Creativitatea este o schizofrenie bine temperata

    Am mai spus si repet sunt articole care imi plac foarte mult si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez si la mine pe site. Consider ca este o onoare pentru mine sa le reproduc si pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult Valoare Adaugata) Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa acestui articol este   Mugur Ciumageanu: Creativitatea este o schizofrenie bine temperata   Publicat la 25.3.2011 

“Daca toata viata mea voi asocia un pahar cu apa din interiorul lui, atunci mintea mea va balti in niste asociatii normale, iar din punct de vedere creativ voi fi un individ foarte plictisitor” povesteste psihoterapeutul Mugur Ciumageanu intr-un interviu despre creativitate si psihoterapie, realizat in cadrul proiectului “Lobul Creativ”, o initiativa Fundatia Friends for Friends si Decat o Revista.

Mugur Ciumageanu este psihoterapeut, formator in psihoterapie si activist social. S-a nascut la Timisoara si a absolvit Medicina si Psihologie. A fost stagiar la Spitalul Pitie-Salpetriere in Paris, coordonator al Centrului National de Sanatate Mintala si unul dintre vorbitori la prima editie a evenimentului TEDx Bucharest.

Cu ocazia discutiei, Mugur Ciumageanu a vorbit despre ce inseamna creativitatea din punctul de vedere al psihoterapeutului, despre cum functioneaza o minte creativa, despre rolul disciplinei si al rutinei in creativitate. Partea a doua a interviului a adus in discutie rolul pe care creativitatea il joaca in psihoterapie.

Fragmente din interviu:

- “Daca este sa vorbesc despre   creativitate as putea sa vorbesc despre ceea ce am putea numi schizofrenie bine temperata.”  

- “Creativitatea se poate invata. Stimularea si antrenamentul creativitatii, pana la un anumit punct, pot fi facut printr-un antrenament al asociabilitatii.”

- “Creativitatea poate fi o competenta bazala sau un ingredient obligatoriu in unele ocupatii. Ar fi bine sa fim cu totii creativi, cu toate ca acest lucru ar fi, la un moment dat, destul de obositor; sa fim creativi tot timpul ar fi o biciuire a neuronilor nostri si ai altora.”

- “Daca e sa iei, cu mici exceptii, toti marii scriitori ai lumii, la toti o sa observi ca exista o forma de disciplina. Eu ma gandesc la Proust si la Balzac care era nebuni dupa scris. Exista uneori un filon initial, tineresc, romantic, in care in primii 2,3,4 ani dupa ce ti s-au format niste reflexe de scris versi o carte sau un volum de poezie, dar cei care au rezistat si la a doua, si la a cincea si la a zecea carte, dintre cei geniali sau mediocri, practic au intrat in aceasta regula a disciplinei.”Autor: Redactia SmartWoman.ro

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

Un raspuns: Comentariu scris de:"Der Golem" Publicat la data de 27.3.2011
Exista doua forme de creativitate: una fortata, care este o slobozire, o scremere. Si, mai exista o alta forma de creativitate, care vine din plinatatea, din maturitatea fiintei. Din nefericire, de aproape 100 de ani ne confruntam doar cu prima forma de creativitate. Aceasta forma de creativitate isi are originea in egoism, limitare si da nastere la arta subiectiva. Si da, daca vorbim despre scremere, respectiv arta subiectiva, putem spune ca e vorba despre o schizofrenie bine temperata.

Arta obiectiva este pentru oameni mari, nu pentru piticoti. Urmariti ce spunea prin 1920 G.I. Gurdjieff despre arta subiectiva vs. arta obiectiva, pentru a intelege mai bine acest punct de vedere.

Pornind de la comentariu scris de  @Der Golem  "deraiez" cu placere si lipesc un articol despre  - Fascinatia miraculosului
spre alta insemnarea asociata   Creativitatea este produsa adesea de bolile mintale 
accesind acest  link ajungeti in pagina home a blog-ului
free counters
    E-mail            © 2009-2085 ASCII-Lob       Home    Popescu-Colibasi