140 Facultatea XXXII


 

     Atentie:
    Prezentul material este adresat domnului "Sorin Toarcea" purtator de cuvint la primaria Brasov de a carui stima ma bucur.Pe aceasta cale solicit ca in baza Legii nr. 52 din 21 ianuarie 2003 privind transparenta decizionala in administratia publica Art. 3.
"d) recomandare - orice punct de vedere, sugestie, propunere sau opinie, exprimata verbal sau in scris, primita de catre autoritatile publice de la orice persoana interesata in procesul de luare a deciziilor si in procesul de elaborare a actelor normative;" sa fie adusa la cunostinta celor care iau decizii in acest sens.Banuiesc cu toate ca nu am date concrete ca reprezint interesul a 41.800 propietari "debransati" de nevoie de la TERMO

     Insemnarea are un caracter intentionat "beletristic" ca sa fie digerabila.

     Ca toate "cartierele" aliniate standardelor UE si cel in care am domiciliul are in "dotare" un institut de invatamint superior. De fapt "functioneaza" chiar doua insa ma limitez sa discut despre facultatea "32" cum este cunoscuta de "initiati".Bine dotata cu un sistem "modular" de sali de curs cu un "orar" foarte flexibil avind avantajul ca toti lectorii in paralel sunt "vectori" de opinie lucrind in mass-media.O particularitatea foarte importanta este ca majoritatea orelor sunt de fapt "colocvii" in care fiecare cursant pe rind are posibilitatea sa fie "lector".

      Asa se face ca m-am trezit la use cu doi absolventi Branduse (presedintele A.P.162) si Capolna (sef scara) cu misiunea sa verifice cum am aplicat normativul ANRSC (Autoritatea Nationala de Reglementari pentru Servicii Publice de Gospodarie Comunala) care prevede obligatia mea ca "debransat" de la TERMO sa-mi izolex "tevile".Dupa ce am aflat care este "obiectul" controlului am socat cerind ca intii sa cheme un reprezentant TERMO cu care sa stabilesc chiria pe care o primesc pentru "tranzitarea" propietatii mele de catre "tevi" eu platind impozit si pentru suprafata respectiva.

      Explicatile lor perfect reale din care rezulta ca guvernul a imputernicit prin ordonanta de guvern ANRSC sa faca instructiuni in acest sens nu au avut succes din cauza ca eu nu sunt absolvent "32" motiv pentru care a trebuit sa ma documentez pe Google obtinind informatii care schimba pe ici pe colo datele problemei in partile esentiale.Este drept, corecta si reala ordonanta de guvern in baza careia ANRSC a trasat sarcini Asociatilor de propietari, notarilor, Agentiilor imobilare si cartea funciara.Am observat ca au uitat insa sa traseze sarcini si preotilor care inainte de a percepe taxa de inmormintare sa verifice daca "mortul" are platile la zi.

      Argumentatia este "beton" cu un mic amendament daca sa citeste si Hotarare nr. 373 din 18/04/2002 privind organizarea si functionarea A.N.R.S.C. se descopera "tocmai" la Art. 1. -
(3) A.N.R.S.C. isi exercita competentele si atributiile fata de toti operatorii furnizori si/sau prestatorii de servicii publice de gospodarie comunala, astfel cum au fost definite de lege, indiferent de forma de proprietate, organizarea acestora si de modul in care este organizata si se desfasoara gestiunea serviciilor publice de gospodarie comunala in cadrul unitatilor administrativ-teritoriale.

      In concluzie daca nu ai calitatea de operator sau prestator poti sa ceri ca instructiunea respectiva sa fie tiparita pe o hirtie speciala cu o cerneala ecologica care sa-ti permita sa o folosesti pentru necesitati fiziologice sau ca sa ma exprim mai "juridic", A.N.R.S.C. nu are competenta sa se intinda mai mult decit ii permite plapuma decit in fata absolventilor facultatii "32"

      Bonus ,cineva foarte rezistent "intelectual" descoperea in Legea serviciului public de alimentare cu energie termica nr. 325/2006 la Art.305. (1)
" Proprietatea privata a unei persoane fizice sau juridice pe care se gasesc amplasate partile componente ale retelelor publice de alimentare cu energie termica produsa centralizat si pentru care nu se poate obtine acordul proprietarului de mentinere a acestora, Ón conditiile legii, pe proprietatea sa, iar conditiile tehnico-economice rezultate din studii de specialitate nu justifica sau nu pot permite realizarea de lucrari de stramutare a acestora pe domeniul public, va fi trecuta Ón proprietatea publica a consiliilor locale, consiliilor judetene,.... dupa caz"

