"Balena Albastra", "Coruptia Ucide" si "Rezist" fac parte din aceeasi categorie 

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site.Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa:cotidianul 

Abia cīnd am vazut-o pe Gabriela Vrānceanu Firea Pandele ca vrea sa se lupte cu „Balena Albastra” am īnteles ca toata tarasenia asta tine de spitalul de boli psihice si de demagogie, īntr-o īnlantuire extrem de periculoasa, pentru care nu stiu sa existe medicamente. Concubinajul acesta dintre boala si populism este mult mai periculos decīt inventia tīnarului Philipp Budeikin, cel care a inventat acest joc stupid.

Cine crede ca „Balena Albastra” ucide īn mod direct pe cineva trebuie musai sa se prezinte la doctor. Este un simplu joc penibil, cum sīnt atītea pe Internet, īn care „novicele” primeste niste „ordine” de la un anonim, īn urma carora trebuie sa deseneze pe mīna o balena albastra, sa se taie pe mīini, sa deseneze pe pereti, sa-si amputeze membrele, sa priveasca filme de groaza si, īn final, sa se sinucida!

Cīnd un minor, prezumat ca nu are discernamīntul format (motiv pentru care nici nu raspunde pentru faptele sale, indiferent de gravitatea lor), urmeaza aceste „indicatii”, īnseamna ca are o grava labilitate psihica, provocata de cu totul alte motive decīt accesarea jocului „Balena Albastra”! Īn mod logic, labilitatea psihica este anterioara intrarii īn joc, si nu generata de „Balena Albastra”.

„Balena Albastra” nu este singurul joc sinucigas. Exista si altul, „Fugi sau mori“, īn care copiii sunt instigati sa īsi testeze viteza de reactie trecīnd īn fuga prin fata unei masini īn viteza!

Īnsa ce altceva sīnt cursele ilegale de masini sau motociclete, īn care tinerii se expun de bunavoie riscurilor uriase, pierzīndu-si de prea multe ori viata? Sau ineptiile acelora care vor sa-si faca selfie-uri pe vagoane de tren, sub liniile de īnalta tensiune, īncarcate cu 25.000 de volti? Ori acele sporturi extreme, īn care moartea īi īnsoteste pe crestele muntilor, de unde coboara īn viteza pe schiuri sau pe biciclete printre stīncile situate la mii de metri altitudine?

Cine vrea sa afle unde este geneza acestei pasiuni pentru „extrem” ar putea sa-i īntrebe pe copii cine sīnt campionii luptelor īn cusca, din categoria MMA, transmise de aproape toate canalele TV, īn care asa-zisi sportivi se umplu de sīnge īntr-o batalie salbatica, folosind niste mini-manusi care, mai degraba, ranesc adversarul decīt sa-l protejeze!

Cīt timp aceste „sporturi” vor fi difuzate liber la TV, nu are rost sa ne mai punem īntrebari. Este de-a dreptul absurd sa constatam ca televiziunile nu au voie sa mai difuzeze desenele animate cu Tom si Jerry pentru ca ar contine scene violente, īn timp ce seara de seara se difuzeaza „la liber” lupte reale de MMA sau K1, unde sīngele curge īn valuri! Ipocrizia noastra, dorinta televiziunilor de a face bani si lobby-urile facute la CNA pentru a fi tolerate astfel de manifestari „sportive” - toate la un loc - au oferit copiilor fara discernamīnt, mai ales īn ultimele decenii, un spatiu oficial unde pot sa vada violenta īn cea mai pura exprimare si, īn consecinta, s-o experimenteze ca pe un lucru tolerat, din moment ce toate acestea sīnt permise spre difuzare! Lor li se adauga inconstienta parintilor care-si lasa copiii sa vada astfel de „sporturi”.

Īntr-un interviu, Liviu Iurea, corespondentul TVR īn Rusia, acolo unde a fost inventat jocul „Balena Albastra”, ne-a semnalat o ancheta jurnalistica a celor de la „Novaya Gazeta“, care, īn final, au pus doua īntrebari drept concluzie:

- 1. „cine sta īn spatele uciderii copiilor nostri?“

- 2. „care sunt motivele reale ale sinuciderii pentru fiecare caz īn parte?“.

Ancheta jurnalistilor rusi a scos la iveala un adevar cīt se poate de logic, subliniat si de Liviu Iurea: „Ca erau depresivi sau īsi petreceau mult timp īn retele de socializare nu este suficient ca sa dai vina numai pe jocul „Balena Albastra“. Cauzele pot fi multiple”.

Cu alte cuvinte, sa te lupti direct cu „Balena Albastra”, asa cum fac Gabriela Vrānceanu Firea Pandele, primarul Capitalei, si Carmen Dan, ministrul de Interne, nu este decīt un act demagogic, populist, menit sa le arate pe amīndoua la televizor īntr-o campanie de imagine, fara nici o legatura cu sinuciderea acelor copii. Fara sa-si dea seama, cele doua „luptatoare” au facut, mai degraba, propaganda acestui joc stupid, amplificīnd efectul „fructului interzis”!

Cauzele pentru care oamenii, tineri sau maturi, se sinucid sīnt extrem de diverse si nu este cazul aici sa dezvoltam subiectul. Depresiile īn rīndul copiilor sau excitarea peste normal a predispozitiilor acestora spre acte eroice care sa le scoata īn evidenta „personalitatea” sīnt, de asemenea, multiple.

