Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu
sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site.Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa-semneletimpului
Rebecca Sullivan se afla într-un concediu mult visat în Bali, bucurându-se de privelistea superba a unui apus, departe de grijile de acasa. Însa toata bucuria acestor clipe de relaxare a disparut odata ce si-a verificat contul de Instagram unde a vazut ce mai fac prietenii si colegii ei. Acesta a fost elementul care i-a declansat o teama coplestioare ca a ramas pe dinafara, ca nu participa la evenimentele interesante de acasa, un fenomen denumit FOMO (Fear Of Missing Out).
„Eram într-o escapada romantica minunata, pe care am asteptat-o de luni întregi. Ma simteam epuizata si abia asteptam sa plec din oras si sa pornesc într-o aventura. Eram literalmente în paradis, dar îmi doream sa fi fost acasa, stând cu prietenii într-un bar. De ce nu puteam sa traiesc momentul si sa apreciez ceea ce se petrecea în jurul meu?” scrie Sullivan într-un articol pentru News.com.au.
Cazul tinerei nu este singular. Fenomenul FOMO este extrem de raspândit în special printre tinerii de pâna la 30 de ani. Un studiu efectuat de JWT Intelligence arata ca circa 72% dintre persoanele de 18-33 de ani se confrunta cu aceasta teama. De asemenea, rezultatele arata ca barbatii au experimentat mai frecvent frica de a ramâne pe dinafara, în raport cu femeile.
?i dr. Andrew Przybylsky, de la Universitatea din Essex a ajuns la concluzia ca persoanele sub 30 de ani sunt cele mai expuse riscului de a dezvolta FOMO, o conditie „caracterizata de dorinta de a ramâne conectat continuu la ceea ce fac altii”, citeaza
Psychology Today. De asemenea, expertul sugera ca retelele sociale, care ne tin la curent cu ceea ce fac prietenii, influenteaza aceasta teama. „Exista un motiv bun pentru care ar trebui sa ne asteptam ca cei care se tem ca ramân pe dinafara graviteaza spre social media”, a declarat dr. Przybylsky, citat de >Your Beauty.
Concluzia acestuia este întarita de rezultatele unui sondaj care aratau ca peste jumatate dintre utilizatorii de retele sociale sufera de sindromul FOMO.
Frica ce nu te lasa sa traiesti
„Avem atâtea moduri diferite de a comunica, prin intermediul telefoanelor, cu ajutorul Twitter si Facebook. Am acces la tot ceea ce faci tu zi de zi, iar acest lucru îmi poate alimenta insecuritatile si emotiile de gelozie, deoarece simt ca nu fac atât de multe lucruri interesante ca tine”, puncta psihiatrul Johnny Lops, pentru Your Beauty.
Noile achizitii, pozele din vacante sau iesirile cu prietenii, o promovare la serviciu sau începutul unei noi relatii, toate aceste update-uri pe care le observam în timp ce navigam pe retelele sociale ne fac sa ne gândim la propria viata. Constatam cum o serie de lucruri interesante se petrec în vietile celorlalti, în vreme ce în a noastra pare ca nu se întâmpla nimic. Astfel stima de sine scade si apar sentimentele de nemultumire fata de propria persoana, de invidie fata de cei care par sa îsi traiasca viata la cote maxime. Toate acestea ne alimenteaza teama ca nu suntem suficient de buni, ca nu vom obtine ceea ce ne dorim si ca vom ramâne pe dinafara, sugera psihoterapeuta Jenny Giblin. Mai departe însa, frica de a ramâne pe dinafara poate naste depresie, rusine sau chiar comportamente violente.
De altfel, aceasta temere dauneaza nu doar starii noastre psihice, ci si propriilor finante, a aratat un studiu britanic, citat de
Daily Mail. De teama de a nu pierde oportunitati sociale sau evenimente la care participa prietenii, 16% dintre participanti au declarat ca nu refuza astfel de ocazii, chiar daca nu si le permit.
Fericirea de a ramâne pe dinafara
„Daca îti dai seama ca te compari cu altii, ca te simti gelos sau în urma cu viata, adu-ti aminte ca nu exista niciun alt motiv pentru care nu poti avea si tu acele lucruri, afara de gândul ca nu poti”, puncta Giblin.
De asemenea, aparentele pot fi înselatoare, iar retelele sociale nu fac o exceptie în acest sens. Nu de putine ori, viata reala este diferita si mult mai complexa decât ceea ce afiseaza prietenii pe Facebook sau alte retele de socializare. De aceea, informatiile pe care le citesti pe astfel de platforme trebuie trecute printr-un filtru de scepticism.
La fel de important este sa înlocuiesti eventuala invidie sau gelozie cu dorinta de a cunoaste si de a explora. Cu siguranta cineva, în acest moment, face ceva interesant la care tu nu iei parte, ori are o slujba extraordinara. În loc sa îl invidiezi, îl poti ruga sa îti împartaseasca mai multe despre experienta ta, iar informatiile pe care le obtii le poti folosi pentru a te inspira pe viitor. S-ar putea ca aceste lucruri noi pe care le afli sa fie exact ceea ce aveai nevoie pentru a face, la rândul tau, pasul spre a-ti trai viata asa cum vrei. „Poti folosi FOMO pentru a te inspira si motiva”, adauga Giblin.
Anul acesta a fost marcat de aparitia unui nou trend, opus fricii de a ramâne pe dinafara — JOMO (Joy Of Missing Out). Ideea a pornit de la bloggerul Anil Dash, care, timp de o luna de zile, s-a deconectat de la platformele de social media, odata cu nasterea fiului sau, scrie
Daily Mail. Concluziile proaspatului tata dupa aceasta experienta au fost ca nu a pierdut absolut nimic. JOMO înseamna „sa te bucuri de ceea ce faci aici si acum si nu pe social media”, explica Ann Mack de la JWT.
„O viata traita cu recunostinta” este cheia catre fericire, dezvaluie calugarul David Steindl-Rast în discursul sau din cadrul TED Global 2013. Iar acest sentiment poate aparea chiar si atunci când ceilalti fac lucruri mult mai interesante decât tine. Tot ce trebuie sa faci este sa privesti catre binecuvântarile si darurile din viata ta.
Inapoi la insemnarea sursa Asortate-9
|