k181 "copy/paste" Maftei Pop a trait 148 de ani

 

Spre pagina de  index ver.mobil 

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site.Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa:ciao.ro 

148 de ani. Atat se crede ca ar fi trait cel mai longeviv om din Romania. Nascut in Valea Loznei, judetul Salaj, Maftei Pop a poposit dupa varsta de 40 de ani in catunul Osoi, la 50 de km de Cluj, unde a trait lucrand cu ziua la tarani. Maftei nu a stiut ce e ala confort sau bani multi si a trait o viata simpla. El se multumea doar cu ce primea de la tarani. Dormea numai sub cerul liber, nu conta ca e iarna sau vara, si se adapostea din cand in cand intr-un  pridvor sau intr-o sura.

Maftei Pop s-a nascut în anul 1804 si a trait pâna în anul 1952, aproape trei vieti de om. Era un om simplu, care însa a fost ferit de boli si probleme medicale.

Meniul lui nu era sofisticat: o bucata de malai, graunte fierte, poame uscate si lapte acru. Inalt si voinic cat un bivol, primea cu bucurie de la sateni un pahar de tuica de pruna si fuma pipa cat e ziua de lunga. Era un om liber, singuratic, ii placea sa cutreiere cat e ziua de lunga padurile si poienile, sa stranga lemne pentru sateni si sa stea singur cu gandurile sale, noteaza doctorulzilei.ro.

Maftei n-a fost bolnav niciodata, a scapat de toate bolile, de la ciuma, holera, pana la lepra. Oamenii spun, ca la 120 de ani, cara de la trei kilometri departare grinzi de lemn de 12 metri lungime. În anii ’50, chiar înainte sa se stinga, barbatul a fost vizitat de academicianul Constantin Ion Parhon, care a si inclus parte din povestea sa în studiul „Biologia Vârstelor”, carte care a aparut la doar câtiva ani dupa disparitia sa.

Potrivit „Biologiei Vârstelor”, la data examinarii, Maftei Pop, care pe atunci avea deja 148 de ani, avea câteva probleme de sanatate: amorteli la nivelul mâinilor, vedere slabita, care însa îi permitea distingerea obiectelor si se apleca cu greutate. Barbatul nu era cocosat, iar epiderma prezenta pliuri ca la o persoana de 70 de ani. Parul îi era albit complet, iar unghiile normale.

„Putea însa sa manânce si o oaie întreaga la o masa, pe care o primea în schimbul muncii lui. Nu a abuzat niciodata de alcool, nu a fumat niciodata mai mult de 4-5 tigari pe zi; nu a dormit niciodata în casa, ci pe prispa sau sub un sopron, având ca perna o buturuga de lemn, umblând atât vara, cât si iarna îmbracat într-o camasa alba descheiata la gât”, completeaza Parhon în studiul sau.

Inapoi la insemnarea sursa   k181m Asortate-16

Free counters!