|
Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu
sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site.Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa:adevarul
comuna cu un singur asistat social. „Da' cât poti sa stai cu mâna întinsa!?“
Botosaniul apare constant în statistici în topul celor mai sarace judete din România. Oamenii din mediul rural traiesc preponderent din agricultura de subzistenta. Multi dintre tarani încaseaza diferite forme de ajutor social. Peste 5.000 de oameni, la nivelul judetului, primesc ajutoare de la stat în baza Legii 416, a venitului minim garantat, adresata celor fara resurse financiare sau locuri de munca.
În mod paradoxal, pe teritoriul Botosaniului exista o comuna care se poate lauda ca are doar un singur asistat social. Este vorba de localitatea Leorda, situata la 15 kilometri de municipiul Botosani. Nu este nici pe departe o zona bogata. Abatoarele de porci care aduceau prosperitate comunitatii în anii comunismului au fost închise imediat dupa 1990. Saracia bântuie la Leorda, la fel ca peste tot în nordul extrem al Moldovei. Cu toate acestea, oamenii spun ca prefera sa munceasca pe unde apuca, decât sa stea la mila statului.
„Oamenii fug de ajutoare ca de cel rau“
Fosta mosie boiereasca, Leorda a prosperat în anii comunismului datorita renumitelor ferme si abatoare pentru sacrificarea porcilor. Atunci comuna a beneficiat de constructia a doua gari, dar si a infrastructurii necesare întretinerii industriei carnii. Dupa 1990, abatoarele care furnizau carne în toata tara au devenit o amintire, gara a intrat în paragina, odata cu toate cele cinci sate care compun comuna. Închiderea marilor fabrici din Botosani, Dorohoi sau Bucecea, a condamnat oamenii din satele Leordei la saracie. Cu toate acestea, dupa 26 de ani, oamenii din localitate nu traiesc din ajutoare sociale.
Primarul din Leorda, Stefan Dulgheru
Pe raza întregii comune, cu o populatie de peste 2.700 de locuitori, sunt doar 13 persoane care primesc bani de la stat în baza legii venitului minim garantat, dintre care 12 au boli incurabile sau handicap sever. Practic, asa cum arata si primarul comunei, la Leorda exista doar un singur asisat social în adevaratul sens al cuvântului. „La nivel de comuna Leorda avem 12 familii la Legea 416, dintre care 11 sunt cu diferite scutiri. Sunt mame cu copiii sub 7 ani si oameni foarte bolnavi, incapacitati. De exemplu, este o persoana oarba sau o batrâna de 90 de ani foarte bolnava. Este doar o singura persoana care beneficiaza de ajutor social pentru lipsa venitului si care este cel putin în acte în putere. Cu alte cuvinte, avem doar un singur asistat social, care presteaza ore de munca în folosul comunitatii, asa cum prevede legea“, spune primarul Stefan Dulgheru.
Edilul spune ca oamenii din comuna nici nu vor sa auda de ajutoare de la stat. „Sunt învatati cu munca de mici. Nu au stare. Parintii lor, si chiar multi dintre ei, au muncit în fabricile din comunism. Acolo lucrau în schimburi si s-au învatat cu munca. Le este rusine sa încaseze ajutoare, desi nu-i dau afara banii din casa. Oamenii fug de ajutoare ca de cel rau“, detaliaza Dulgheru.
„Da’ cât pot sa stai cu mâna întinsa?“
Ioan Vacarciuc este din Leorda si are peste 50 de ani. A muncit întreaga viata la fabricile din epoca comunista. Dupa desfintarea lor, în anii ‘90, ar fi putut trai din ajutor social, fiindca a ramas fara niciun venit. A renuntat însa la ajutorul statului si a preferat sa se angajeze ca om de serviciu în cadrul Primariei. Este omul bun la toate. Sudeaza, taie si face curat prin comuna. Primeste 900 de lei lunar, cu putin mai mult decât ar fi primit drept ajutor social.
