|
Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu
sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site.
Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa-libertatea.ro
De-a lungul timpului, românii s-au raspândit - fie fortati de capriciile istoriei, fie pentru ca si-au dorit un trai mai bun - în toate cele patru zari. Estimarile profesorului Cezar Dobre, bazate pe studii întinse pe durata a 28 de ani, arata ca aproximativ 13.000.000 de români formeaza, în lume, o a doua Românie.
Schema celor trei cercuri concentrice gândita de istoric plaseaza, chiar lânga frontierele tarii noastre, aproximativ cinci milioane de români care, din diverse motive, nu au mai “încaput” în patria lor la un moment dat al istoriei.
De altfel, România de astazi este, din aceasta cauza, un tarâm înconjurat de români, de cetatenii ei, singura tara aflata în aceasta situatie. Acestui prim cerc imaginar i se adauga un altul, cu o raza mult mai mare, care “prinde” între marginile sale alti aproximativ 5.000.000 de români care s-au aciuat în toata lumea, din SUA si Canada pâna în Noua Zeelanda, America de Sud si continentul asiatic.
Fireste, în socotelile profesorului Cezar Dobre au intrat si vreo 3.500.000 de români plecati la munca începând cu anul 1990, în tari din Europa Centrala si de Vest.
“Cifrele sunt aproximative pentru ca niciodata în 25 de ani nu s-a facut un recensamânt al românilor care traiesc în afara granitelor. Fie din cauza lipsei de interes, fie pentru ca s-a spus ca nu sunt bani. Oricum, autoritatile tarilor de adoptie au încercat mereu sa spuna ca numarul românilor este mult mai mic”, ne-a declarat istoricul Cezar Dobre, vicepresedinte al Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni.
Statul pierde 80.000 € cu fiecare emigrant
Cu fiecare zi care trece, România continua sa-si piarda cetatenii si, mai ales, “creierele”. Conform profesorului Cezar Dobre, specialist în istoria diasporei, România pierde 80.000 de euro pentru fiecare emigrant care a terminat o facultate. Suma, care reprezinta costul a 15-18 ani de studii, nu mai poate fi recuperata.
“Oamenii sunt scoliti la noi si produc bani la ei. Prin politica de emigrare, tarile occidentale recruteaza indivizi capabili, iar posibilitatile de regenerare biologica sunt limitate de intervalul firesc de doua- trei decenii. În acest fel, statul român este partas la sinuciderea propriului popor!”, a declarat profesorul Dobre.
Inapoi la insemnarea sursa
Am votat
| |