Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu
sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site.Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa:jurnalul
Vidra si Voineasa, doua statiuni care în 1989 erau pregatite sa devina noile perle ale turismului românesc. Visul lui Nicolae Ceausescu era ca aici sa se desfasoare Jocurile Olimpice de Iarna din anul 2000. Amplasate într-un cadrul natural de o rara frumusete, cele doua statiuni erau deschise pe toata durata anului, mai ales ca aici functionau si baze de tratament. Acum totul este o ruina.
Din frumoasele statiuni montane au mai ramas doar scheletele unor hoteluri si vile. Vinovati de acest prapad sunt liderii confederatiilor sindicale CNSLR, Fratia, Cartel Alfa, BNS si CSDR. În degringolada care a cuprins societatea româneasca dupa 1989, noii corifei ai miscarii sindicale au subtilizat averea Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR) si au împartit-o între ei. Ca la taraba. Mai da tu ca mai las si eu.
Noii baronii îsi trag partea
Brezoi - Voineasa - Vidra, un drum presarat cu serpentine serpuitoare care curge printre paduri. Alea care mai sunt pentru ca pe hectare întregi acestea au cazut sub asaltul drujbelor. La capatul drumului, fantomaticile statiuni Voineasa si Vidra. Dupa 25 de ani de administrare sindicala, din baza turistica nu a mai ramas aproape nimic. Urgia sindicala a trecut ca un tavalug si a pârjolit totul. Dupa 1990 patrimoniul UGSR a fost preluat de confederatiile sindicale CNSLR, Fratia si Cartel Alfa. Ulterior s-au adaugat la împartirea prazii si confederatiile sindicale BNS si CSDR. Au înfiintat societatea Sind România SRL în care au venit cu activele preluate de la UGSR. Prin 2011, liderii acestor confederatii au trecut la împartirea patrimoniului preluat de la UGSR si si-au facut fiecare societati de turism. La Voineasa si Vidra baronii sindicali au împartit totul: vile, hoteluri, restaurante si discoteci. Dupa marea împarteala, statiunile au intrat în moarte clinica, ne spune fostul director al statiunii Voineasa, Dan Moldoveanu.
„Dupa 2011, când confederatiile sindicale si-au împartit
între ele patrimoniul, statiunile, practic, nu au mai functionat. Un
dezastru. Acum mai functioneaza în Voineasa doar hotelul Lotru, dar si
acesta numai vara”, Dan Moldoveanu, fostul director general al statiunii Voineasa.
Dezinteres, prostie sau hotie?
Începând cu anii 1993-1994, în statiunile Voineasa si Vidra nu s-a mai investit nimic. Mai mult, majoritatea locatiilor existente au fost lasate în paragina. Pur si simplu au fost abandonate. În scurt timp ele au ajuns o ruina. Calorifere, mobilier, giurgiuvele, totul a fost furat. În urma a ramas un peisaj apocaliptic. În statiunea Vidra exista un hotel nou, care la sfârsitul lui 1989 înca nu apucase sa fie deschis. Se lucra la finisaje si nici nu apucase sa primeasca un nume. Era gândit si ca o baza sportiva, în special pentru loturile de canotori, mai ales ca în apropiere se afla si lacul Vidra. În afara de acest hotel mai erau în stadiu de finalizare trei minihoteluri si cinci vile. La capatul lor era pregatita o linie de telescaun. Minihotelurile au apucat sa functioneze cîtiva ani, dar acum sunt închise. Modernul hotel însa nu a mai apucat sa fie inaugurat. La fel ca si linia de telescaun, de unde a disparut rapid motorul care o punea în functiune.
Un contract suspect
Baza turistica de la Voineasa ( hotelurile Bradisor, Vidruta, vilele apartament, centrul comercial), Baile Herculane (hotelurile Dacia si Domogled), Baile Felix (hotelul Muncel), Covasna (hotelul Montana) Sângeorz Bai (hotel Somes), Vidra ( cinci vile) si Predeal (o vila) au fost date de CNSLR în 2011 în administrarea firmei Tour Mirinvest SRL din Timisoara, care face parte din grupul de firme Grup Mir, în urma unui contract de management încheiat între Sind Tour Trading SRL si firma amintita. Contractul era însa lacunar si dezavantajos pentru Sind Tour Trading SRL. Potrivit unui document întocmit de directorul Sind Tour, Minica Boaja si înregistrat la cabinetul presedintelui CNSLR-Fratia pe data de 18.04.2011, acesta respingea contractul.
