K43 "copy/paste" imparatul galben

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata")Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-terapii.net 

Pentru a desemna acest tip de medicina, se foloseste denumirea in limba engleza de TCM, adica: Traditional Chinese Medicine.
Foarte multe persoane cred ca medicul naturist nu recomanda altceva decat eliminarea toxinelor (dezintoxicarea) sau postul, ca scopul masajului thailandez nu este decat obtinerea placerii si ca medicina si terapiile chineze inseamna doar acupunctura.
Medicina chineza are o istorie mai veche de 3000 de ani. Istoria Chinei este foarte zbuciumata. Imparati si dinastii domnitoare au urmat unele dupa altele si s-a intamplat deseori ca un conducator sa "rescrie" istoria, ca sa scoata in evidenta existenta unor imparati pe care sa-i reconsidere ca fiind personaje de legenda. Acest lucru s-a intamplat si cu Huang Di, Imparatul Galben, pe care unii istorici il considera un personaj legendar, mai curand un zeu. Conform legendei, "Canonul de medicina interna al Imparatului Galben" a fost scris pe baza dialogurilor purtate de Imparatul Galben cu medicii de la curtea sa. La aceasta capodopera, s-au adaugat de-a lungul timpului, o multime de completari. Varianta finala a acestei capodopere s-a cristalizat, dupa toate probabilitatile, in secolele 3-5 d.Ch. Forma in care este cunoscuta astazi a fost redactata de un medic numit Wang Bing, in anul 762 d.Ch., fiind constituita din doua parti (in total 81 de capitole): prima parte, denumita "Intamplari simple" (Su Wen)- se ocupa de notiunile teoretice ale medicinei chineze (biologie, patologie, agenti patogeni, canale de energie, diagnoza, etc.) iar a doua  parte, denumita "Axa spirituala" (Ling Shu) - prezinta practicile folosite cum ar fi: acupunctura, moxe si alte terapii medicale, descriind cele 9 feluri de ace, forma lor, utilizarea acestora, definind numeroase tehnici de terapie si dezbatand o multime de tratamente pentru diferite afectiuni.
Acest tratat a avut o influenta extrem de mare asupra medicinei chineze din toate timpurile. O perioada de decadere semnificativa intervine dupa pierderea razboiului anglo-chinez, numit si razboiul opiului (1839-1842) cand, patrunderea civilizatiei occidentale in China a adus cu sine si civilizatia occidentala. Astazi, pe langa medicina occidentala, medicina chineza este una din cele mai importante metode de tratament folosite in toate colturile lumii.
 In ceea ce priveste latura spirituala a medicinei, taoismul este directia care a avut efectele cele mai considerabile, ea raspandindu-se repede  si, impreuna cu invataturile lui Confucius, alcatuind o conceptie unitara asupra universului. Dupa legenda, intemeietorul taoismului este Lao Tze, adica maestrul batran, care a trait aproximativ in secolul 5 i.Ch. Capodopera sa se intituleaza "Tao Te King" (Cartea Caii si a Virtutii), acest titlu datand din secolul III sau II i.Ch. Lucrarea are o forma poetica, fiind alcatuita din 81 de strofe si sustine o filozofie total diferita de religia din epoca sa, potrivita careia lumea nu a fost creata de o fiinta supranaturala, ci ea s-a creat dupa legile sale proprii (tao). Tao inseamna drum, cale, carare dar si materia primordiala. In timpul dinastiei Han (206 i.Ch.-220 d.Ch.), taoismul s-a contopit cu budismul venit din India si treptat a devenit religie.

Crearea lumii dupa invatamintele tao s-a realizat prin separarea in doua a substantei primordiale care anterior se afla intr-o stare de echilibru, inlaturat prin manifestarea fortei lui tao (calea), ceea ce a determinat inceputul transformarii. Aceasta stare de echilibru strabun este reprezentata simbolistic printr-un cerc gol, a carui semnificatie este "fara inceput (neinceput)" (Wu Ki). Aceasta stare nu este nefiinta absoluta, ci existenta potentiala, care inca nu a devenit manifesta. Acest punct de echilibru necesar se afla intre cele doua perioade ale existentei lumii, intre care ar fi existat 129.600 ani. Mai tarziu, sub influenta tao, cele doua forte strabune, ale caror nume sunt yin si yang, s-au despartit. Acest fenomen este reprezentat de cele doua forme aflate in cerc, cea alba si cea neagra, care se contopesc in totalitate. Conceptele de Yin si Yang au aparut in lucrarea "Cartea prefacerilor" (Yi King), unde este scris urmatorul lucru: "Orice existenta ia nastere cand cele doua forte strabune, yin-ul si yang-ul, se contopesc printr-o transformare logica." Yin si Yang reprezinta unitatea rezultata din opozitiile existente in natura sau in orice fenomen. Cuplul Yin - Yang reprezinta un sistem care se bazeaza pe unitatea dintre cele doua unitati formate de doi poli opusi. Fiind independenti unul fata de altul, acesti poli nu au nici energie, nici natura materiala. Fiecare fenomen din univers prezinta atat caracterul yin, cat si caracterul yang, de exemplu: cald-rece, miscare-repaus, activ-pasiv, etc. Conform principiilor tao, nici un lucru nu poate sa existe numai in sine sau pentru sine si orice fenomen contine posibilitatea schimbarii. De aceea putem sa spunem ca universul (lumea) se constituie din schimbarea continua a fortelor de tip yin si yang. In mod normal, aceste forte sunt in echilibru: niciuna nu poate sa existe fara cealalta, deoarece se mentin  in mod reciproc. Aceste notiuni sunt contrare, complementare, niciuna neputand sa existe fara cealalta. "Yin si Yang pot fi deosebite, dar nu si separate" (Canonul de medicina interna al Imparatului Galben). Aceasta inseamna ca orice lucru de pe lume are doua parti: ziua poate fi impartita in zi si noapte, speciile in masculi si femele, etc.
Inapoi la insemnarea sursa   Medicina
Home
                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"