|
Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu
sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site.
Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa-revista22
Nu trebuie sa inventam cine stie ce proceduri pentru alegerea procurorului general. Sunt tari de la care se poate învata, precum SUA.
Ma bucur ca am scapat de Tiberiu Nitu. Dar în acest moment sunt preocupat ca viitorul procuror general al României sa fie un personaj competent si cinstit. Deocamdata, trebuie sa recunoasteti ca numirea, ca interimar, a lui Bogdan Licu – unul dintre doctoranzii lui Gabriel Oprea, acuzat de plagiat – nu este deloc încurajatoare. Astept de la ministrul Justitiei, Raluca Pruna, dar si de la sectia de procurori a CSM transparenta si proceduri clare în numirea viitorului procuror general. Doamna Pruna spune ca se grabeste sa numeasca un nou procuror general. Evident ca nu îmi doresc ca domnul Licu sa stea prea mult la Parchetul General si sa mai îngroape niste dosare, dar cred ca principala preocupare trebuie sa fie sa nu mai nimerim peste alt Nitu. Doamna Pruna si CSM nu trebuie sa inventeze cine stie ce proceduri. Sunt hari de la care se poate învata. Va prezint, pe scurt, procedurile care s-au desfasurat în SUA dupa ce, în 2014, presedintele Obama a propus-o procuror general al SUA pe doamna Loretta Lynch.
Nominalizarea a fost facuta la data de 8 noiembrie 2014 de catre presedintele Obama, care, dupa cum stiti, este seful Executivului. A urmat confirmarea Senatului, care a durat câteva luni, si acesta este aspectul asupra caruia vreau sa ma opresc, pentru ca asa cred ca trebuie sa se procedeze si în România. Procedurile s-au lungit pe parcursul a nu mai putin de 166 de zile. Senatorii republicani, aflati în opozitie, au avut nevoie de câteva saptamâni doar pentru a obtine date legate de una dintre cele mai controversate decizii luate de Lynch în calitate de procuror sef al statului New York: ea a ajuns la o întelegere cu banca HSBC, acuzata de evaziune fiscala si spalare de bani, întelegere în urma careia banca a platit o amenda de 1,9 miliarde de dolari, în loc ca responsabilii sa fie adusi în fata tribunalului. Doar pe acest subiect, senatorii din comisia juridica i-au adresat mai multe întrebari lui Lynch, la care ea a raspuns inclusiv în scris, pe parcursul a noua pagini. În plus:
- Doamna Loretta Lynch a prezentat o biografie amanuntita care s-a întins pe parcursul a 57 de pagini. Ea a detaliat, printre altele, toate ONG-urile din care a facut parte, a identificat toate discursurile si interviurile date si le-a prezentat în copie (în patru exemplare) congresmenilor. Audierile, repet, s-au desfasurat în iarna lui 2015, iar candidatul a prezentat copiile interviurilor din 1990 sau 1993. În acest document, Lynch enumera cazurile aduse în fata judecatorilor, le descrie (inclusiv numele judecatorului si al avocatului apararii) si arata la ce sentinta s-a ajuns.
- Audierile în comisia juridica au început la 28 ianuarie si, potrivit înregistrarii de pe site-ul acestei Camere a Legislativului american, au durat nu mai putin de opt ore. În 9 februarie, a avut loc o sesiune de întrebari si raspunsuri a carei transcriere de pe site-ul Senatului are nu mai putin de 221 de pagini! În 18 februarie si 20 februarie, Lynch a raspuns la un set de întrebari în continuarea audierilor anterioare.
- Comisia juridica a chemat la audieri mai multi experti independenti, printre care: un jurnalist de investigatie, un profesor de drept de la Universitatea Georgetown sau un serif din Milwakee, Wisconsin.
Abia la 23 aprilie Lynch a primit votul Senatului, iar la 27 aprilie ea a depus juramântul în fata vicepresedintelui Joe Biden.
Pare imposibil ca România sa urmeze niste pasi asemanatori? Nu ar putea fi implicata societatea civila în mecanismul de selectie? Doamna Laura Stefan si domnul Ioan Stanomir nu ar putea veni în fata CSM pentru a transmite ce asteapta de la viitorul sef al Ministerului Public? Este imposibil ca, înainte de a numi viitorul procuror general, sa avem în fata, public, un track record al candidatilor, cuprinzând toate dosarele aduse în fata instantei si sentintele la care s-a ajuns?
Nu mai discutam, sper, de studiile candidatului: corect ar fi ca doctoratele sa fie trimise pentru verificare la Comisia de etica a Universitatii din Bucuresti, singura institutie de învatamânt superior (din pacate) care a avut taria sa se lupte cu plagiatorii de rang înalt. Stiu ca, legal, este dificil sa faci acest lucru, dar doamna Pruna trebuie sa gaseasca un mecanism de verificare credibil.
Înca un Toba, un Nitu, un Licu ar fi prea mult.
Cetatenii români ar putea crede ca nu-si pot gasi dreptatea decât iesind în strada. Sa nu-si închipuie cineva ca mitingurile de dupa drama de la Colectiv sunt irepetabile.
| |