867_cp PAID

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-economica.net 

begin copy/paste

1,5 milioane de oameni care au platit asigurarea obligatorie a locuintei risca sa nu primeasca despagubiri

Autoritatea de Supraveghere Financiara arata, într-un document consultat si de ECONOMICA.NET, faptul ca nivelul capitalurilor proprii ale Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor permite subscriserea a maximum 1,2 milioane de polite obligatorii de locuinta. La finele lunii iulie, potrivit poropriilor statistici, Pool-ul avea în portofoliu în jur de 1,55 milioane de polite ceea ce înseamna ca subscrie în afara normelor de prudentialitate impuse de ASF. Din motive comparabile, care tin tot de inadecvarea capitalului, companiile Astra si Carpatica au ajuns în proceduri de redresare financiara

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor ar putea functiona, în acest moment, în afara normelor de prudentialitate impuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara. Un document conceput de ASF la finele lunii iunie arata ca entitatea care se ocupa cu gestionarea asigurarilor obligatorii de locuinta avea un nivel al capitalurilor proprii care îi permitea sa subscrise maximum 1,2 milioane de polite la actualul nivel de pret. Cu toate acestea la finele lunii iulie, PAID avea în portofoliu aproximativ 1,55 milioane de polite, cu mai mult de 350.000 peste nivelul considerat prudential de normele ASF.

Reamintim ca, din motive asemanatoare, companii private cum sunt Astra sau Carpatica au fost puse în proceduri de redresare financiara.

Pentru ca PAID sa functioneze acum în conditii de legalitate si prudentialitate, ar fi fost necesara o majorare de capital care, din informatiile ECONOMICA.NET nu a avut loc. ASF nu a raspuns solicitarilor ECONOMICA.NET în acest sens în timp ce PAID, prin vocea directorului executiv, Nicoleta Radu Neacsu, s-a rezumat la a spune ca nu stie nimic despre analiza ASF si ca PAID functioneaza în conditii de legalitate.

„Ca raspuns la solicitarea dumneavoastra, va informez ca nu am cunostinta despre nicio adresa trimisa de ASF catre Parlamentul României care sa vizeze compania noastra. În legatura cu celelalte aspecte, va asigur ca PAID îndeplineste toate cerintele de conformitate cu normele ASF.", spune directorul PAID într-un raspuns prin e-mail.

ASF catre Parlament: „ PAID are dificultati. Trebuie introdusa o fransiza sau trebuie majorat pretul asigurarii cu 50%"

Analiza ASF este inclusa într-o adresa trimisa catre Comisia Economica din cadrul Camerei Deputatilor. „Ca urmare a analizarii de catre autoritatea de supraveghere a dificultatilor în care se afla PAID , situatie determinata de nivelul capitalurilor proprii care permite subscrierea unui volum de prime de aproximativ 21 de milioane de euro (1,2 milioane de polite la actualul tarif), precum si de lipsa de corelare între tariful de prima stabilit pentru aceasta asigurare si costul reasigurarii, ASF a identificat ca posibila solutie de viabilizare a activitatii acestei enitati, introducerea unei fransize de 10% din limita de raspundere pentru riscul de cutremur, cu oferirea posibilitatii asiguratilor de a putea opta pentru asigurarea fara fransiza dar la un tarif majorat cu 50%", arata documentul.

Cu alte cuvinte, la finele lui iunie, ASF spunea ca PAID nu mai poate functiona în conditii normale fara introducerea unei fransize (instrument des utilizat pe piataasigurarilor de locuinta care presupune ca asiguratul îsi asuma o parte din dauna si este de acord sa nu fie despagubit pentru sume mai mici decât respectiva parte, în cazul de fata 10% din 20.000 de euro adica 2.000 de euro). Cealalta varianta propusa ar fi ca asiguratul care nu doreste fransiza sa plateasca, în loc de 20 de euro, 30 de euro pentru polita obligatorie. 

ECONOMICA.NET a scris în premiera despre aceste propuneri care, la vremea respectiva, nu au fost asumate.

Uite grupul de initiativa, nu e grupul de initiativa. Este legala majorarea de pret?

Ca raspuns la propunerea ASF, deputatul Mihai Tudose, presedintele de trei mandate al Comisiei Economice din Camera Deputatilor si cel care a initiat mai multe modificari la legea asigurarii obligatorii a locuintei, propune ASF sa „participe la dezbaterile comisiei" dar si sa vina cu solutii concrete la problema PAID „ cât si cu privire la produse din domeniul asigurarilor (ex.RCA)". Între timp, presedintele ASF, Misu Negritoiu, a anuntat, în conferinta de presa, formarea unui „grup de initiativa la nivelul Parlamentului". Contactat de ECONOMICA.NET, deputatul Mihai Tudose neaga însa existenta unei astfel de comisii. „ Asteptam propuneri concrete de la ASF în ceea ce priveste asigurarea obligatorie a locuintei pentru ca intra în atributiile lor. De altfel nici nu cred ca intrdoducerea unei fransize sau majorarea pretului sunt decizii care pot fi luate în acest moment pentru ca ele contravin legii", ne-a spus presedintele comisiei economice din Camera Deputatilor.

 

Care sunt riscurile?

 

Cu cât expunerea PAID este mai mare, cu atât este mai mare si costul reasigurarii. PAID cedeaza în reasigurare catre cele mai mari companii de profil din lume majoritatea primelor încasate, urmând ca respectivele companii sa-si asume plata aproape integrala a daunelor (PAID plateste doar pâna la valoarea cumulata de 1 milion de euro). Contractul de reasigurare este si principala obligatie legala a PAID.

 

În mod natural, cu cât sunt mai multe polite, cu atât apar mai multe daune iar pretentiile reasiguratorilor cresc, si exista riscul de nu mai putea fi satisfacute din încasarile la actualul nivel de prima. Contractul de reasigurare este reînnoit semestrial iar urmatoarea negociere ar trebui sa aiba loc chiar la finele acestei luni.

 

Daca PAID se prezinta la aceste negocieri cu un portofoliu mult mai mare decât cel de la negocierile din urma cu trei luni si cu indicatori financiari sub normele în vigoare, el risca sa nu convinga marile companii de reasigurare.

 

Mai mult, fara o majorare a pretului si având în vedere si inundatiile din ce în ce mai dese din ultima vreme, PAID va avea încasari care nu vor putea acoperi pretentiile reasiguratorilor. Într-o astfel de ipoteza, Pool-ul va fi expus, în cazul unui eveniment major, expunând la rândul lui asiguratii.

 

Potrivit legii, toti românii sunt obligati sa detina o polita obligatorie de asigurare a locuintei emisa de PAID, în caz contrar riscând amenzi de pâna la 500 de lei. Pretul politei este în prezent de 20 de euro si acopera riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren în limita a 20.000 de euro.

end copy/paste
Inapoi la insemnarea sursa   867 PAID
Home

 

                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"