067_de la Aurel BARANGA citire

     Cautind nu mai stiu ce am dat de un articol decupat dintr-un ziar.Surprins de actualitatea mesajului. l-am scanat si transformat iarasi in text. Sper ca autorul sa nu se supere ca il reproduc.
Tipuri si tertipuri
Omul mitocan

   

      Mai mult decit o trasatura de caracter, mitocania e o stare de spirit. Atit de raspindita, diversificata si nuantata, incit poti intilni mitocani triviali, aroganti, artagosi,nesupraveghiati la gesturi si limbaj violenti, intoleranti, brutali, circotasi, stridenti si exhibitionisti, dar poti avea surpriza sa te lovesti de mitocani nobili. distinsi. bine crescuti, lustruiti si stilati, cu nimic mai putin vulgari ca primii.

   

      Omul-mitocan, categorie sociala si morala definita, se caracterizeaze printr-o singularizare de colectivitatea umana detasarea pe care i-o da starea lui parvenita, evidenta. Mitocanul e un realizat rapid. Ascensiunea lui precipitata si conjucturala ii da o fudulie ametitoare. Ori reversul fuduliei, se stie, e dispretul pentru orice fiinta omeneasca si pentru orice realizare a spiritului uman.

      Satul si fudul, adapostit si ferit provizoriu de surprizele neplacute ale vietii, incredintat ca provizoratul lui voluptuos e egal cu eternitatea mitocanul se arata lovit de o napraznica paralizie a tuturor simturilor menite sa-i asigure o relatie cit de aproximativa cu lumea. Mitocanul se priveste intr-o oglinda maritoare prin care dimensiunile lui capata proportii uriase. In timp ce semenii din preajma sa sint impinsi, permanent, spre punctul anularii. Indiferent de instructia pe care o are, mitocanul este un sfertodoct, in masura in care a asimilat din domeniul cultural, rudimente de idei. Iar rudimentele de idei sint mai periculoase si mai daunatoare decit ignoranta. Un ignorant poate fi educat si atras la cultura, un mitocan suficient, intoxicat de un univers mental precar si blindat, e definitiv pierdut pentru civilizatie. Dar mai elocvente decit trasaturile intelectuale sint tarele sufletesti ale mitocanului, aceleasi in toate straturile societatii. Egoist, nemilos. indiferent, mizerabil, singeros. in stare sa treaca pe linga cele mai cumplite suferinte omenesti fara sa clipeasca. Omul e singura fiinta in stare sa se devoteze, constient, colectivitii. Turma, haita, stupul se face printr-o aglomerare mecanica de necesitati. Societatea umana printr-un acord liber consimtit al omului de a trai pentru si printre oameni.

      Mitocanul, existind exclusiv pentru sine, se exclude automat din viata umana, definindu-se:o fiara, vremelnic travestita. Spun ca vremelnica, fiindca indiferent de infatisarea lui exterioara, uneori inselatoare uneori, chiar atragatoare, pina la sfirsit mitocanul se demasca, si ceea ce la inceput e evident doar pentrv unii, devine cu timpul o certitudine unanima. si atunci se produce in sinul comunitii omenesti, o reactie de aparare organica, si necesara mitocanul e eliminat cu necrutare asa cum orice organism sanatos indeparteaza corpii straini.In clipa aceea, binecuvintata mitocanul se pomeneste izolat si singur, asvirlit in vizuina intunericului sau fara nici un strop de caldura omeneasca, ceea ce este mai groaznic fara amintiri.

Aurel BARANGA     Flacara 18 august 1973

P.S. 1 Ca sa scap de reactile cititorilor cu nivel de gindire DEX: "...va asigur ca greselile ortografice, ortoepice, de punctuatie, morfosintactice si folosirea inadecvata a unitatilor lexico-semantice imi apartin si mi le asum,..."

P.S.2 de fapt eu sunt foarte atent la sintaxa cind sunt in linia de comada dind comenzi dos sau linux ca "boul" de calculator nu este in stare sa priceapa ca atunci cind am tastat "virgula" de fapt ma gindeam la "punct" insa am pretentia la oamenii care si inteleg ce citesc sa faca aceste corectii mental si de aici apare neglijenta mea.

      Insemnari =67   Vizitatori =4123   lived days =22236
accesind acest  link ajungeti in pagina home a blog-ului
Published ??
                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"