Ioan Vacarciuc prefera sa munceasca decât sa stea acasa
„Da’ cât poti sa stai cu mâna întinsa? Da, as fi putut sa beneficiez ca, la un moment dat, poate mi-a fost greu si nu aveam din ce trai. Dar prefer sa fac de toate decât sa cer de pomana. Noi asa gândim aici. Daca esti bun de munca si astepti pomana esti de rusine. Cât ma tin picioarele muncesc. Fac de toate pentru banii astia, dar eu nu pot sa stau degeaba. Mi-ar fi rusine de nevasta sa stau la caldura, bun de munca. Pe copiii cum îi mai trimiti la munca, daca te vad ca stai?“, spune Ioan Vacarciuc. Împreuna cu alti cinci oameni, ramasi pe drumuri dupa închiderea fabricilor, formeaza o echipa de gospodari ai comunei implicati în toate activitatile edilitare. Primarul spune ca au fost ultimii 5 oameni disponibili din sat. Restul, toti, si-au gasit pe unde au apucat locuri de munca. „Eu nu am pe cine sa chem la munca, ca toti au treaba, sunt angajati, au de lucru“, spune primarul din Leorda.
Sate de navetisti
Primarul din Leorda mai spune ca oamenii din comuna, dupa ce localitatea a început sa decada în anii ’90, au început sa-si caute locuri de munca în localitatile învecinate, dar chiar si la mare departare. În ultimii ani, majoritatea fac naveta la Botosani sau Dorohoi, unde gasesc diferite slujbe. Nu sunt foarte bine platite, dar sunt preferate ajutoarelor sociale.
O parte a oamenilor din Leorda prefera sa munceasca pe minimul pe economie
„Având în vedere ca si pozitionarea comunei, aproape de oras, este un avantaj, este întâlnita aceasta situatie. Si cei din oras sunt interesati sa preia forta de munca din mediul rural. În comuna Leorda, la ora actuala, nu mai vine nimeni la ajutor social. Nici macar nu se mai pune problema asta. Au plecat unde au putut, unde au gasit. Sunt oameni care au fost învatati cu munca si se descurca cum pot. Numai un om avem la ajutor social atât“, spune Stefan Dulgheru. Anul acesta, pe teritoriul comunei, s-a deschis o ferma avicola, iar ultimii 12 tineri fara loc de munca au fost deja angajati.
Cine este singurul asistat social din Leorda
Singurul om din Leorda care presteaza ore de munca în folosul comunitatii, în baza legii, pentru ajutorul social încasat, este Teodor Paval, un barbat de 58 de ani din catunul Dolina. La nea Paval se ajunge greu, pe o ulita desfundata si partial ascunsa. Traieste într-o casa darapanata, fara gard. Desi nu are loc de munca si niciun venit în afara celui acordat de stat, are casa plina. Traieste alaturi de concubina, de fiice si de nurori. Toate femeile au copiii. Teodor Paval primeste aproximativ 200 de lei si spune ca a muncit în perioada comunista la diferite fabrici, dar ca nu a mai gasit unde sa fie angajat ulterior. „Am muncit 15 ani. Dupa aceea nu am mai gasit nicaieri. As merge la munca, dar cine ma ia la 58 de ani? Credeti ca este bine cu ajutorul social numai? Nu am bani sa platesc una alta. Dar ce pot sa fac?“, spune acesta. Mai mult decât atât, barbatul precizeaza ca nu si-a gasit loc de munca fiindca s-a îmbolnavit destul de grav. „Am ciroza hepatica. Am fost diagnosticat. Nu am nicio putere, obosesc imediat. Nu am bani nici de medicamente, nici de nimic“, spune Teodor Paval. Nu si-a facut înca documentatia care sa ateste ca sufera de o boala grava. Daca o va face, va fi încadrat la o alta categorie de ajutor, iar în consecinta în Leorda nu va mai fi niciun asistat social.
Judetul extremelor
Daca în Leorda, primarul spune ca are doar un singur asistat social, reprezentantii Agentiei Judeteane pentru Plati si Interventii Sociale(AJPIS) arata ca Botosaniul se încadreaza în doua extreme. ”În prezent avem un numar total de 5067 de familii beneficiare în judetul Botosani, de ajutor social. Conform statisticilor noastre, sunt si comune precum Mitoc cu 3 beneficiari sau Gorbanesti si Dersca cu câte patru. La polul opus se afla bineînteles Botosaniul, fiindca este cea mai mare aglomerarea de populatie,urmata de Hudesti cu 324 de beneficiari si Stefanesti cu 280”, precizeaza Sebastian Tocariu, directorul AJPIS Botosani.
Inapoi la insemnarea sursa Aniversare 2016
| |