|
Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu
sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site.Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa:monitorulexpres
Explicatia dr. Cristian Apetrei, medic virusolog
Exista pe retelele de socializare o intensa campanie pe popularizare a ideii conform careia vaccinatii transmit virusul care provoaca boala COVID la fel de mult ca nevaccinatii. Lucru complet fals, demontat intr-o ampla analiza stiintifica, argumentata, dar explicata in termeni pe intelesul tuturor de catre
Cristian Apetrei, medic virusolog si profesor in Boli Infectioase si Microbiologie la Facultatea de Medicina, Universitatea din Pittsburgh (SUA)
. Cifrele prezentate periodic de Institutul de Sanatate Publica arata, fara echivoc, ca peste 75% dintre noile cazuri de infectie apar la persoanele nevaccinate. Iar decesele survin, in proportie de peste 90%, tot la nevaccinati.
Potrivit dr. Cristian Apetrei, vaccinatii NU transmit in aceeasi masura virusul SARS-CoV-2 precum nevaccinatii, dintr-un motiv simplu: pentru ca, la scurt timp de la contractarea virusului, ciclul de replicare (multiplicare) este stopat de raspunsul imun robust indus prin vaccin, respectiv anticorpi in numar mare si, foarte important, memoria imunitara. In consecinta, persoanele vaccinate nu sunt la fel de contagioase, durata bolii este scurtata, simptomele sunt mult mai usoare, iar riscul de spitalizare, sechele si deces este mai mic de ordinul miilor.
Suntem protejati de vaccin. Dovada sunt popoarele cu rata mare de vaccinare
„Astazi va trebui sa discutam despre „infectiile” vaccinatilor. Inteleg ca noua marota a anti-vaccinistilor este ca nu mai pot de grija contactelor cu vaccinatii care-i vor infecta fara de mila si fara scrupule. Intrebarea-cheie este daca suntem sau nu protejati de acest vaccin. Trebuie sa spun cu toata taria ca, daca nu lucrati in acest domeniu si nu aveti cunostinte detaliate de imunologie, vaccinologie, microbiologie si epidemiologie, nu trebuie sa va faceti nicio problema daca ati crezut asa. De fapt, asa am crezut si noi. Asa au crezut si portughezii, si francezii, si israelienii si asa mai departe. Si aproape si-au luat viata inapoi. Numai romanii au dat dovada de o extraordinara si surprinzatoare capacitate de introspectie incat ne sufoca valul 4. Eu imi fac insa o problema din cauza asta, pentru ca ar fi trebuit sa ma gandesc dinainte si sa expun lucrurile astea mai pe indelete si mai clar. Am asumat insa (prosteste) ca cineva a facut-o.”
Imunizarea prin vaccinare versus imunizarea naturala
„Am sa prezint insa aici o scurta sinteza mai simplu de inteles si continand elementele importante. Sper ca la sfarsit toata lumea sa vada ca de fapt nu avem nicio contradictie majora in termeni si fenomene. Asadar: imunizarea inseamna inducerea rezistentei unui organism la un agent infectios sau toxina (natural – prin infectie; sau artificial – prin vaccinare). De cele mai multe ori imunitatea este sterilizanta, adica agentul infectios este eliminat de catre organism. Iar organismul imunizat isi va fi castigat in cursul acestui proces rezistenta la o noua infectie. Cum se realizeaza imunizarea prin vaccin? Vaccinul este administrat (pe mucoase, intramuscular sau subcutanat) si este preluat de catre celulele dendritice pe care le activeaza prin interactiunea cu pattern recognition receptors (PRRs) sau prin emiterea de semnale de pericol de catre adjuvanti (daca vaccinul are adjuvanti). Odata preluat de celule, virusul vaccinal este „traficat” la ganglionii limfatici unde este prezentat limfocitelor. O parte din limfocite (celulele helper) activeaza si dirijeaza activarea si diferentierea limfocitelor B, declansand astfel raspunsul imun umoral, adica producerea de anticorpi de diferite tipuri (IgM, IgG si IgA). Celulele producatoare de anticorpi au viata scurta, dar o mica parte dintre ele se diferentiaza in celule B cu memorie care persista indefinit. In fine, o mica populatie din celulele producatoare de anticorpi calatoresc in maduva oaselor si pot continua sa produca anticorpi pentru zeci de ani.
In paralel, limfocitele T (celule killer) elimina celulele deja infectate. Unele dintre celulele T se diferentiaza in celule cu memorie, persista indefinit si se pot activa rapid atunci cand organismul reintalneste patogenul respectiv.
