k133 Slujitor al Domnului si doctor în horticultura: Costel Vânatoru 

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site.Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa:agrointel 

Costel Vânatoru este un nume notoriu atât printre cercetatorii în horticultura, cât si în lumea bisericii. S-a nascut pe 10 octombrie 1967, în localitatea Lopatari, judetul Buzau. Este în acelasi timp slujitor al Domnului si doctor în horticultura, coordonator al Laboratorului de Genetica si Ameliorare din cadrul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura din Buzau. Este de parere ca cele doua „misiuni” ale sale, care par a fi total opuse, pot coexista, crezul sau fiind acela ca prin cercetare nu face altceva decât sa descopere creatia lui Dumnezeu.

„În timpul liceului am început sa dobândesc dragoste catre horticultura pentru ca faceam astfel de activitati agricole în timpul studiilor, iar vara veneam si faceam practica la Statiunea de Cercetare Legumicola”, a spus Costel Vânatoru.

În timp, a început sa îi placa din ce în ce mai mult activitatea pe care o desfasura în timpul orelor de practica, iar din cauza situatiei materiale precare s-a angajat la Statiunea Legumicola, initial ca muncitor, iar dupa 1990 a fost adus la Cercetare. ”Fiindca aveam doi frati mai mari la studii si posibilitatile materiale ale parintilor erau reduse, a trebuit sa fac contract cu aceasta unitate, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura din Buzau. Am venit aici, la statiune, urmând practic un traseu programat de catre partid. Am fost repartizat la munca foarte grea si mi-am adus aminte de cuvintele mamei, care spunea ca numai cu credinta poti merge înainte si trece peste toate încercarile”, a povestit Costel Vânatoru pentur Adevarul.

Costel Vânatoru lucreaza de peste 30 de ani în horticultura. A fost muncitor, sef de echipa, tehnician, inginer, cercetator stiintific, director de institutie. A obtinut titlul de doctor al Facultatii de Horticultura din cadrul USAMV Bucuresti si este cercetator stiintific principal gradul II. În prezent conduce Laboratorul de Genetica si Ameliorare al Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura din Buzau. În 2010 a fost ales membru asociat al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice a României, iar din 2012 este membru corespondent. Membru al Societatii Internationale a Horticultorilor, de la Bruxelles, autor a cinci carti de specialitate, a sustinut 96 de referate stiintifice, dintre care 27 internationale.

De-a lungul anilor, cercetatorul a reusit sa creeze mai multe soiuri de legume, de la rosii, pâna la castraveti sau cicoare. „Primul soi a fost unul de tomate de industrie. Am fost ajutat si de catre sotia mea în timpul sau liber si scotea seminte din liniile mele, le punea în recipiente si scriam pe fiecare ce este acolo si, mai mult, noi dormeam cu ele în camera. Prima linie a primit numele sotiei mele, Cristina, numai ca a fost schimbat în Cristinica pentru ca mai erau si alte soiuri cu acest nume”, ne-a spus cercetatorul.

Costel Vânatoru este ”parintele” a 22 de soiuri noi de legume obtinute prin cercetare: 15 soiuri clasice omologate si brevetate, 3 hibrizi, si alte 4 soiuri pentru care se asteapta raspuns de la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci în vederea brevetarii. ”Pe lânga colectiile bogate de tomate, ardei, vinete, fasole, am pus un mare accent si pe aclimatizarea de noi specii în tara noastra, pentru ca putini stiu ca din tot ceea ce cultivam noi astazi, majoritatea nu sunt de la noi. Sunt specii aduse în tara noastra de cineva, într-un anumit timp. Spre exemplu, Stefan cel Mare nu a mâncat tomate, pentru ca ele au fost aduse în tara noastra undeva dupa anul 1835. Foarte târziu au patruns si în Europa, dupa 1600 în Germania, Franta, Italia, dar atunci ca planta ornamentala si, în timp, s-a ajuns la tomata ca aliment, pentru consum”.

Inapoi la insemnarea sursa   Valeria Diana Schelean
Home

 

                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"