      Problema TERMO la Brasov este reala fiind in top 5 la cel mai scump pret la nivel tara incit a fost nevoie ca primaria sa iasa la "bataie" gasind o rezolvare inedita "limitarea" pretului platit de "consumatorii captivi" si repartizarea diferentei in mod stiintific la "fugari".Cit de stiintifica a fost decizia mi-am dat seama cind cerind la primarie sa aflu citi consumatori au fost initial si citi mai sunt am fost instintat ca datele respective nu le detin.De la sursa TERMO im aflat ca initial erau 80.000 apartamente iar acuma 38.200

      Personal fac parte din primii care s-au debransat cu toate ca stiu ce stie si o bucatareasca ca o portie de "fasole" facuta la cazan este mai ieftina de cit aceiasi portie facuta intr-o craticioara asa ca sunt ferm convins ca eu produc mai scump energia insa asta se compenseaza ca nu ma gindesc la protectia sociala si dreptul la un trai decent.Primaria a reactionat corect sezizind problema cu care se confrunta o minoritate insa in loc sa repartizeze povara in "aval" pe inca 41800 "fugari" trebuia sa verifice in "amonte" cum s-a ajuns la acel pret si probabil descoperea ca gigacaloria este "capusata" de prea multi salariati care doresc un trai decent.Acuma apare si o problema juridica cum faci ca "fugarii" sa incheie contracte ca sa cumpere "pierderi tehnologice" cind acestea nici nu exista ca "marfa".

      Ca "beneficar" a tevilor confirm ca se "simte" cind acestea sunt calde insa de aici pana la aberatile sustinute cu gratie ca imi asigura 17 grade sau ca eu "sug" caldura prin pereti este cale lunga.Fiind curios am verificat empiric si am constatat la calorifer prin simpla pipaire este o diferenta clara de temperatura intre tur si retur insa cu tevile de tranzit am avut dificultati este drept ca am masurat numai cu un instrument de masura cu sonda care nu citeste cu zecimale la grad asa ca nu am putut pune in evidenta diferenta de caldura care se pierde in apartament.Problema "suptului" de caldura este reala si exista aparate numite "pompe de frig" care fac asta consumind in schimb energie electrica si stiu ca am fost in Bucuresti la o cunostinta care locuia la ultimul etaj al unui bloc si efectiv se simtea ca este peretele caldut.Amanuntul este ca pe acoperisul respectiv puteai sa prajesti direct mititei pe jos si nu puteai sta in picioare ca te ardeai.Cel putin este fortata asemarea situatiei cu cazul real in care alaturi este un apartament "captiv" la TERMO

      Intentionat se amesteca datele initiale in sistemul centralizat de termoficare exista agent termic ,tevi de transport agent termic si schimbatoare de caldura (calorifere).Ca pe tevile de transport apar pierderi tehnologice este real insa este problema distribuitorului sa le limiteze.In renumitele instructiuni se impun propietarilor niste conditii de izolare pe care nu le indeplinesc nici macar tevile intre TERMO si punctele de transformare de aceea de pe Timpa poti face fara probleme harta sistemului de termoficare daca a nins.Pe logica asta ar trebui sa devina si primaria consumator de "pierderi tehnologice".

      Se uita sa se spuna ca in STAS 11984:1983 nici nu este prevazuta posibilitatea calcularii pentru "suprafata echivalenta termic" cind se refera la "instalatii de transport si distributie a energiei termice" calculul respectiv se refera numai la " instalatii de transformare a energiei termice"
In concluzie la mine in apartamentul "debransat" avind ca baza Legea serviciului public de alimentare cu energie termica nr. 325/2006:beneficiez de
"4.36 instalatii de transport" si nu am conform art. 4.37 "instalatii de transformare a energiei termice" si nici "4.38 instalatii ale utilizatorilor" mai mult eventualul calcul se poate face numai in cazul cind nu se indeplineste conditia prevazuta la Art.125.(6)
"Reducerea temperaturii ca urmare a pierderilor de caldura prin transfer termic nu trebuie sa fie mai mare de 0,5 K/km" asa ca trebuie sa mai astepte sa se lungeasca traseul prin apartament.

      Nota:
Pentru eventuali doritori sa se inscrie la aceasta facultate este suficient sa cumpere lunar cite un abonament la linia de trolebuze "32" si devin implicit competenti multilateral pregatiti in toate "domenili"

P.S. 1 Ca sa scap de reactile cititorilor cu nivel de gindire DEX: "...va asigur ca greselile ortografice, ortoepice, de punctuatie, morfosintactice si folosirea inadecvata a unitatilor lexico-semantice imi apartin si mi le asum,..."

P.S.2 de fapt eu sunt foarte atent la sintaxa cind sunt in linia de comada dind comenzi dos sau linux ca "boul" de calculator nu este in stare sa priceapa ca atunci cind am tastat "virgula" de fapt ma gindeam la "punct" insa am pretentia la oamenii care si inteleg ce citesc sa faca aceste corectii mental si de aici apare neglijenta mea.

       Insemnari =140   Vizitatori =42182   lived days =22823

 


     

 


Home Popescu-Colibasi


click spre "negustori"