Ca, īn ultimele decenii, folosirea excesiva a calculatorului de catre copii, lipsa unui control parental privind accesul acestora la Internet au dus la o dependenta a lor fata de mediul virtual este o realitate. Īnsa tot prin intermediul Internetului, copiii pot sa comunice cu oricine de pe planeta, au acces la informatii din toate domeniile, la carti pe care altfel ar fi greu sa si le procure.

Numai un echilibru īn folosirea Internetului poate sa faca din acest mijloc de comunicare un instrument pentru dezvoltarea capacitatilor intelectuale si a orizontului de cunoastere al fiecaruia. Aceasta „masura potrivita” o poate da doar familia unui copil, niste parinti responsabili de destinul acestuia, care trebuie sa procedeze cu calculatorul asa cum procedeaza cu cutitul sau cu cutia de chibrituri, pe care nu le lasa la īndemīna copiilor, educīndu-i, īn acelasi timp, pentru a sti cum sa le foloseasca pentru a nu se rani cu ele sau sa dea foc la casa!

Dar, daca pentru copii accesul necontrolat la Internet poate sa duca la actiuni negīndite si periculoase, nu īnseamna ca, odata ajunsi la majorat si, drept consecinta, la discernamīnt, tinerii scapa de efectele „spalarii creierului” prin Internet! Din contra, pe fondul influentelor, efectele din copilarie se pot amplifica atunci cīnd se ajunge la majorat si cīnd, implacabil, pesonalitatea fiecaruia tīsneste ca un vulcan, īncercīnd sa gaseasca matca potrivita!

Am vazut recent efecte de acest fel īn rīndul celor care au participat la Protestul din Piata Victoriei, sub pretextul Ordonantei 13 aGuvernului. Nu pun aici problema protestului īn sine (care este un drept al oricui), ci a modului prin care tinerii au fost mobilizati pe Internet pentru a participa la aceasta manifestare. Cine a urmarit evenimentele din ianuarie a putut sa constate ca au existat doua site-uri pe care se facea mobilizarea: „#Rezist” si „Coruptia Ucide”, administrate de personaje ciudate, precum acel Florin Badita, care, pentru a epata, organizase anterior actiunea „La metrou, īn chiloti”.

Ceea ce trebuie subliniat īn aceste proteste este faptul ca, īn spatele lor, au existat interese politice si economice uriase, care nu au fost niciodata comunicate protestatarilor: fie pentru schimbarea rezultatului alegerilor si darīmarea guvernului, fie din interesul multinationalelor care se simt amenintate de o lege ce i-ar putea obliga sa plateasca impozite mai mari īn Romānia.

Cu alte cuvinte, īn Piata Victoriei a existat o puternica si permanenta manipulare din partea unor forte oculte, care au folosit masa de oameni adunata pe Internet ca suport pentru propriile lor interese!

Deci, la fel ca si īn cazul „Balenei Albastre”, operatiunile „#Rezist” si „Coruptia Ucide” s-au bazat pe ignoranta tinerilor, folosirea naivitatii unora care credeau sincer ca participa la un protest civic. La rigoare, chiar si atentatele īn care mor sute de oameni nevinovati sīnt considerate de catre organizatori tot ca forme de protest!

Īn acest punct, toate actiunile de acest fel, īn general neasumate de nimeni īn mod oficial, speculeaza slabiciuni omenesti, crize de personalitate, depresii sociale sau, pur si simplu, naivitati ale oamenilor.

Solutiile pentru diminuarea unor astfel de manipulari sīnt unele banale: educatia din familie, lecturile intensive din adolescenta, folosirea inteligentei pentru preocupari menite sa dezvolte personalitatea tinerilor. Oricare bresa īn personalitatea unui copil sau tīnar deschide usa celor care vor sa se foloseasca de ei īn scopuri totdeauna ascunse!

„Balena Albastra”, „#Rezist” sau „Coruptia Ucide”, precum si actiuni propagandistice de genul celei organizate de Gabriela Vrānceanu Firea Pandele si Carmen Dan, fac parte din aceeasi categorie: propaganda prin manipulare! Īn astfel de cazuri, cautarea adevarului este, de multe ori, singura sansa de a scapa de aceste influente malefice.

P.S. Aflu ca procurorul care ancheteaza moartea unei tinere ce a cazut de pe un bloc a decis ca a fost vorba despre sinuciderea fetei din cauza „Balenei Albastre”, bazīndu-se pe gasirea īn telefon a dovezii accesarii jocului! Deci, daca i-ar fi gasit īn rucsac cartea „Fratii Karamazov”, l-ar fi facut responsabil pe Dostoievski, pentru ca īn acea carte este descrisa sinuciderea lui Smerdiakov?

Ion SpānuPublicat acum 13 ore si 46 minute
Comentarii
Olive
+22
Dle Spānu, comparatia este nefericita. Daca sinugigatii ar fi avut īn ghiozdane FRATII KARAMAZOV, asta ar īnsemna ca au si creier, nu doar cap ,deci nu s-ar fi sinucis. Si tinerii de azi nu citesc. Nu vor, nu au timp pe lānga alte "activitati" si nici nu le place. E mai comod sa caute rezumate schioape facute pe Internet de altii, asa ca Dostoievski nu va suferi nicicānd vreo īnvinuire.
Inapoi la insemnarea sursa   Asortate-14
Home

 

                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"