Limba "Toki Pona" contine 123 de cuvinte 

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site.Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa:businessmagazin 

Toki Pona este limbajul cu cele mai putine cuvinte din lume, continând doar 123. Toki Pona a fost creata în 2001 de catre Sonja Lang. Ea si alti vorbitori de Toki Pona sustin ca numarul redus de cuvinte este de ajuns sa exprime aproape orice idee, relateaza Business Insider.
Pentru a crea noul limbaj, Lang a lucrat invers, împotriva tendintei generale de a crea un lexicon natural. Ea a început prin reducerea si consolidarea specificului în general. Economia acestei limbi se realizeaza reducând gândirea simbolica la elementele sale de baza, fuzionând concepte conexe, iar cuvintele îndeplinesc mai multe functii în vorbire.
O persoana are nevoie doar de 30 de ore pentru a o învata Toki Pona. Aceasta usurinta de a învatare, o face ideala pentru a putea fi folosita ca  limba internationala, care ar putea conecta milioane de oameni de pe tot globul.
Ce este o masina? se întreaba Sonja Lang. "Ai putea spune ca o masina este un spatiu ce este folosit pentru deplasare. Asta ar fi tomo tawa", spune ea. "Totusi, daca esti lovit de o masina, asta s-ar putea traduce altfel, un obiect dur m-a lovit, kiwen utala.", completeaza Lang.
Toki Pona are cinci palete de culori: loje (rosu), laso (albastru), jelo (galben), pimeja (negru) si walo (alb). Precum un pictor, un vorbitor poate combina cuvintele pentru a crea diferite nuante. De exemplu, loje walo este roz. 
Pentru numere, Toki Pona are doar cuvintele wan (unu), tu (doi) si mute (câteva). Vorbitorii au extins utilizarea unor cuvinte, folosind cuvântul "luka" (mâna, brat) si pentru exprima cifra cinci, iar "mute" sa fie folosit pentru numarul 10. Pentru a spune numarul dorit, vorbitorii trebuie sa repete, adaugând pâna când ajung la numarul respectiv.  Scopul limbii nu este acela de a exprima calcule complexe sau numere cu foarte multe cifre.
Scopul este simplitatea, iar în acest limbaj "simplu" înseamna "bun". Ambele concepte sunt combinate într-un singur cuvânt: pona.
"Daca te poti exprima într-un mod simplu, atunci chiar întelegi despre ce vorbesti si asta e bine", spune Sonja Lang.
Limbajul este înradacinat în viata primitiva, în conceptele de baza. Nu exista expresii de politete (cuvinte precum "te rog" sau "multumesc" sunt exprimate, mai degraba, prin limbajul corporal).
De asemenea, lexicul limbajului prezinta o tendinta pentru pozitivitate. "Cuvântul pona înseamna tot ceea ce este bun în lume: o banana, un pisoi dragut etc. Daca îi spun prietenei mele ca este "jan pona", atunci îi transmit ca este o persoana buna, un om frumos.", spune un vorbitor al Toki Pana.
Exista câteva cuvinte care descriu diferite organisme, însa nu este niciunul care sa faca referinta la gadget-urile moderne. În limbajul Toki Pana, tehnologia este redusa la un cuvânt, ilo, care înseamna unealta.

Inapoi la insemnarea sursa   Cine stinge lumina-2.1 ?
Home

 

                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"