890 cp_Al treilea spatiu al cetateniei active

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata")
Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-Al treilea spatiu 

begin copy/paste
  • Obiectiv general:
  • Dezvoltarea unui sistem complet de facilitare a participarii comunitare la practicarea democratiei prin formarea de cetateni activi, crearea de spatii care sa protejeze si sa promoveze valorile democratice si prin realizarea de audituri de integritate pentru administratiile publice locale.

    • Obiective specifice:
    1. Formarea unei retele nationale de formatori in domeniul cetateniei active (bibliotecari formatori din biblioteci publice judetene);
    2. Formarea si pregatirea a 14 Grupuri de Actiune Civica (GAC) constituite din membri ai ONG-urilor si cetateni din 14 judete;
    3. Amenajarea in 14 biblioteci judetene din tara a 14 democracy-nests (cuiburi ale democratiei), spatii de protectie, promovare si exercitare a valorilor democratice;
    4. Deprinderea membrilor GAC de a participa la viata comunitatii prin realizarea a 28 de audituri de integritate – 14 pentru institutii publice locale si 14 pentru un serviciu public din aceeasi localitate;
    5. Incheierea a 14 memorandumuri cu ONG-uri locale sau cetateni de preluare a coordonarii activitatii celor 14 cuiburi ale democratiei din cadrul bibliotecilor judetene in vederea asigurarii unei participari civice sustenabile.

    De ce un proiect pentru cetatenie activa?

    Romania este o societate inchisa. Conform Raportului de final de proiect “Initiativa pentru societatea civila” (Fundatia Multimedia, 2013), 6 din 10 romani considera ca statul e principalul raspunzator pentru bunastarea cetatenilor, dar numai 10% dintre romani au participat la activitati ce tin de manifestarea civismului si mai putin de 5% dintre ei au semnat vreodata o petitie. Si totusi, la nivel de intentie declarata, 97% dintre romani considera ca semenii lor ar trebui sa se implice mai mult in comunitatea locala.

    Prin urmare, desi dorita si necesara, cetatenia activa… “lipseste cu desavarsire”. Oamenii se asteapta ca institutiile sa le rezolve problemele, dar rareori intra in dialog cu acestea pentru a obtine ceea ce isi doresc. Astfel, “cetatenia activa” ramane doar un concept a carui aplicare ridica o multime de intrebari.

    De fapt, ce inseamna sa fii cetatean activ? Cum relationezi cu ceilalti membrii ai comunitati? Cum interactionezi cu autoritatile locale altfel decat printr-un dialog al surzilor? Unde gasesti spatii neutre pentru a dezbate problemele locale? Cum identifici solutii si cum poti contribui la aplicarea lor?

    Propunerea noastra:

    Prin “Al treilea spatiu al cetateniei active” (pe scurt, “Al Treilea Spatiu”) ne dorim sa raspundem tuturor acestor intrebari si, chiar mai mult de-atat, sa facem un loc cetateniei active in viata de zi cu zi, prin crearea unei retele nationale de resurse (spatii, formatori, grupuri de actiune) accesibile oricui doreste sa fie sau sa devina cetatean activ.

    Un proiect altfel, NU “inca un proiect”

    “Al Treilea Spatiu” e un tip diferit de proiect pentru ca porneste de la premiza ca societatea civila si administratia publica nu sunt oponenti ci doi actori responsabili, care trebuie sa lucreze impreuna pentru binele comun, prin dialog autentic. Poate de prea mult timp societatea romaneasca a fost una divizata, polarizata, lipsita de empatie si marcata de reprosul a ceea nu s-a facut. Credem ca cealalta fata a monedei – adica ceea ce putem face impreuna, proiectul nostru comun de dezvoltare si bunastare este cel putin la fel de important, daca nu chiar mai important. Toti suntem cetateni ai aceleiasi comunitati , vaslim la aceeasi barca – indiferent ca lucram in administratia publica, in organizatii neguvernamentale sau in mediul privat. Important este sa constientizam necesitatea unui proiect comun al dezvoltarii, sa ne armonizam interesele prin dialog, sa incurajam schimbul de idei si sa ne privim cu respect. Proiectul nostru va contribui la construirea acestui loc, care sa perminta intalnirea si dialogul, discutia asupra valorilor pe care ne dorim sa construim un proiect comun, pentru ca nu exista bunastare individuala, bunastarea se construieste doar impreuna.

