|
Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu
sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site.Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa:monitorulexpres
Autor: Marius Stoianovici
Primii care stiu cu ce probleme se confrunta adolescentii de azi nu sīnt, cum s-ar putea crede, parintii lor, ci mai degraba profesorii. Fumatul, consumul de bauturi alcoolice si chiar al drogurilor risca, daca nu sīnt puse urgent sub control, sa cunoasca un nivel fara precedent īn rīndul tinerilor nostri. Veti spune ca este o problema generala si ca la fel sīnt tinerii, la aceasta vīrsta, peste tot īn lume.
O tara minuscula - Islanda - ne demonstreaza exact contrariul īn aceasta problema. Culmea este ca Romānia a facut parte īn 1998 din studiul care viza problemele tipice acestei categorii de vīrsta din Malta, Insulele Feroe, Coreea de Sud si, nu cea din urma, Islanda. Se pare īnsa ca noi ne-am limitat la acel studiu, iar lucrurile par sa fi īnghetat īn acel punct. Asta īn timp ce destui dintre adolescentii nostri par sa o fi luat efectiv la vale, avīnd īn prezent un comportament greu de īncadrat īn tipicul celor normale. Motivul poate sa fie si absenta programelor eficiente pe acest subiect, cele existente limitīndu-se, īn mare parte, la informarea asupra pericolelor pe care le reprezinta consumul de alcool, tutun sau droguri. Si cam atīt.
Īn schimb, islandezii au īnteles pericolul si au reusit, īn cei 18 ani care au trecut de atunci, sa controleze problema: sa reduca procentul consumatorilor de alcool de la 42% la 5% īn 2016! Acest lucru spune multe. Asta ca sa nu amintim reducerea procentului consumatorilor de cannabis de la 17 la 7%, iar al fumatorilor de la 23 la 3%! Cum au facut? Īn principal, le-au umplut timpul liber cu activitati sportive, artistice sau timp de calitate petrecut cu parintii. Au modificat legislatia drastic, īntr-un mod care poate parea la prima vedere aberant. Niciun adolescent cu vīrsta īntre 13 si 16 ani, spre exemplu, nu are voie sa mai stea afara dupa ora 22.00 iarna sau dupa miezul noptii vara. Nu mai vorbim de faptul ca interdictia comercializarii bauturilor sau tutunului catre tineri este respectata chiar cu strictete īn Islanda, amenzile fiind substantiale. Chiar daca este o tara extrem de mica, de circa 330.000 de locuitori, Islanda a demonstrat ca se poate. Generalizarea afterschool-ului, facut cum trebuie, cluburi cu activitati extrascolare sportive sau artistice si locuri amenajate pentru petrecerea timpului liber de calitate sīnt mijloace extrem de eficiente īn combaterea problemelor tinerilor de azi.
Ramīne īnsa de vazut cine se va īncumeta sa importe un model care s-a dovedit a fi eficient. Este nevoie de bani, este nevoie de viziune si mai ales de decidenti care sa īnteleaga faptul ca, daca nu se va interveni urgent, actuala generatie va deveni o problema nationala, pe care nu o va mai putea gestiona nimeni. Avem un ministru al Tineretului si Sportului. Ce facem cu el, dar mai ales ce facem cu ei?
Inapoi la insemnarea sursa
k172 Centrul de Informatii pentru Cetateni (CIC)-finis
| |