k162 Preotul Partenie Apostoaie care a sacrificat 50.000 de euro strânsi
pentru pictura bisericii
 

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site.Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa:adevarul.ro 

Preotul Partenie Apostoaie slujeste la biserica Vovidenia din Botosani, un lacas de cult vechi de 200 de ani. Este un personaj cunoscut pe plan local pentru implicarea sa în misiunea de caritate.

Din anul 2011, întretine copiii orfani cu fondurile Bisericii si ale enoriasilor si are grija de saracii buni la învatatura din satele judetului. A devenit si mai cunoscut pentru o isprava cu totul neobisnuita în sânul Bisericii Ortodoxe Române. A sacrificat fondurile strânse pentru refacerea picturii bisericii folosindu-i pentru întemeierea unui centru destinat orfanilor si batrânilor abandonati.

Centru multifunctional de 1 milion de euro

În 2013, preotul Partenie aduna în jur de 50.000 de euro pentru pictura bisericii, aflata într-o stare avansata de degradare. A sacrificat aspectul estetic al lacasului de cult în care slujeste pentru a-si ajuta enoriasii aflati în nevoie. Pâna acum, a reusit sa ridice parterul si o parte din etaj.

„Este un asezamânt multifunctional pentru orfani si batrâni. Va fi structurat pe doua etaje. Un etaj pentru batrâni, altul pentru copii orfani sau pentru cei cu mare drag de învatatura dar foarte saraci. Aici vor avea cazare, masa, sala de conferinte, cabinete medicale si tot ceea ce este necesar pentru îngrijirea si ajutorarea lor“, a precizat parintele Partenie. Întregul complex ar urma sa coste aproape 1 milion de euro, cu toate dotarile. Fondurile vin exclusiv din donatii.

Cât despre pictura la care a renuntat, preotul botosanean spune ca nu-i pare rau. „Asa a fost lucrarea lui Dumnezeu, nu am renuntat la nimic. Bineînteles, proritar pentru lacasul de cult ar fi fost pictarea, zugravirea dar, asa cum spune în Evanghelie, noi nu facem decât ceea ce suntem datori sa facem“, adauga Partenie Apostoaie. Preotul spune ca în 2-3 ani ar trebui sa poata fi terminat acest centru multifunctional amplasat chiar în curtea bisericii.

Copii saraci ajutati sa mearga la scoala

În paralel, preotul Partenie este implicat într-o alta actiune umanitara de amploare. Din 2015, ajuta anual sase copii de la tara, buni la învatatura, sa urmeze liceul. Mai precis, sase eleve din familii foarte sarace din satele judetului Botosani, cu vârste cuprinse între 15 si 17 ani, au fost aduse în municipiu si înscrise la licee. Familiile acestora nu-si permiteau sa le întretina si sa le plateasca chiria în oras sau rechizitele.

Preotul botosanean a reusit sa obtina un apartament cu patru camere de la om de afaceri botosanean, cu titlu de donatie, si sa-l transforme într-un mini-centru social. Cele sase eleve au fost cazate în apartament, iar parohia Vovidenia, prin donatiile enoriasilor si ale oamenilor darnici din judet, reuseste sa le asigure mâncare zilnic, rechizite, plata utilitatilor la apartament si inclusiv îmbracamintea.

Una dintre beneficiare este Valentina Pintilii. Are 17 ani si provine dintr-o familie destramata din satul Ripiceni. Nu avea bani sa urmeze cursurile liceale, desi avea aproape numai medii de 10. Învata la Liceul Pedagogic din municipiul Botosani, are medii de 9 si de 10 si doreste sa devina procuror criminalist.

„Mi-a fost salvat viitorul. Nu avea mama bani sa ma tina la scoala. Cu ajutorul parintelui Partenie am primit o familie adevarata si o sansa în viata“, spune tânara. În apartament cu fetele sta si o angajata la Biblioteca „Mihai Eminescu“ din Botosani, Mihaela Vamanu, cea care se ocupa si de educatia tinerelor.

Inapoi la insemnarea sursa   Cine stinge lumina-2
Home
                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"