|
Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu
sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site.
Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa
Un nou scandal tulbura industria locala a lactatelor. Producatorul
argesean Lactate Bradet, este acuzat de autoritati ca ar fi produs
brânza infestata cu E-coli, care ar fi determinat îmbolnavirea copiilor
din Arges cu sindromul hemolitic-uremic. Dincolo de toate bâlbâilelile
autoritatilor si de nepotrivirile în acest caz, un lucru este clar:
producatorul din Bradet va avea enorm de pierdut de pe urma acestui
scandal, daca nu cumva va ajunge la faliment, asa cum s-a întâmplat si
cu alti producatori locali disparuti de pe piata în urma unor scandaluri
mai mult sau mai putin ‘’fabricate’’.
Cine este însa Marius Badea? Puteti vedea într-un articol din revista
de Forbes, publicat în 2011, care erau atunci planurile de business ale
antreprenorului român. Dupa ce în 2008 i-a ars fabrica si a
trebuit sa o reconstruiasca de la zero, acum Marius Badea are parte de o
noua lovitura: scandalul E-coli.
„Electronistul” din lactate
Marile lui pasiuni au fost dintotdeauna matematica si electronica,
însa acum lactatele îi manânca tot timpul. Marius Badea a
lasat tumultul orasului pentru linistea din Muntii Fagarasului.
De profesie este inginer electronist, însa aceasta nu l-a împiedicat
sa se lanseze pe cont propriu în industria lactatelor. Iar
pentru ca în general îi place sa cunosca lucrurile pâna la cele mai mici
detalii, Marius Badea, un tânar antreprenor din Pitesti, a studiat cam
tot ce se putea gasi în domeniu, de la tehnologia de productie, pâna la
cea a utilajelor. Chiar si cele doua proiecte cu care a obtinut bani
europeni nerambursabili le-a realizat de unul singur. El este si cel
care verifica primul orice echipament nou ajuns în fabrica. Se pricepe
la toate, poate si pentru ca are un mare atu, pasiunea pentru matematica
si electronica, care i-a fost de mare ajutor.
Pentru oameni ca el nimic nu este imposibil, iar ca sa te convingi
nu trebuie decât sa-i cunosti experienta de viata. Nu de
alta, dar în 2008, când i-a ars fabrica de la Bradet – o localitate
situata în inima Muntilor Fagaras, la circa 20 de kilometri distanta de
Câmpulung – a avut puterea sa mearga mai departe si sa refaca totul
aproape de la zero. Nu doar ca a reconstruit unitatea, ci a si marit
capacitatea de productie. Si nu de una sau doua ori, ci de cinci. O
dovada mare de curaj pentru timpurile actuale.
Povestea lactatelor de la Bradet începe însa cu mult înainte, iar pe
alocuri capata chiar nuante sentimentale. Badea îsi aduce aminte cu
nostalgie de anii copilariei când venea în vacanta la bunici. Are si
acum în fata covrigeii de cascaval pe care îi primea de câte ori trecea
pe lânga unitate de la un unchi al lui. Pe vremea aceea, oamenii lucrau
în curte, la cazane, nu aveau utilaje ultramoderne ca acum. Era vorba nu
doar de o traditie, ci si de un mijloc de a-si câstiga existenta,
pentru ca zona era cunoscuta pentru productia de lapte. Nici
macar comunistii sau mai bine zis colectivizarea nu ajunsesera pâna
aici, iar oamenii îsi vedeau linistiti de treaba.
În 2000 când fabrica a fost scoasa la vânzare, Badea – care între
timp pusese pe picioare si alte afaceri – si-a zis
ca ‘’trebuie neaparat sa o cumpere’’ pentru a ajuta oamenii din
Bradet. Se gândea sa mearga pe traditia locului si sa produca în
continuare cascaval. Si-a schimbat planurile din mers, când si-a dat
seama ca se câstiga mai bine din lactatele proaspete. N-a
renuntat însa la cascaval – prin anii 2002-2004 îl producea manual – mai
ales ca existau perioade în care cererea de lactate era
redusa pe piata. Asa de exemplu se întâmpla vara, când facea cascaval pe
care îl vindea iarna. Gama de produse era destul de variata, de la
lapte de consum si batut, sana, pâna la iaurt si smântâna. Bradetul
începuse sa-si faca loc pe piata, pâna când a intervenit neprevazutul –
incendiul din 2008 care a mistuit totul.
Pentru Badea, care se împrumutase la banci si avea în derulare un
proiect SAPARD, a fost lovitura de gratie. Era ultimul lucru la care
s-ar fi asteptat. Chiar daca pierduse aproape totul, n-a ezitat sa
mearga înainte. De altfel, nici nu avea prea multe variante în fata. Cu
ajutorul angajatilor a reconstruit fabrica în circa patru luni – în
aceasta perioada marca Bradet a fost produsa într-o alta unitate
– si s-a decis sa mareasca serios capacitatea de productie. A
apelat din nou si la fonduri europene nerambursabile – de data aceasta
nu mai era vorba de câteva zeci de mii de euro, ci de un proiect de
aproape trei milioane de euro. Badea miza totul pe o singura carte,
constient fiind ca acum nu-si mai permite niciun pas gresit, mai ales ca
incendiul din 2008 “l-a întors în urma cu 4-5 ani”. Mare curaj, nu
gluma! Cu cele doua ajutoare de nadejde pe care le are – parintii sai
s-au mutat practic la tara si îl ajuta în administrarea fabricii -,
antreprenorul n-ar trebui sa-si faca griji, doar soarta sa nu-i mai
joace feste.
Chiar daca fabricuta de lactate din Bradet nu este singura
afacere de care se ocupa Badea – mai are si o firma de servicii de paza-
, pentru moment aceasta este prioritara. Pitesteanul are planuri mari
pentru urmatorii doi ani: vrea sa intre în toate lanturile mari de
magazine si sa faca cunoscute produsele sale ’’naturale’’. De altfel, a
cam venit vremea sa înceapa sa culeaga si ‘’roadele’’.”
Inapoi la insemnarea sursa scara "primarilor"
| |