K158 Doamne, cīt de tare a fost! 

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site.Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata")
Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa:dilemaveche.ro 

Īn cursul lunilor care au urmat, a devenit ceva la ordinea zilei. Oameni obisnuiti, unii dintre ei parinti, ajungeau sa fie   desfiintati pentru cine stie ce gluma neinspirata   , īmpartasita cu cei vreo suta de abonati ai contului lor de Twitter. Īi īntīlneam prin restaurante si cafenele, īn aeroporturi – siluete spectrale care bīntuiau lumea ca niste zombie īn costumele business din fostele lor vieti. Se īntīmpla asa de des, īncīt nici macar nu mi s-a parut o coincidenta ca un astfel de personaj, Justine Sacco, lucrase īn aceeasi cladire de birouri ca si Michael Moynihan, pīna īn urma cu trei saptamīni, cīnd, aflata pe aeroportul Heathrow, a scris pe Twitter o postare ce s-a dovedit devastatoare. Asta se īntīmpla pe 20 decembrie 2013. Īn ultimele doua zile, le postase celor 170 de follower-i pe care īi avea pe Twitter tot felul de glumite sarcastice, comentīnd diverse īntīmplari din vacanta. Era un fel Sally Bowles a retelelor sociale, decadenta si capricioasa, binecuvīntat de inconstienta ca, imediat dupa colt, o pīndea o mostra de politica serioasa. Mai īntīi fusese gluma despre barbatul german din avionul dinspre New York: „Neamt dubios: Zbori la clasa īntīi. E 2014. Ia-ti, nene, deodorant. – Monologul meu interior, īn timp ce inhalez DUHOARE. Slava Domnului ca exista produse farmaceutice“. Apoi venea postarea din Heathrow: „Chili – sandvisuri cu castraveti – dantura proasta. Bine-ai revenit la Londra!“ Īn cele din urma, cireasa de pe tort: „Īn drum spre Africa. Sper sa nu iau SIDA. Glumeam, doar sīnt alba!“ S-a amuzat putin de propria gluma, a apasat „Trimite“, dupa care s-a mai plimbat vreo jumatate de ora prin aeroport, verificīndu-si din cīnd īn cīnd contul de Twitter.

– N-am primit nimic, mi-a spus ea. Nici un raspuns.

Mi-am si imaginat-o, simtindu-se usor dezumflata īn legatura cu asta – sentimentul ala trist, cīnd nu te felicita nimeni pentru umorul tau, tacerea aceea neagra care se lasa atunci cīnd Internetul nu-ti raspunde. Justine s-a īmbarcat īn avion. Urma un zbor de unsprezece ore. A dormit. Dupa aterizare, si-a redeschis telefonul. Primul lucru pe care l-a vazut era un mesaj de la cineva cu care nu mai vorbise din liceu: „Īmi pare foarte rau pentru ce ti se īntīmpla“.

L-a citit consternata.

– Apoi telefonul meu a īnceput sa explodeze, mi-a povestit.

Purtam aceasta conversatie trei saptamīni mai tīrziu, la restaurantul Cookshop (alegerea ei) din New York. Era fix acelasi restaurant īn care Michael īmi povestise despre nimicirea lui Jonah. Pentru mine, īncepea sa devina Restaurantul Povestilor despre Vieti Distruse. Coincidenta era īnsa doar partiala. Se īntīmpla sa se afle aproape de cladirea unde lucrasera amīndoi. Lui Michael īi fusese oferita o slujba la Daily Beast, ca urmare a articolului despre Jonah, pe cīnd Justine lucra īn biroul de la etaj, ocupīndu-se de departamentul de PR al trustului din care facea parte revista – acelasi din care faceau parte si Vimeo, OkCupid si Match.com. Motivul pentru care īsi dorise sa ne īntīlnim acolo si pentru care venise īn hainele ei sofisticate de office era ca, la ora 6, urma sa-si elibereze biroul.