Potrivit lui Minica Boaja, respectivul contract continea “elemente total dezavantajoase în realizarea raporturilor economice dintre cele doua entitati si anume estimarea realizarii unui profit minim net de 600.000 Euro, în conditiile în care în actual forma de organizare administrativa s-au realizat în exercitiul financiar 2010 un profit net de 1.000.000 Euro si investitii ( de circa 530.000 Euro) finantate din surse proprii, într-un an de maxima recesiune economic”
Onorariu de succes pentru Tour Mirinvest SRL
Un alt aspect reglementat în contract viza acordarea unui onorariu noului administrator în valoare de 75% din suma ce depasea profitul minim net de 600.000 de euro. “Pretinderea unei astfel de sume este total nejustificata, ea nereprezentând nici remuneratie, nici indemnizatie, ci un onorariu de succes ca în cazul exercitarii unei profesii liberale” mai atragea atentia la vreme respectiva directorul general Sind Tour Trading SRL.
Liviu Luca face legea
Rezultatul acestei adrese a fost ca pe data de 19.04.2011, AGA de la
Sind Tour Traiding, avându-l ca presedinte pe celebrul Liviu Luca, din
partea CNSLR-Fratia, îl demitea pe directorul Minica Boaja si aproba
încheierea si semnarea contractului de management dintre Sind Tour
Traiding SRL si Tour Mirinvest SRL. Aprobarea s-a facut aproape cu
unanimitate de voturi, semn ca democratia sindicala functiona.
Vicepresedintele CNSLR-Fratia se opune
O opinie separata vizavi de acest contract a formulat si Ion Stan,
vicepresedinte CNSLR-Fratia si membru AGA la acea data. Astfel, într-un
document înregistrat la cabinetul presedintelui CNSLR - Fratia pe data
de 27 aprilie 2011, Ion Stat precizeaza “(…) nu sunt de acord si nu voi
vota niciodata pentru contractual de management cu firma
respectiva pentru ca au datorii la stat, mai multe procese pe rol în
calitate de debitori, au avut cifra de afaceri de 8 miliarde în 2009 si
cheltuieli totale de 16 miliarde. Si în alti ani firmele pe care le-au
administrat, toate au avut pierderi. În acest sens am prezentat mai
multe documente privind situatiile financiare ale tuturor firmelor
detinute si administrate de Miron (patronul Grup Mir – n.red.) si sotia
acestuia.”
“Cum sa dai o afacere de 328 de miliarde unei firme cu
pierderi, cu capital social de 200 lei si cu multiple procese în
derulare?”, din adresa lui Ion Stan trimisa presedintelui CNSLR - Fratia.
Proprietari inventati si proiecte blocate
Primaria din Voineasa ar vrea sa faca un proiect pe fonduri europene
pentru dezvoltarea zonei si este interesata ca zona sa aiba un
proprietar adevarat pentru a putea accesa fondurile europene. “ Niciuna
din cele patru confederatii sindicale care au prelua preluat patrimoniul
UGSR nu poate rezolva aceasta problema pentru ca la cadastru proprietar
apare UGSR”, ne spune Dragos Frumosu, presedintele Confederatiei
Generale a Muncii - Uniunea Generala a Sindicatelor din România,
confederatie careia justitia i-a acordat personalitate juridica (conform
prevederilor Legii nr. 62) si i-a recunoscut calitatea de continuator
al UGSR, devenind astfel proprietarul de drept al bunurilor luate în
1989 prin frauda de noile confederatii sindicale.
La Vidra si Voineasa nu s-a investit nimic. Întrebarea este:
daca ti-ai asumat responsabilitatea preluarii patrimoniului UGSR de ce
l-ai lasat în paragina? Cine raspunde pentru distrugerea acestui
patrimoniu imens facut din cotizatiile oamenilor?- Dragos Frumosu, presedintele CGM-UGSR
Inapoi la insemnarea sursa 27 de ani
|