k105 Câinii maidanezi din Moscova calatoresc cu metroul 

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-zooland si alt link pe aceiasi tema   Sursa-dashalovinganimals

    In fiecare dimineata la ore binedefinite, statiile de metrou din Moscova, Rusia, abunda de agitatie. Trenurile sosesc si pleaca din statii in mare graba; oamenii cuprinsi intr-un furnicar de vacarm se straduiesc sa isi faca loc spre destinatia numai de ei stiuta.  In tot acest tumult ce anima orasul de sub pamant, isi fac loc si cativa indivizi din specia numita plastic  cel mai bun prieten a omului: cainii maidanezi. Deloc constransi de agitatie, zilnic, cainii comunitari din Moscova fac naveta cu metroul, de la periferie spre centru, si retur, fara a avea grija achitarii vreunui bilet sau a aglomeratiei.

    Nu exista zi in care oricare dintre trenurile ce strabat alert subteranul Moscovei sa nu transporte unul sau mai multi caini, vizibil neinsotiti de vreun stapan. Zoologii rusi au studiat atent cainii strazii in ultimii 20-30 de ani. Ei au constat faptul ca animalele fara stapan de la periferie pleaca in fiecare dimineata spre centru, folosind metroul ca mijloc de transport. Au invatat sa acceada prin gurile de metrou, sa astepte trenul si sa isi faca loc (si curaj) prin multimea agitata, caci metroul moscovit nu este unul lejer si relaxat.  Seara parcurg drumul de intoarcere, tot cu metroul, satui cu hrana agonisita prin zona centrala, pregatiti sa se intoarca la locurile lor de dormit, aflate in suburbiile Moscovei.

    In tren cainii se comporta civilizat. Mai intai asteapta cuminti pe peron, apoi cand se deschid usile se strecoara printre picioarele oamenilor pentru a prinde un loc. De regula, opteaza pentru vagoanele mai putin aglomerate, cele aflate in partea din fata a trenului. Unii dintre ei se grabesc sa ocupe un loc pe scaun, fara a fi incomodati de ceilalti calatori mai in varsta ofuscati poate ca nu reusesc sa stea jos. Altii, se aseaza cuminti pe jos, in pozitie culcat, pentru a nu se clatina la miscarile rapide si neasteptate ale trenului. Nu maraie daca vreun calator nu le respecta spatiul personal si sub nicio forma nu ii deranjeaza pe ceilalalti parteneri de calatorie.

    Inca un mister, cainii stiu cu precizie la ce statie sa coboare. Probabil estimeaza durata calatoriei sau poate se ghideaza dupa anunturile din  difuzoare. Se mai gasesc cate unii catei care atipesc si se trezesc ca au mers mai mult decat trebuia. Nici un orasul aglomerat nu se descurca rau. Respecta culorile semafoarelor si nu trec decat pe trecerea de pietoni.

    Cainii maidanezi din Moscova au capatat o bila alba si un dram de respect si iubire in urma cu cativa ani, cand un semen de-al lor (Malchik) a fost ucis cu cruzime chiar in statia de metrou pe care o considera casa lui. Un fotomodel rus, celebru,  calatorea impreuna cu cainele sau terrier, cand intr-una dintre statii au fost abordati cu latraturi de   maidanez, care nu facea decat sa isi apere teritoriul. Imediat, femeia a scos din poseta ei roz, un cutit cu care a injunghiat cu cruzime cainele, lasandu-le fara suflare si plin de sange, in vazul multimii de oameni care se afla la metrou la acel moment.  Tanara a fost judecata si internata la ospiciu, iar cainele Malchik a devenit un erou al maidanezilor. Opinia publica rusa s-a mobilizat  incredibil de eficient, iar cu bani stransi din donatii a fost amplasata o statuie a lui Malchik in statia de metrou in care si-a dat ultima sulfare.

    Cu un asa suport moral, cainii maidanezi din Moscova folosesc cu incredere metroul, trecand zilnic pe langa statuia prietenului lor.

    Ajunsi in centru, acolo unde abunda restaurantele fast-food si tomberoanele, iar lumea pare a fi mai darnica, fiecare caine abordeaza diverse strategii pentru a face rost de mancare. Unii dintre ei se reped in spatele vreunui trecator cu saorma in mana, latra scurt, suficient cat sa sperie omul, care isi scapa mancarea pe jos sau o ofera benevol patrupedului, in speranta ca va scapa nemuscat.

    Altii prefera sa cerseasca hrana, folosindu-se de inocenta si gingasia din privirea lor umeda. S-a constatat chiar faptul ca, unele haita isi imping la inaintare membrii mai mici si mai dragalasi, care au sanse mai mari sa capete ceva de mancare de la trecatori sau cei care stau la terase.

    Se estimeaza ca populatia de caini comunitari din Moscova numara undeva la 30.000  de exemplare. Nu toti calatoresc cu metroul. O mica parte dintre acestia au elucidat misterului trenului subteran si il folosesc cu regularitate.

    Exodul maidanezilor spre centru a inceput dupa caderea comunismului, cand centrul orasului a fost acaparat de restaurante numeroase si oameni cu nivel de trai mai ridicat. In schimb, la periferie, uzinele s-au desfiintat, muncitorii au plecat, iar sursele de hrana s-au imputinat drastic. Totusi cainii au pastrat ca locuinta vechile fabrici, acum abandonate, si prefera sa faca naveta in centru pentru surse accesibile si abundente de hrana.

    Maidanezii moscoviti sunt un exemplu edificator despre cat de inteligenti si adaptabili sunt cainii. Chiar daca locul lor nu ar trebui sa fie pe strada, am putea sa le oferim mai mult respect si compasiune.

Inapoi la insemnarea sursa   "A da mina!"
Home

                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"