k65 copy/paste Ineficienta cotelor în criza imigrantilor

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-adevarul.ro 

Votul României împotriva cotelor de imigranti este unul justificat, atragând atentia asupra abordarii ineficiente a problemei. Prin aceasta masura, UE da o solutie pe temen foarte scurt, pentru ca peste o saptamâna va trebui sa stabileasca alte cote si tot asa, pentru ca imigrantii tot vin. E ca si cum speli rana fara a face nimic pentru a opri hemoragia.

Este vorba de imigranti si nu de refugiati, pentru ca acestia nu vin direct din Siria, ci din state în care este pace (multi nici nu sunt sirieni). Cum pleci dintr-un astfel de stat care te-a pus la adapost de conflictul din zona de unde provii nu mai esti refugiat, ci emigrant.

Am vazut în aceasta perioada diverse comparatii ale actualului val de imigranti cu alte evenimente din istoria omenirii. S-a început cu scenariul veterotestamentar al exodului, s-a continuat cu cel al refugiatilor din cel de-Al Doilea Razboi Mondial si s-a ajuns la cei ce au plecat (legal sau ilegal) din România pentru a cere azil politic în Occident. Or, toate momentele invocate nu se compara unele cu altele, pentru ca s-au produs în contexte istorice diferite. Decontextualizarea este o abordare comoda, ce asterne o culoare unica peste fenomene ce s-au produs în conditii specifice. 

Nu poti compara exodul evreilor din antichitate cu migratia din societatile moderne si nici cu valul de refugiati din Al Doilea Razboi Mondial. În cel de-al doilea caz, întreaga Europa era zona de conflict si din acest motiv au parcurs refugiatiii mii de kilometri. Actualii imigranti nu pot fi comparati nici cu românii plecati în perioada comunista, fiindca românii cautau atunci sa iasa din lagarul comunist; or, acesti imigranti nu fug de lumea islamica, ci chiar tin sa se manifeste ca în tarile de origine (dreptul lor!). Deci, puteau merge într-un stat islamic în care este pace, ceea ce multi  au si facut. De ce au parasit statutul de refugiat pentru cel de emigrant? De asemenea, se puteau opri în Grecia unde este pace. Dar, plecând mai departe din primele state cu pace, nu mai sunt refugiati. În fine, asa cum am mai spus si cu alta ocazie, nici cu românii de dupa caderea comunismului nu pot fi comparati, pentru ca românii au plecat cu intentia declarata de a cauta slujbe, de a munci pentru o leafa mai buna. Ei nu s-au prezentat ca refugiati care sa ceara drepturile specifice unui asemenea statut. Venirea românilor în tarile occidentale a însemnat forta de munca; deocamdata, venirea actualilor imigranti înseamna ajutoare sociale. Vom vedea cât vor si cât pot sa munceasca asa cum o fac românii în Grecia, Spania, Italia si nu numaidecât în Germania.

Important este ca, deocmadata, politicenii europeni au ajuns (cam târziu, ce-i drept!) la concluzia ca este nevoie de masuri. Problema imigrantilor nu se rezolva cu discursuri despre umanitatea care trebuie salvata, ci cu masuri concrete. Este vorba de calcul, de administrare a unui fenomen care, tratat doar din prisma umanismului radical si exotic, poate pune în pericol libertatile concrete ale cetatenilor europeni.  

Constructia unei Europe ca spatiu al umanismului a fost posibila prin respectarea legilor. Or, în prezent, suntem în fata unui val de imigratie ilegala. Mutimile ce au patruns ilegal în spatiul Uniunii Europene au trecut peste orice lege, motiv legitim pentru a formula urmatoarele întrebari: de la câti indivizi în sus avem voie sa încalcam legislatia europeana? În câte echipe de câte câti sa ne organizam pentru a nu fi legitimati la intrarea în spatiul Schengen? În ce fel de grupuri sa se organizeze moldovenii pentru a merge nestingheriti la munca în UE? În ce fel de formatiuni sa se organizeze ucrainenii pentru a merge neopriti prin spatiul Schengen, mai ales ca ei au justificarea ca vin din zona de conflict? Ce ar fi sa porneasca populatiile non-UE la drum spre Europa occidentala pentru a dovedi lumii pâna unde poate tine umanismul european?!

Situatia în care s-a ajuns astazi, din diverse cauze – de la pozitionarea iresponsabila a Angelei Merkel la slabiciunea dovedita a sistemului european de securizare a frontierelor – se va agrava daca nu se iau masuri pentru stoparea fenomenului la sursa. Celor care deja au ajuns aici trebuie sa le oferim adapost pâna când li se va lamuri situatia, însa problema este cu cei care vin de acum încolo. Vor mai fi lasati sa marsaluiasca peste ogoarele Europei spre noua lor Mecca sau vor fi opriti spre a fi legitimati asa cum sunt opriti si transnistrenii si ucrainenii (ca sa ne referim doar la  cei din zone de conflict)?

România va primi imigranti cu eticheta de refugiati si îi va gestiona asa cum cere legislatia europeana si cum îi permit posibilitatile. Nu ne putem compara cu generoasa Germanie atunci când avem si noi „refugiatii” nostri interni care mor cu zile prin spitale. Vom vedea daca cei gazduiti vor vrea sa munceasca într-o tara în care nici bastinasilor nu le convine sa o faca. Bine ca mai exista o  solutie: daca nu le va conveni, vor pleca spre Germania. Probabil într-un sistem de cote.     Sorin Bocancea

Inapoi la insemnarea sursa   Asortate-6
Home
                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"