Deci raspunsul imun inseamna nu doar eliminarea din organism a unui element strain, dar si dobandirea memoriei fata de acel element (aceasta fiind o greseala relativ frecventa a studentilor la medicina la examen – unii uita de componenta memorie a imunitatii).Tot procesul asta dureaza vreo 10-14 zile. E foarte eficace, dar prea lent. Pana cand totul e aliniat sa raspunda eficient, virusul si-a terminat deja treaba si a distrus totul prin jur pentru ca, in medie, un ciclu de replicare viral dureaza 4-6 ore, iar fiecare generatie de virioni progeni este cu 4-5 ordine de magnitudine mai mare decat precedenta. Fiecare din aceste virusuri are capacitatea de a distruge cate o celula-tinta (in cazul nostru, celulele care au receptorul pentru proteina Spike, care sunt situate pe epiteliile sau in endoteliile mucoaselor). Va dati seama ca in 14 zile nu mai ramane nimic. Si, de fapt, in 5 milioane de cazuri chiar n-a mai ramas, adica pacientii au murit. In inca vreo 10 milioane de cazuri au ramas sechele. In continuare, lucrurile trebuie putin diferentiate: daca patogenul induce un raspuns in anticorpi robust si persistent, anticorpii care persista la nivelul mucoaselor (care sunt cei mai numerosi din organism) ar trebui ca in principiu sa protejeze de reinfectie.In situatiile in care virusurile raman localizate la mucoase si nu trec in sange, raspunsul imun indus este mult mai atenuat si mai putin persistent. In aceste situatii, imunizarea prin vaccin este inca utila, datorita memoriei induse. Si intram astfel intr-o noua paradigma a actiunii vaccinurilor: virusul salbatic, zburdator liber prin populatiile adunate vesel si voios la mare, pe plaje supraaglomerate sau in cluburi si discoteci, la Untold, la cele doua congrese de partid organizate la o incidenta de peste 6 la mie, la Sfanta Parascheva sau la deschiderea anului scolar unde nimeni nu poarta masca, deoarece nu mai e trendy in toamna 2021, deci virusul salbatic ajunge din nou pe mucoase.Acolo este preluat de celulele dendritice si prezentat celulelor B si T memorie care intra in expansiune clonala.”
Vaccinatii, desi se pot infecta, nu produc o cantitate la fel de mare de virus precum nevaccinatii
„Daca veti avea rabdare sa va intoarceti la nevaccinati, la vaccinati veti vedea ca lipsesc mai multe etape comparativ cu prima descriere, respectiv toata partea de instructie.
De data asta, totul se petrece speedy, celulele memorie se diferentiaza instantaneu si in 2-3 zile produc atat niveluri mari de anticorpi, cat si celule killer eficace. Iar virusul, scuzati de expresie, o ia in bot instant.
Pentru ca, desi ne putem infecta, raspundem mult mai rapid si eficace. Ce inseamna asta? Ca evitam vreo 25 de cicluri de replicare, adica producerea catorva zeci de miliarde de virioni progeni. Avem leziuni mult mai mici, risc de spitalizare mult mai mic, risc de deces mult mai mic si risc de sechele mult mai mic. V-ati plictisit? Nu va plictisiti, pentru ca lucrurile astea trebuie spuse pana le intelege chiar si Forrest Gump . In situatia in care o astfel de infectie are incubatie lunga, nici n-o simtim. In situatia in care incubatia e scurta, o sa vedem o boala abortiva. Ce inseamna aia? Inseamna urmatorul lucru: ati ajuns vreodata acasa de la serviciu si v-ati simtit putin obositi, frisonand putin si chiar intrebandu-va daca n-aveti febra? In timpul asta copilul venise de la scoala cu o infectie si statea acasa. Taman cand va pregateati sa stati in pat a doua zi, v-ati trezit bine mersi si fara niciun simptom? Asta e infectia abortiva. Si acum sa revizuim ce-am invatat si sa facem aplicatiile: Sunt anticorpii anti-SARS-CoV-2 protectori? Da. La titruri mari si cu persistenta mare? NU. Dar ce stim despre valul patru? Ca nevaccinatii reprezinta 90% din internarile in spital si mai mult de atat din cei care sfarsesc in gropi. Asta prevedea teoria imunologica? Exact asta. De aceea am un sentiment al desertaciunii cum n-am avut in intreaga mea cariera si nu pot dormi noaptea cand ma gandesc la epidemia din Romania. Pentru ca am avut vaccin si am ajuns aici. Deci, pana in acest punct, am confirmat practic teoria. Ne-am descurcat rezonabil. Mergem mai departe“.
Chestiunea zilei. Este adevarat ca vaccinatii transmit virusul la fel de mult ca nevaccinatii? Mergem pe mana logicii
Daca modelul propus de mine ar fi corect, atunci ar trebui ca vaccinatii sa produca la fel de mult virus doar in primele 2-3 zile (hai 4 zile, treaca de la mine) de la infectie
, dupa care sa produca mai putin. Si dupa ce am stabilit aceste principii, haideti sa ne si uitam in jur si sa vedem. Va dau un exemplu: in Singapore, un studiu comparativ al incarcaturilor virale la vaccinati si nevaccinati a dat niste curbe interesante: pentru primele zile, incarcaturile au fost la fel la vaccinati si la nevaccinati, dupa care virusul a inceput s-o ia in bot la vaccinati.
QED!
Lucrurile sunt frumoase si clare si, oricum le-ai intoarce, dau la adunare fara virgula. Si fara sa trebuiasca sa minti cu nerusinare.”, a incheiat dr. Cristian Apetrei lectia de virusologie.
| |