    “Nu te indoi ca un grup restrans de cetateni chibzuiti, dedicati, poate schimba lumea; de fapt, este singurul lucru care a facut-o vreodata.” Margaret Mead

    Sistem de implementare

    Beneficiarii finali ai proiectului nostru sunt cetatenii din 14 comunitati urbane din Romania pentru care proiectul este implementat in doua etape.

    Intr-o prima etapa (Noiembrie 2014 – Noiembrie 2015), metodologia proiectului va fi testata in 7 judete pozitionate strategic in toate regiunile de dezvoltare a Romaniei: Brasov, Bucuresti, Cluj, Constanta, Gorj, Hunedoara si Suceava prin medierea bibliotecilor judetene partenere in proiect.

    In a doua etapa a proiectului (Februarie 2015 – Februarie 2016) se va lucra cu inca 7 biblioteci publice judetene, cate una din fiecare regiune de dezvoltare, astfel incat implementarea sistemului de facilitare a participarii democratice sa fie testata in numeroase locatii si sa fie relevanta pentru un transfer la nivel national.

    In fiecare dintre cele 14 biblioteci publice, implementarea sistemului de facilitare a participarii publice se desfasoara respectand urmatorii pasi:

    1. Crearea unui program de invatare a cetateniei active prin transfer de know-how din partea Fundatiei Civis Polonus (Polonia);
    2. Crearea unei retele nationale de formatori in domeniul cetateniei active, folosind centrele de formare din 14 biblioteci judetene ca noduri de retea pentru invatare comunitara;
    3. Selectarea a cate 15 voluntari/comunitate (membri ONG, functionari publici, reprezentanti mass-media, alti cetateni) si dezvoltarea competentelor acestora in domeniul cetateniei active;
    4. Amenajarea – cu participarea voluntara a celor 15 cetateni – a cate unui cuib ale democratiei in incinta Bibliotecilor Judetene, dupa modelul “cuibului de lectura” (reading nest) de Mark Reigelman;
    5. Constituirea voluntarilor selectati in 14 Grupuri de Actiune Civica (GAC);
    6. Exersarea comportamentelor de participare civica a membrilor GAC prin aplicarea unor instrumente specializate (audituri ale integritatii);
    7. Asigurarea practicarii cetateniei active in mod sustenabil prin sustinerea membrilor GAC in a-si planifica activitatea pe termen lung.

    In etapa de incheiere a proiectului (Februarie 2016 – Aprilie 2017) are loc transferul la nivel national, prin selectia si pregatirea de noi formatori in domeniul cetateniei active din alte 26 Biblioteci Judetene si prin organizarea unei conferinte finale pentru 100 reprezentanti ai societatii civile ce pot folosi experienta si resursele create in proiect pentru dezvoltarea de noi initiative.

    Detalii Proiect

    Obiective

    Dezvoltarea unui sistem complet de facilitare a participarii comunitare la practicarea democratiei prin formarea de cetateni activi, crearea de spatii care sa protejeze si sa promoveze valorile democratice si prin realizarea de audituri de integritate pentru administratiile publice locale.

    Beneficiarii finali ai proiectului nostru sunt cetatenii din 14 comunitati urbane din Romania pentru care proiectul este implementat in doua etape.

    Dezvoltarea unui curs de cetatenie activa si transferul acestuia in portofoliul Centrelor de Formare, ce exista in fiecare biblioteca judeteana.

    end copy/paste
    Inapoi la insemnarea sursa   890 Cuibul democratiei
    Home

     

                                    © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

    click spre "negustori"