|
Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu
sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site.Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa:jurnalul.ro
Daniela Tarau sustine peste câteva zile teza de doctorat. În spatele acestui eveniment academic se afla dramatica poveste de viata traita de autoarea lucrarii care a finalizat studiul doctoral consacrat sistemului penitenciar din România dupa ce a fost închisa pe nedrept, condamnata printr-o eroare judiciara. Sentinta de achitare a fost obtinuta dupa 15 ani de lupta în instante, doar dupa ce procesul a fost rejudecat pe temeiul unei decizii obtinute la CEDO. Daniela este o învingatoare care a convertit nedreptatea în forta necesara finalizarii studiilor de Drept pâna la cel mai înalt titlu.
În vara lui 2000, Daniela Tarau cauta dupa un anunt din ziare sa gaseasca o slujba. O firma care facea angajari în strainatate, pentru Israel, îi propune postul de secretara. Lucreaza doar trei saptamâni, de proba, fara salariu, fiind internata de urgenta în spital, unde este operata. Convalescenta dureaza opt luni, la domiciliul din comuna Lunca, judetul Buzau. Nu stie ca firma la care lucrase dadea tepe, iar administratorii fusesera arestati. Afla despre asta doar în februarie 2001, când este convocata la politie ca martor, dar de unde nu mai pleaca, fiind retinuta si apoi arestata. Sta în arest timp de 1 an si 9 luni, fiind eliberata în noiembrie 2002, în urma unui recurs la arestarea preventiva.
Dosarul facut de procurorul Panait
APADOR-CH a ajutat-o pe Daniela Tarau sa se ridice din infernul în care o aruncase procurorul Cristian Panait si o suita de judecatori. Panait, procurorul care s-a sinucis în vara anului 2002, poate ar fi fost salvat daca cererea de examinare psihiatrica depusa de Daniela ar fi fost luata în seama si tulburarile de comportament ale acuzatorului depistate! La putine zile dupa moartea lui Panait se stinge de inima rea si de rusinea în fata satului si tatal Danielei. Aflata în libertate, este condamnata la trei ani cu suspendare. Porneste lupta pentru recâstigarea dreptatii si demnitatii. Clamându-si nevinovatia, sustinuta de APADOR-CH, reuseste în 2009 o prima victorie la CEDO pe baza careia reîncepe rejudecarea cazului în România. Noul proces, început în 2010, a durat aproape cinci ani, prin decizia definitiva din martie 2015. Daniela Tarau este nevinovata pentru faptele de care fusese acuzata, arestata si condamnata. Are o concluzie amara despre justitie:
când dosarul pleaca prost de la procuror, nu-l mai drege nimeni.
8 luni, complet izolata de familie
Perioada celor opt luni din arest a fost infernala. Daniela Tarau descrie într-un interviu publicat de APADOR-CH conditiile greu de imaginat din universul carceral. ,,Acum 15 ani nu puteai suna nicaieri. Aveai dreptul sa suni numai dupa ce erai trimis în judecata. Nu am vorbit deloc cu parintii sau copilul - care avea 8 ani atunci- în cele opt luni cât am stat în arestul Capitalei. Grele sunt primele 3-4 luni. Depinde de cât esti de tare, ce grad de rezistenta ai, sau de adaptabilitate si de cât de mult crezi în tine. Am vazut si tentative de suicid, si de automutilari. Apa calda aveam doar un sfert de ora, de doua ori pe saptamâna. Timp în care trebuia sa se spele toata camera. Camera de dusuri era ca o grota. Pe un perete erau trei furtunuri cu apa, pe celalalt trei toalete turcesti, unul lânga celalalt, te atingeai de vecina. În timp ce unele erau la dus, altele erau pe wc. Primele trei, urmatoarele si tot asa. Într-un sfert de ora, toata camera de zece persoane trebuia sa fie gata, ca urma camera cealalta. Ieseai indiferent cum erai, spalat sau ne. Cea mai grea perioada pentru o femeie era perioada cu tampoanele... Sunt lucruri pe care nu pot sa le spun.”
Daniela Tarau si avocatul Nicolae Iorga au reusit sa obtina un
verdict favorabil dupa 15 ani de la arestarea nedreapta
O teza de drept, ca o autobiografie >>>> Sursa:jurnalul.ro
În 17 noiembrie, în sala Senatului Academiei de Politie, Daniela Tarau va da proba de foc: sustinerea tezei de doctorat, dupa ce în 2011 si-a luat licenta în Drept. Lovita crunt de nedreptate prin institutii ale Justitiei, a ales Stiinta Dreptului pentru marea revansa în fata sistemului care o putea strivi. Titlul lucrarii este de o actualitate presanta - ,,Criza sistemica a penitenciarelor din România în contextul nerespectarii conditiilor de detentie” - ceea ce sporeste gradul de interes. Daniela Tarau are toate sansele sa obtina rapid titlul de Doctor în Ordine publica si siguranta nationala, lucrarea fiind scoasa de sub suspiciunea mizeriei de plagiat, caracterul de implicare personala având greutatea marturiei autobiografice. Consideratiile doctorandei din capitolul introductiv dau perspectiva abordarii temei prin prisma statutului de membru UE: ,,Institutia carcerala din tara noastra nu a reusit sa tina pasul cu integrarea; niciunul din locurile de detinere din sistemul penitenciar românesc nu îndeplineste conditiile impuse de reguli si documente emise în acest sens la nivel unional”. Cu privire la actualitatea temei de cercetare, autoarea subliniaza ca ea este ,,impusa în mod imperativ de hotarârile CEDO prin care România este condamnata sistematic pentru nerespectarea conditiilor de detentie si tratamentul degradant sau inuman la care sunt supusi detinutii în asezamintele penale din sistemul penitenciar românesc”.
Astfel, persoana condamnata se afla sub o dubla sanctiune, cum releva lucrarea citata: ,,Pe de o parte, privarea de libertate, suficienta pentru ca pedeapsa sa-si atinga scopul, iar pe de alta, suportarea conditiilor insalubre si inumane, iesite cu mult din interiorul normei ce le reglementeaza si care creeaza frustare si revolta în rândurile persoanelor detinute”.
Inapoi la insemnarea sursa Asortate-11
| |