Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa-romanialibera
begin copy/paste
Exista în România un personaj care poate comite oricâte abuzuri vrea si nu pateste absolut nimic. Nu e politician de top, desi vrea sa fie admirat de popor, nu e om de afaceri conectat la contracte cu statul, desi este obsedat sa faca averi, nu e nici macar interlop de temut, desi de multe ori se comporta ca unul. Acest om controleaza cu mâna de fier o întreaga regiune a tarii si nu se da în laturi sa însuseasca, ca un despot din vechime, orice face placere ochilor sai.
Înalt prea sfintiei sale Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, caci despre domnia sa este vorba, nu-i sta nimic în cale. Nu-l intereseaza decât acele bunuri lumesti care pot aduce foarte multi bani si nu se da în laturi de la nimic sa le obtina. Nu-i pasa de preotii din subordine – cine se ridica împotriva sa este imediat eliminat din Biserica dupa o judecata sumara, nu-l deranjeaza nici macar procurorii – are cel putin un dosar penal care stagneaza de patru ani într-un sertar. A reusit astfel sa impuna o adevarata dictatura în lumea ortodoxa din Dobrogea.
Iata una dintre consecintele acestei dictaturi. Înalt prea sfintia sa Teodosie este acuzat ca a recurs la represalii împotriva preotului Nicolae Picu, care nu a vrut sa doneze Arhiepiscopiei Tomisului patrimoniul valoros al asociatiei pe care a constituit-o în urma cu 20 de ani. Dupa cum a relatat luni România libera, organizatia detine o biserica de lemn si un centru pentru copii cu dizabilitati. Ghinionul preotului sta în faptul ca lacasul de cult, foarte vizitat, produce multi bani: aproximativ 200.000 lei, la care se adauga alti 350.000 lei din vânzarea de lumânari si colportaj, potrivit reprezentantilor asociatiei. Fondurile erau folosite în majoritate pentru sustinerea centrului pentru copii. Dar tocmai asta nu a fost bine. La începutul lunii februarie, Arhiepiscopia Tomisului a trimis o adresa, prin executor judecatoresc, în care se notifica transferul dreptului de proprietate a doua imobile – biserica si ”oficiul parohial” catre “firma” ortodoxa condusa de înalt prea sfintia sa Teodosie. Iar preotului Nicolae Picu i se imputa suma din ultimii 14 ani pe care asociatia a folosit-o pentru ajutoare sociale.
Subiectul e cunoscut în Constanta, presa locala a scris de mai multe ori despre asta, reprezentantii ONG-ului au protestat inclusiv în strada fata de actiunea Arhiepiscopiei. Si atât.
Înalt prea sfintia sa Teodosie merge mai departe, iar statul român nu se baga, asa cum nu a facut-o de atâtea ori. Biserica Ortodoxa Româna e autonoma si are propriile legi - aceasta este apararea invocata de clerici atunci când sunt prinsi cu câte o neregula. Si explicatia asta se pare ca tine chiar si în cazul unei persoane pe care preotii si ziaristii o mai cunosc si dupa porecla Spagoveanu.
De altfel, nici macar faptul ca are dosar penal pentru luare de mita si instigare la fals intelectual nu-l opreste pe arhiepiscopul din Dobrogea. Si nici nu are cum, din moment ce au trecut patru ani de la comiterea faptei, iar cazul zace printr-un sertar de procuror din Constanta. Nici macar faptul ca dosarul a pornit în urma unei investigatii cu camera ascunsa în care doi reporteri i-au oferit înalt prea sfintitului mita pentru a-l face pe unul dintre acestia preot fara a respecta canoanele bisericesti nu a folosit la nimic. Chiar daca momentul platii a fost filmat, tot degeaba.
În aceste conditii, majoritatea preotilor dobrogeni au prins atât de mult frica de arhiepiscopul lor încât pur si simplu nu mai îndraznesc sa-si exprime opiniile disidente decât pe ascuns. Ca într-o dictatura adevarata. Apar astfel situatii dintre cele mai triste, cum a fost cea care ni s-a întâmplat chiar noua. Dupa ce am realizat investigatia cu camera ascunsa în urma careia înalt prea sfintia sa Teodosie a devenit primul înalt ierarh urmarit penal dupa Revolutie, împotriva României libere a pornit un adevarat razboi al defaimarilor din partea apropiatilor prelatului. Când s-au linistit lucrurile, câteva luni mai târziu, ne-am întâlnit întâmplator cu unul dintre preotii care actionasera cel mai înversunat în apararea sefului sau. Si mare ne-a fost surpriza când acel preot a început sa ne ceara iertare pentru ceea ce a facut si ne-a rugat sa-l întelegem ca daca ar fi procedat altfel nu ar mai fi avut viitor în Dobrogea.
Între timp, înalt prea sfintia sa Teodosie îsi vede nestingherit de treaba. Si îi învata pe enoriasi, la slujbele de duminica, despre smerenie, renuntarea la posesiunile lumesti si despre a opta porunca.
end copy/paste
Inapoi la insemnarea sursa 904 Dosar clasat
|