874_Doua treimi din locurile de munca din România vor disparea în 20 de ani din cauza digitalizarii

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-jurnalul.ro 

begin copy/paste
Robotii si automatizarea vor schimba aproape în totalitate piata locurilor de munca. Conform unui studiu care ia în calcul cele 28 de state ale Uniunii Europene, România va fi cea mai afectata de aceste schimbari. Studiul, realizat de economistul Jeremy Bowles de la „London School of Economics”, arata ca într-un interval de 10 pâna la 20 de ani, dezvoltarea tehnologica va duce la disparitia a 61,9% din totalul locurilor de munca existente în România. „Vestea proasta este ca procesul este ireversibil. Vestea buna este ca fenomenul ia o amploare mondiala si toate statele lumii vor fi afectate”, noteaza jurnalistii germani de la Die Welt. Studiul a scos la iveala ca 51,1% din totalul locurilor de munca din Germania sunt în pericol. Acum câteva luni, un studiu similar al Universitatii Oxford a aratat ca digitalizarea va îngropa 47% din totalul locurilor de munca din SUA.

România, cea mai afectata din UE

Cel mai mic procent, dar la fel de îngrijorator, a fost calculat în Suedia, 46,7%, urmat de Marea Britanie cu 47,2%. La polul opus, România este urmata de Portugalia cu 59%. Franta, aflata într-o usoara criza economica, depaseste Germania si are doar un procent de 49,5 în dreptul ei, asta desi FMI a calculat doar o crestere economica de 0,3% în acest an. „Preconizam ca dezvoltarea tehnologica în special în sfera robotilor mobili, a masinilor inteligente si a inteligentei artificiale va îngropa locurile de munca cu salarii mici si nivel de calificare redus”, a declarat Bowles. „Aceste ramuri erau considerate pâna acum imune în raport cu automatizarea. Nu trebuie sa ne miram ca tarile bogate din nordul Europei sunt mai putin afectate. Poate surprinde clasarea Germaniei lânga tarile din estul Europei, dar realitatea este ca tari precum Finlanda sau Lituania au investit foarte mult în tehnologie în ultimii ani. Economia Germaniei se axeaza înca prea mult pe productie si nu pe servicii. Asta o diferentiaza de Franta sau Marea Britanie. Pe de alta parte, tarile bine pozitionate în top sunt deja în proces de digitalizare si de aceea vor pierde mai putine locuri de munca în viitor”, a adaugat economistul britanic.

Tema politica a viitorului

Jeremy Bowles recunoaste ca studiul are o marja de eroare semnificativa. „Este foarte greu sa emiti o prognoza sigura în privinta dezvoltarii locurilor de munca. Unele aspecte nu pot fi luate în calcul înca. Nu este exclus ca în viitorul apropiat, sa zicem 10 ani, sa apara ramuri economice noi care sa creeze noi locuri de munca. Robotii nu vor reusi sa ne înlocuiasca în totalitate”, sustine Bowles. El face apel la firmele din statele UE sa ia în considerare pericolul digitalizarii si sa se acomodeze din timp la aceste schimbari. „Firmele trebuie sa fie inovatoare si sa gaseasca solutii. Media UE este de 54%. Deci mai bine de jumatate din totalul locurilor de munca existente în Uniunea Europeana vor disparea în maximum 20 de ani. Aceasta va fi principala tema politica a viitorului. Urmatoarele generatii de angajati trebuie sa fie bine instruite si sa profite de capacitatile dezvoltarii tehnologice. Aceste capacitati implica inteligenta creativa si sociala”, spune Bowles.

Schimbarea programelor scolare

Cercetatorul considera ca studiul sau trebuie sa fie o alarma pentru guvernele nationale, care trebuie sa reformeze imediat programele scolare si universitare. Unele tari se dezvolta mai repede în aceasta directie decât altele. „Guvernul din Marea Britanie va introduce în septembrie un curs obligatoriu de programare pentru copiii din clasele primare si gimnaziale. Elevii vor învata tot ce tine de calculator, de la compozitia interioara, la modul de functionare pâna la diferitele limbaje de programare. Daca vrem ca viitorul Google sau Microsoft sa fie înfiintat în Marea Britanie, atunci nu avem alta varianta. Copiii nostri vor fi mai bine pregatiti pentru viitor, daca vor întelege limba viitorului”, a anuntat fostul ministru britanic al Educatiei, Michael Gove, citat de BBC.

Explozia ratei somajului

Cercetatorii sunt convinsi ca digitalizarea va crea mari probleme sociale. „Firme fondate peste noapte dovedesc ca pot atrage milioane de clienti având doar câtiva angajati. Asa a ajuns Instagram, o aplicatie foto, cu doar 10 angajati, sa aiba 30 de milioane de utilizatori, ceea ce a dus la vânzarea firmei catre Facebook. Locurile de munca dispar treptat si vor supravietui doar activitatile manuale cu un important rol uman de creativitate”, scriu jurnalistii germani. Investitiile vor deveni complet digitale. 325 de miliarde de euro vor fi tranzactionate fara vreo implicare umana. „Bransa era înainte focusata pe talentul uman. Acum putem sa analizam milioane de date în doar câteva secunde. Cu programul big data analizam si reconstruim tranzactii. Talentul individual al unui manager de investitii nu poate fi reprodus în proportie de 100%. Industria finantelor trebuie sa fie deschisa acestei schimbari. Va fi o revolutie industriala precum cea de acum 200 de ani din agricultura”, considera Massimo Tosato, vicepresedinte Schroders.

end copy/paste
Inapoi la insemnarea sursa   Adevaratii lideri
Home
                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"