k93 "copy/paste" Calea guvernarii ideale

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa de Lelia MUNTEANU

Când ma îneaca suvoiul de vorbe care se revarsa din toate televiziunile de stiri deodata, iau ”Calea guvernarii ideale”.

Opera a confucianistului Xun Zi (secolul III înainte de Hristos, în epoca Regatelor Combatante), ”Calea guvernarii ideale” mi-e refugiul (traducere admirabila, studiu introductiv, note si comentarii de doamna profesor Luminita Balan).

Am ajuns s-o stiu pe de rost, dar o deschid tacticos, asezându-ma în fata ei ca pe malul unui râu. Ideile se însira ca niste barci-dragon (cu alaiul lor de cârmaci, vâslasi si tobosari): ”În vremuri de haos, oamenii sunt condusi printr-un comportament necugetat, banditesc.

Autoritatea, ticluielile, caile ocolite, subversive le sunt date drept exemplu. Mofturile si toanele cântaretilor, bufonilor, piticilor si concubinelor de la curte tulbura politica statului. Prostilor li se permite sa-i dascaleasca pe destepti, neispravitilor li se permite sa-i priveasca de sus pe cei  virtuosi. Viata oamenilor este extrem de saraca si împovarata, iar slujbele lor sunt grele si obositoare peste masura. De aceea, cele o suta de clanuri îl dispretuiesc pe suveran ca pe o vrajitoare si îl urasc ca pe un duh rau. Daca s-ar întâmpla sa fie atacati pe neasteptate, sperantele suveranului ca oamenii îsi vor da viata pentru el sunt desarte...”

Inapoi la insemnarea sursa   dinozaurii-2
Home

 

                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"