ca sa publice materialul.
Ce trebuia sa se "coaca" si nu s-a mai copt.
Nu inteleg de ce au lasat pe patronul cabaretului inca patru luni la discretia procurorilor.
Nu inteleg daca asa cum rezulta unul din cei trei procurori nu era "pacatos" de ce acest lucru nu a fost evidentiat in mod repetat in material.
Nu inteleg cine iti da dreptul sa ai "victime colaterale" la un produs al muncii tale

     In concluzie necesitatea ca sa nu existe imbecili intelectuali in meseria de procuror este la fel de mare ca si in meseria de ziarist

 
sterge inainte de postare
 

     NOTA:28 iunie 2006….. Multumesc pe aceasta cale domnului Ion Spanu pentru e-mailul trimis in care spune: " .. matale scrii "INBECIL", cind si un copil de clasa a treia a aflat ca se spune IMBECIL (DEX, 1996, p. 475)".
Are perfecta dreptate si-mi cer scuze ca nu cunosc aceste lucruri elementare. Eu pot sa spun astfel ca sunt un imbecil la gramatica si nu sunt prea deranjat in schimb ziaristul Ion Spanu poate spune ca este un imbecil la gindire fara sa fie deranjat?

dezvolt acest subiect in  Erata la imbecil
                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"