|
Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu
sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site.
Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursaadevarul.ro
begin copy/paste
Iosif Ranghet e comunistul responsabil de situatia membrilor de partid. E cel care stie când ceilalti colegi sunt vrednici sa fie avansati pe linie de partid sau când este necesara îndepartarea lor. În 1935, e trimis la Moscova sa învete limba româna. Dupa trei ani de studiu, înca face greseli.
Atentie!, vorbeste Iosif Ranghet:
„Tovarasi, la 23 august 1944, partidul nostru, în Bucuresti, avea 80 de membri de partid, nu mai mult, nu mai putin. Si în toata tara partidul nostru a avut mai putin de 1.000 de membri de partid,
inclusiv tovarasii nostri din închisori si lagare de concentrare“. Iosif Ranghet (nascut József Rangecz) stie despre ce vorbeste. E seful sectiei de cadre din Comitetul Central (CC) al Partidului Comunist Român (PCR), adica omul care pastreaza lista exacta cu membrii de partid. Ocazia nu atât a amplei, cât a cuprinzatoarei alocutiuni este sedinta cu Activul Central din 25-27 aprilie 1945.
Aceasta era situatiunea cadrelor. Totusi, la sfârsitul lunii aprilie 1945, deci în mai putin de un an, PCR ajunge la 55.253 de membri. Fix. În mai putin de trei ani, aceasta „crestere artificiala“, cum au numit-o comunistii, va fi remediata: în 1948, începe procesul de verificare a fiecarui membru care-a semnat adeziunea dupa septembrie 1944. Operatiune la butoanele careia sta tot Ranghet.
Iosif Ranghet e unul dintre comunistii tineri, dar remarcabili în primii ani ai regimului comunist din România. Din aprilie ’44 si pâna la prima Conferinta Nationala a PCR, din octombrie ’45, face parte, alaturi de Emil Bodnaras si Constantin Pârvulescu, din troica provizorie care conducea partidul. Macar asa, la nivel formal.
Adolescentul Iosif Ranghet, în dosarele Sigurantei FOTO: Arhivele Nationale, Fond 95
„MEZINUL TRUPEI“
Pavel Câmpeanu descrie, în volumul de memorii „Ceausescu, anii numaratorii inverse“, conducerea pestrita din aceasta perioada: „Include doi vechi militanti, români de origine, bine cunoscuti în perioada interbelica prin lungi stagii în URSS si în închisorile din România, pe care Moscova îi onorase acordându-le cetatenia sovietica – Emil Bodnaras si Constantin Pârvulescu –, si un reprezentant al generatiei afirmate în timpul razboiului, maghiar de origine, fara relatii în URSS si fara ani de detentie la activ, un soi de mezin al trupei – Iosif Ranghet“.
Acest articol este un ciot. Urmatorul episod al serialului „Apostolii lui Stalin“, articol ce prezinta biografia lui Iosif Ranghet, dar si tuse despre tovarasi precum Gavril Birtas, Eva Ranght sau Sanda Ranghet, poate fi citit în editia „Weekend Adevarul“ din 10-12 octombrie. Textul este publicat exclusiv în editia tiparita.
end copy/paste
Inapoi la insemnarea sursa
935 Comunistii
| |