Īn timp ce statea pe pista aeroportului Cape Town, pe ecran i-a aparut un al doilea mesaj: „Suna-ma urgent“. Mesajul venea de la cea mai buna prietena a ei, Hannah. „Esti numarul unu īn trend-ul Twitter la nivel global.“

„Īn lumina cuvintelor dezgustator de rasiste ale lui @JustineSacco, voi dona catre @care chiar astazi“, „Cum naiba a obtinut @JustineSacco un post de PR? Gradul ei de ignoranta rasista e demn de Fox News. #SIDA poate afecta pe oricine!“, „N-am cuvinte pentru postarea oribil de dezgustatoare, ca dracu’ de rasista a lui Justine Sacco. Sīnt profund oripilat“, „Sīnt angajat la IAC si nu vreau ca @JustineSacco sa se mai ocupe vreodata de comunicare pentru noi. Niciodata“, „Toata lumea sa o reporteze pe pizda asta @JustineSacco“ si, din partea angajatorului ei, IAC, „Acesta este un comentariu revoltator, jignitor. Angajata īn speta nu poate fi momentan contactata, fiind īn timpul unui zbor international“, „Fascinata de catastrofa @JustineSacco. A devenit globala, desi ea e īnca *īn avion*“, „Tot ce-mi doresc de Craciun este sa-i vad fata lui @JustineSacco cīnd aterizeaza si-si verifica inbox-ul/ mesageria vocala“, „Se pare ca avionul lui @JustineSacco aterizeaza īn cca 9 minute, urmeaza ceva interesant“, „Tocmai urmeaza s-o vedem pe idioata asta de @JustineSacco concediata. Īn timp REAL. Īnainte ca macar sa AFLE ca va fi concediata“, iar apoi, dupa ce Hannah a sters panicata contul de Twitter al lui Justine, „Īmi pare rau @JustineSacco – tweet-ul tau va trai vesnic“ s.a.m.d., īnca vreo suta de mii de postari, dupa cum reiese din calculele facute de Buzzfeed. Cīteva saptamīni mai tīrziu: „Doamne, v-o mai amintiti pe Justine Sacco? #AterizeazaOdataJustine. Doamne, cīt de tare a fost. MILIOANE de oameni asteptau sa aterizeze“.

De-a lungul anilor, am stat la masa cu o multime de oameni ale caror vieti fusesera distruse. De obicei, responsabili de distrugere erau guvernul, armata, Marile Corporatii sau, ca īn cazul lui Jonah Lehrer, ei īnsisi (cel putin la īnceput a fost vina lui Jonah – noi am preluat controlul mai tīrziu, cīnd acesta īncerca sa-si ceara iertare). Justine Sacco īnsa parea sa fie prima persoana careia i-am luat interviu si care fusese distrusa de catre noi.

***

Google are un motor – Google ad­words – care īti spune cīt de des a fost cautat numele tau īntr-o anumita luna. Īn luna octombrie 2013, Justine a fost cautata de treizeci de ori. Īn noiembrie 2013, a fost cautata de treizeci de ori. Īn doar unsprezece zile, īntre 20 si 31 decembrie, numele ei fusese cautat de 1.220.000 de ori.

Un tip a asteptat-o pe Justine la aeroportul Cape Town. Era utilizator de Twitter, sub numele @Zac_R. A fotografiat-o si i-a pus poza pe Internet. „Dap“, a scris el, „@JustineSacco CHIAR a aterizat la Cape Town International. S-a deghizat cu ochelari de soare.“

Trecusera trei saptamīni de cīnd Justine apasase butonul „Trimite“. Cei de la New York Post īncepusera s-o urmareasca īn drum spre sala de fitness. Ziaristii īi cotrobaiau prin istoricul de pe Twitter, īn speranta ca vor gasi si mai multe orori ascunse.

Premiul pentru cel mai elegant tweet al tuturor timpurilor revine postarii… „Aseara am avut un vis erotic īn care aparea un pusti autist“, 4 februarie 2012, „16 Tweet-uri pe care Justine Sacco le regreta“, Buzzfeed, 20 decembrie 2013.

