k157 Su Filindeu I fili della tradizione 

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site.Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa:gustarte.ro 

Cele mai rare paste din lume, pe cale de disparitie dupa 300 de ani.
Doar trei femei stiu reteta secreta

Sunt foarte dificil de creat, iar pregatirea lor necesita atit de mult timp, incit de 300 de ani incoace doar femeile dintr-o singura familie din Sardinia le mai prepara.

Sardinia este recunoscuta drept tarimul unora dintre cele mai vechi traditii din lume. intr-un apartament modest din Nuoro, Paola Abraini (62 de ani) se trezeste in fiecare zi la 7 dimineata pentru a incepe sa lucreze la "su filindeu" cele mai rare paste din lume. in afara de ea, acum au mai ramas doar doua femei in toata lumea care le stiu secretul: nepoata lui Abraini si cumnata ei. 

Nimeni nu-si aduce aminte de ce sau cum au inceput femeile din Nuoro sa creeze su filindeu (in traducere  "firele lui Dumnezeu "), dar de mai bine de 300 de ani, reteta si tehnica au fost transmise doar femeilor din familia Abraini.

Luna aceasta, cei de la BBC au reusit sa ajunga in bucataria Abraini pentru a vedea cum se fac cele mai rare paste din lume. Anul trecut, mai multi specialisti de la Barilla au venit la Nuoro pentru a incerca sa reproduca reteta cu ajutorul tehnologiei. Nu au reusit. 

in vara, celebrul chef britanic Jamie Oliver a facut o vizita aici pentru a le ruga pe femeile Abraini sa-i dezvluie secretul pastelor. Dupa doua ore, Oliver a declarat: "Fac paste de 20 de ani si nu am vazut niciodata asa ceva".

"Multi spun ca avem un secret pe care nu vrem sa-l dezaluim", a declarat Paola celor de la BBC, "dar secretul este chiar in fata ta. Este in miinile mele".

Su filindeu inseamna 256 de "fire" perfecte, obtinute dintr-un aluat ce contine doar gris de griu, apa si sare, care apoi sunt intinse in diagonala pe un cadru circular, in trei straturi complicate. Tehnica sta in virful degetelor. 

"Pentru ca sunt facute de mina, cel mai important ingredient este forta", explica Paola. Acestea trebuie sa ajunga la o consistenta anume, care aminteste de modelarea lutului. Partea cea mai grea a procesului Paola o denumeste "descoperirea aluatului cu miinile tale". "iti poate lua ani sa-l intelegi. E ca un joc cu propriile miini. Odata ce ai prins tehnica, magia incepe", povesteste ea.

Pentru ca sunt atit de greu de facut, iar pregatirea lor necesita foarte mult timp, pastele au fost servite in ultimii 200 de ani doar pelerinilor credinciosi care au parcurs pe jos drumul sacru de 33 de km din Nuoro pina in satul Lula, pentru sarbatoarea bianula a lui San Francesco. Ca sa hraneasca 1500 de pelerini, au lucrat cite 5 ore pe zi, timp de o luna, pentru a pregati 50 kg de paste. Pentru sarbatoarea din mai, de noua zile, femeile Abraini vor pregati o cantitate de patru ori mai mare. 

Pastele sunt fierte apoi in supa de oaie si servite cu pecorino rasa.

Dintre toate preparatele la nivel mondial, aceste paste au cel mai ridicat risc de disparitie, in mare parte din cauza dificultatii pregatirii lor, spune Raffaella Ponzio, coordonatorul  Ark of Taste - Slow Food International, organizatia care urmareste sa pastreze traditiile culinare aflate in pericol de disparitie la nivel mondial.

Astazi, Abraini incearca sa le invete pe fetele din Nuoro sa prepare cele mai rare paste din lume, insa multe renunta cind vad cit de mult se lucreaza. Revista Gambero Rosso a invitat-o pe Paola la Roma de doua ori pentru a da mai departe reteta. Recent a inceput sa pregateasca pastele la trei restaurante, iar vestea s-a dus in toata Europa, iar efectele se vad in incasarile mari ale acestor localuri.

"Sit back and wait"

Inapoi la insemnarea sursa   Oameni noi 

Home

                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"