Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu
sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site.Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa-cotidianul
Michel Foucault afirma ca „saracia de masa este întâlnita în tarile prost administrate”. Într-o societate armonios articulata, saracia este un accident social cauzat de împrejurari care-l privesc pe cel în cauza. Fiecare individ cauta solutii pentru un mai bine pentru el si ai lui. Pentru asta este nevoie de tihna, de detasare, pentru a întelege lucrurile care se schimba în jurul sau. Solutiile odata descoperite au nevoie de certitudini în imediat pentru a prinde viata, certitudini care tin de legislatie, respectarea legii; existenta unei colectivitati care sa rezoneze la idei pozitive, constructive.
Dar mai exista si tari care sunt prost administrate în mod deliberat. Pentru a putea fura pe rupte, liderii politici si clientela lor, oamenii din umbra mecanismului politic, pun în aplicare o metoda foarte uzitata în istorie. Daca poporul este permanent preocupat sa-si potoleasca foamea sau alte spaime, nu mai are tihna sa priceapa ca este de fapt jefuit. Apar false probleme precum lipsa banilor pentru scoala si sanatate. Ce înseamna asta? O scoala ineficienta, înfometata si înfrigurata iarna, prost platita si deloc întretinuta înseamna cohorte de generatii tinere atomizate cultural, manipulabile doar cu pocnituri din degete; masa de manevra pentru noul tip de scalvagism postmodern, cultivat în buildingurile de beton si sticla, unde mii de omuleti respirând într-o aparenta bunastare petrec 12-15 ore de zi la un „office” mai mult sau mai putin impozant. În rest nimic. Neant social.
Tihna pentru a întelege
Treaba cu sanatatea care nu mai poate fi ajutata de catre bugetul statului, când România moderna, mai mica si mai saraca, reusea acest lucuru, înseamna mai mult decât o preocupare cotidiana în plus pentru un popor ametit de neputinta sau eliminarea din istorie a batrânilor pentru care statul trebuie sa pulseze pensii. Este lovit corpul medical, singurul grup socio-profesional cu o cultura peste media nationala si pâna nu demult destul de solidar fata de loviturile venite din afara.
Lipsa tihnei pentru solutionarea problemelor individuale fundamentale va cauza atomizarea sociala: timpul dedicat lecturii este inexistent chiar si în mediile universitare: am cunoscut licentiati în istorie care s-au laudat ca nu au citit nici o carte ceruta în zecile de bibliografii! Preocuparea pentru cultura în general este ca si inexistenta iar ceea ce absoarbe asa-zisa sus societate ca „maniere si turnura” cum se spunea la 1850 este de un calibru prea slab chiar si în comparatie cu Albania sau Orientul Mijlociu.
Este atent coordonata dezvoltarea gusturilor pentru surogate culturale, întretinute de vedete ieftine, folosite pentru a ieftiniza un public cât mai numeros cu putinta.
Inapoi la insemnarea sursa cultul "ciocanarului"
|