980 cp_Lipsa nuantelor la români

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-cotidianul 

begin copy/paste

  Popoarele a caror structura sociala s-a cristalizat în jurul satelor au o perceptie simplificata a realitatii socio-politice. Cad prada de obicei dialecticii simple: alb-negru, bun-rau etc. Nu disting niciodata nuantele, dovada algerea politica pe care o fac.

Desi aduci argumente ca X poate fi rau sau mafiot, el refuza sa vada acest lucru deoarece omul simplu accepta integral o doctrina sau o ideologie. Dupa revolutie, liberalii si taranistii erau perceputi în mediul rural ca vânduti imperialismului, continuatori ai legionarilor, oameni care vor sa vânda tara. Tot ce era în aceasta zona politica era similar cu raul. În schimb, tot ce era în tabara FSN era bun, patriotic, progresist.

Oamenii din mediul rural au avut nevoie de foarte mult timp sa se dumireasca ca tocmai din acea parte se vor ridica majoritatea marilor averi, nejustificate.

Aceasta întrerupere istorica - si istoria nu iarta - a afectat în profunzime dezvoltarea României, occidentalizarea sa. Marele Eugen Lovinescu observase cu finete ca o societate matura si o literatura de rafinament se nasc în mediul propice urban. Tarile cu slaba urbanizare au platit cel mai dur tribut comunismului fiindca mentalitatea rurala nu poate structura o rezistenta nuantata pe mai multe paliere sociale. Totodata, arta occidentala este reflexul unei societati urbanizate integral. Diferentele dintre sat si oras nemaiexistând ca nivel al confortului modern.

Diferenta masiva dintre rural si urban în România naste înca tensiuni la nivel mental. Un om provenit din mediul rural nu poate întelege în ansamblu civilizatia europeana care ne este impusa. El aduce în comportamentul social multe dintre frustrarile locului natal. Putem afirma fara sa riscam, desi poate socam, ca prelungirea acestei false nostalgii rurale nu poate decât sa împiedice integrarea României în sfera europeana.

Omul fara nuanta provenit de obicei din mediul rural este conservator în sensul rau al cuvântului, în orice institutie ar ajunge la conducere. Lipsa nuantelor se regaseste si la nivelul discursului politic, fiind chiar determinata de componenta agresiva a acestuia, atât din media, cât si din parlament, fapt ce se concretizeaza într-o stagnare grava pentru elementele urbane si rafinate ale României.

Adrian Majuru Publicat Duminică, 05 iulie 2015
end copy/paste
Inapoi la insemnarea sursa   G.I.Jane
Home

 

                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"