Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu
sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site.Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa:gustarte.ro
Cele mai rare paste din lume, pe cale de disparitie dupa 300 de ani. Doar trei femei stiu reteta secreta
Sunt foarte dificil de
creat, iar pregatirea lor necesita atit de mult timp, incit de 300 de
ani incoace doar femeile dintr-o singura familie din Sardinia le mai
prepara.
Sardinia este recunoscuta drept tarimul unora dintre cele mai vechi
traditii din lume. intr-un apartament modest din Nuoro, Paola Abraini
(62 de ani) se trezeste in fiecare zi la 7 dimineata pentru a incepe sa
lucreze la "su filindeu" cele mai rare paste din lume. in afara de ea,
acum au mai ramas doar doua femei in toata lumea care le stiu secretul:
nepoata lui Abraini si cumnata ei.
Nimeni nu-si aduce aminte de ce sau cum au inceput femeile din Nuoro sa
creeze su filindeu (in traducere "firele lui Dumnezeu "), dar
de mai bine de 300 de ani, reteta si tehnica au fost transmise doar
femeilor din familia Abraini.
Luna aceasta, cei de la BBC au reusit sa ajunga in bucataria Abraini pentru a vedea cum se fac cele
mai rare paste din lume. Anul trecut, mai multi specialisti de la
Barilla au venit la Nuoro pentru a incerca sa reproduca reteta cu
ajutorul tehnologiei. Nu au reusit.
in vara, celebrul chef britanic Jamie Oliver a facut o vizita aici
pentru a le ruga pe femeile Abraini sa-i dezvluie secretul pastelor.
Dupa doua ore, Oliver a declarat: "Fac paste de 20 de ani si nu am vazut
niciodata asa ceva".
"Multi spun ca avem un secret pe care nu vrem sa-l dezaluim", a declarat
Paola celor de la BBC, "dar secretul este chiar in fata ta. Este
in miinile mele".
Su filindeu inseamna 256 de "fire" perfecte, obtinute dintr-un aluat ce
contine doar gris de griu, apa si sare, care apoi sunt intinse in
diagonala pe un cadru circular, in trei straturi
complicate. Tehnica sta in virful degetelor.
"Pentru ca sunt facute de mina, cel mai important ingredient este
forta", explica Paola. Acestea trebuie sa ajunga la o consistenta anume,
care aminteste de modelarea lutului. Partea cea mai grea a procesului
Paola o denumeste "descoperirea aluatului cu miinile tale". "iti
poate lua ani sa-l intelegi. E ca un joc cu propriile miini. Odata ce ai
prins tehnica, magia incepe", povesteste ea.
Pentru ca sunt atit de greu de facut, iar pregatirea lor necesita foarte
mult timp, pastele au fost servite in ultimii 200 de ani doar
pelerinilor credinciosi care au parcurs pe jos drumul sacru de 33 de km
din Nuoro pina in satul Lula, pentru sarbatoarea bianula a lui San
Francesco. Ca sa hraneasca 1500 de pelerini, au lucrat cite 5 ore pe zi,
timp de o luna, pentru a pregati 50 kg de paste. Pentru sarbatoarea din
mai, de noua zile, femeile Abraini vor pregati o cantitate de patru ori
mai mare.
Pastele sunt fierte apoi in supa de oaie si servite cu pecorino rasa.
Dintre toate preparatele la nivel mondial, aceste paste au cel mai
ridicat risc de disparitie, in mare parte din cauza dificultatii
pregatirii lor, spune Raffaella Ponzio, coordonatorul Ark of Taste
- Slow Food International, organizatia care urmareste sa pastreze
traditiile culinare aflate in pericol de disparitie la nivel mondial.
Astazi, Abraini incearca sa le invete pe fetele din Nuoro sa prepare
cele mai rare paste din lume, insa multe renunta cind vad cit de mult se
lucreaza. Revista Gambero Rosso a invitat-o pe Paola la Roma de doua
ori pentru a da mai departe reteta. Recent a inceput sa pregateasca
pastele la trei restaurante, iar vestea s-a dus in toata Europa, iar
efectele se vad in incasarile mari ale acestor localuri.