Dupa cum mi-a spus, aceasta era singura data cīnd Justine avea de gīnd sa discute cu un jurnalist despre ce i se īntīmplase. Era prea dureros. Si contraindicat: „Din punctul de vedere al unei persoane care se ocupa de comunicare,“ mi-a scris īntr-un e-mail, „nu cred ca i-as recomanda vreunui client sa apara īn cartea ta. Sīnt foarte stresata pe tema asta. Mi-e teama ca ma voi expune si altor atacuri. Cred īnsa ca e necesar. Vreau ca cineva sa arate cīt de absurda e situatia īn care ma aflu“.

Situatia era absurda fiindca „numai un nebun ar putea crede ca albii nu se īmbolnavesc de SIDA“. Asta cred ca a fost printre primele lucruri pe care mi le-a spus, asezīndu-se la masa. „Pentru mine e un comentariu atīt de deplasat, venind mai ales din partea unui american, īncīt am crezut ca ar fi imposibil sa fie luat īn serios. Stiu ca exista oameni oribili pe lumea asta, care īi dispretuiesc pe ceilalti si care sīnt pur si simplu rai. Dar eu nu sīnt asa.“ (…)

O viata fusese distrusa. Care era scopul: doar o mica drama mediatica? Cred ca dispozitia noastra naturala, ca fiinte umane, este sa īnaintam anevoios prin viata, pīna cīnd īmbatrīnim si ne oprim. Acum īnsa, prin intermediul retelelor de socializare, ne-am creat o scena pentru drame artificiale, zgomotoase si constante. Īn fiecare zi apare un nou erou magnific sau un raufacator de-a dreptul revoltator. Totul e radical, dar fara nici o legatura cu felul īn care sīntem cu adevarat noi, oamenii. Ce forta ne facea, īn astfel de situatii, sa fim mai puternici decīt sīntem, de fapt? Ce aveam de cīstigat din asta? (…)

Īn seara aceea, dupa ce Justine a plecat sa-si strīnga lucrurile de la fostul birou, n-a reusit sa ajunga mai departe de holul cladirii de birouri, ca s-a prabusit pe podea, plīngīnd. Am vorbit din nou, mai tīrziu. I am spus ce credea Sam Biddle – ca probabil era deja bine-mersi. Eram sigur ca el nu īncerca īn mod deliberat sa fie complezent. Era la fel ca toti ceilalti care participa la o distrugere īn masa online. Cine ar vrea sa afle cu adevarat? Oricare ar fi emotia aceea placuta care ne copleseste pe toti – nebunia colectiva sau cum vreti s-o numiti –, nimeni nu vrea sa-si strice buna dispozitie gīndindu-se la consecinte.

– Nu, nu mi-e bine, mi-a spus Justine. Chiar ma doare.   Aveam o cariera grozava si īmi placea job-ul meu   , iar toate astea mi au fost luate, īn uralele multimii. Toata lumea s-a bucurat nespus pentru ce s-a īntīmplat. Eu cred ca mi-am varsat greutatea īn lacrimi, īn primele douazeci si patru de ore. A fost incredibil de traumatizant. Nu poti dormi. Te trezesti īn mijlocul noptii, fara sa-ti dai seama unde te afli. Dintr o­da­ta, nu stii ce naiba sa faci īn continuare. Nu mai ai nici un program. Nu mai ai… nici un scop, continua ea dupa o pauza. Am treizeci de ani. Aveam o cariera minunata. Daca nu-mi fac un plan, daca nu īncep sa fac ceva pentru a-mi recapata identitatea si pentru a-mi reaminti īn fiecare zi cine sīnt, risc sa ma pierd pe mine īnsami.   Nu am pe nimeni. Nici macar nu pot sa ies la o īntīlnire cu cineva, fiindca m-ar verifica pe net imediat, cu totii o facem. Pīna si chestia asta īmi e interzisa. Cum voi putea sa cunosc oameni noi? Ce vor crede despre mine?  

Inapoi la insemnarea sursa   capul face capul trage
Home

                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"