Briefing sustinut de ministrul Administratiei si Internelor Vasile Blaga


 


      Briefing sustinut de ministrul Administratiei si Internelor Vasile Blaga

     In primul rând ...bla bla bla .....



În al doilea rând doresc să anunt un memorandum pe care l-am propus si Guvernul l-a aprobat astăzi. Este vorba despre proiectul de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamitătilor naturale si pregătirea pentru situatii de urgentă. Acest proiect este implementat în conformitate cu legea nr 389/2004 4 ministere au responsabilităti în cadrul său: în primul rând Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Transporturilor, Agentia Natională pentru Resurse Minerale si Ministerul Mediului si Gospodăririi Apelor.

Ministerul Administratiei si Internelor răspunde de sectiunea denumită Consolidarea capacitătii financiare si management în situatii de criză, iar capitolul 5 de aici prevede realizarea programului român de asigurare a catastrofei.

Noi avem nevoie de o serie de decizii ale Guvernului pentru ca împreună cu expertii Băncii Mondiale să putem să creionăm proiectul de lege care să fie adoptat de Parlament până la 1 ianuarie 2007.

În special ce prevede acest program? În primul rând, asigurarea obligatorie a imobilelor, care se adresează tuturor cetătenilor români proprietari de locuinte si cuprinde asigurare la cutremur, inundatii si alunecări de teren . Vor fi asigurate obligatoriu la dezastre numai constructiile cu destinatie de locuinte, nu si bunurile din interiorul lor. Proprietarii vor putea opta pentru a suplimenta valoarea care se asigură.

Acum trecem la deciziile pe care le-a luat astăzi Guvernul. În primul rând este vorba de această asigurare obligatorie.  Vreau să vă spun că ea a fost obligatorie si până în 1995, dar era „ascunsă” în impozitul pe clădiri: atunci când plăteai impozitul pe clădiri practic plăteai si asigurarea pentru locuintă.

Asigurarea cuprinde numai locuinta, nu si dependintele, sau bunurile din casă.

În ceea ce priveste valoarea primei de asigurare, noi am prezentat Guvernului trei variante: valoarea maximă garantată de 15 mii de Euro,20 de mii de Euro, sau 40 de mi de Euro, si am calculat si prima de asigurare pentru fiecare casă. Guvernul a adoptat o valoare maximă garantată de 20 de mii de Euro, pentru care fiecare familie va plăti o primă anuală de 20 de Euro.

Prima anuală va fi calculată exact de experti si Ministerul de Finante dar vor fi doar corectii de zecimale. Să întelegem că dacă o casă asigurată are o valoare mai mică de 20 de mii de Euro atunci se va asigura la valoarea respectivă iar prima plătită va fi mai mică. Dacă valoarea este mai mare de 20 de mii de Euro obligativitatea este să te asiguri doar până la 20 de mii de Euro. Dacă cetăteanul doreste să asigure la întreaga valoare, este problema lui, dar 20 de mii de Euro sigur i se va asigura de către stat.

Cine participă la program? Toate societătile de asigurări de pe teritoriul României care sunt autorizate de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, deci toate care au si o desfăsurare teritorială la nivel national. Aceasta este problema Comisiei de Supraveghere Asigurărilor.

Toate aceste elemente vor pune bazele unei societăti pe actiuni: Compania de Reasigurare Împotriva Dezastrelor. Pentru prima în vederea asigurării primei plăti de reasigurare la extern că Guvernul României si Ministerul de Finante va contracta un împrumut în valoare de 200, 300 de milioane de Euro. Diferenta dintre valoarea primei de reasigurare la extern si suma totală împrumutată va fi utilizată pentru capitalizarea acestei societăti.

În conformitate cu practica internatională veniturile obtinute nu sunt supuse impozitării. Am propus acest lucru Guvernului si în principiu este de acord, va trebui să mai discutăm si cu Ministerul de Finante, dar asta este o practică internatională în materie.

Reporter: Veniturile obtinute de Companie?
Dl. Vasile Blaga :  Veniturile Companiei de reasigurare care este o societate la al cărui capital contribuie toate societătile care participă la program.

Reporter: Cum se vor stabili companiile de asigurări care vor participa?
Dl.Vasile Blaga : Vor fi prevăzute, de lege, sigur că aici noi am stabilit astăzi liniile directoare ale viitoarei legi. Împreună cu inspectia o să o punem la punct dar în functie probabil de dorinta de participare a fiecăruia.

Reporter: Cine face evaluare imobilelor? Pe ce baze se vor plăti primele de asigurare?
Dl.Vasile Blaga : Dacă dumneavoastră vreti să plătiti la o valoare de 20 de mii Euro, o plătiti la 20 de Euro si veti primi 20 de mii de Euro,dacă pentru atât ati asigurat. Dar polita de asigurare în principiu va acoperi costurile de locuire a proprietătilor distruse la standardele la care ati cumpărat polita. Pentru că dacă ai avut casă de chirpici si nu vom construi casă cu termopan care apoi să poată fi si vândută după 6 luni la 18 mii de Euro.

Reporter: Când va intra în vigoare?
Dl.Vasile Blaga : La 1 ianuarie 2007. De aceea am adoptat astăzi memorandumul . Expertii Băncii Mondiale si colegii nostri de la minister, si ceilalti de la celelalte ministere implicate cred că va fi nevoie de un minim 90 de zile pentru finantarea proiectului de lege.

Reporter: Pentru casele inundate veti despăgubi?
Dl.Vasile Blaga : Pentru casele care s-au construit cu autorizatii,desigur, pentru celelalte nu. Se vor dărâma. Pentru cele care sunt construite fără autorizatii, nu putem să legiferăm o situatie ilegală.

Reporter: Toti românii vor trebui să îsi facă asigurare?
Dl.Vasile Blaga : Da. Toti. Vă repet uitati-vă la sumă - nu este mare. Încă un lucru extrem de important este că Guvernul va subventiona primele de asigurare pentru proprietarii de locuinte care beneficiază de ajutor social în conditiile legii ne 416/2001. Am făcut si această analiză, de cât ne costă să refacem casa cetăteanului, vis-a-vis de imposibilitatea lui clară de a-si plăti prima de asigurare. Guvernul va subventiona în astfel de situatii.

Reporter: Au existat unele critici din partea unui reprezentant al Delegatiei Comisiei Europene referitoare la ajutoarele de 200 mii Euro care au venit din partea UE pentru inundatii. Cum comentati?
Dl.Vasile Blaga : Eu nu am auzit asemenea critici. Vreau să vă spun două lucruri: nu este vorba de 200 de mii ci de aproximativ 72 de milioane care acum vin. Deci nu aveam ce să cheltuim dacă nu au venit încă. ,Probabil că respectivul nu este deloc informat. Eu nu am auzit de o astfel de critică vis-a-vis de strategia de inundatii.

Dimpotrivă, eu cred că suntem pe un drum bun si din acest punct de vedere. Chiar dacă situatia este destul de delicată si în această perioadă, motiv pentru care chiar diseară la ora 18, am discutat cu premierul si am hotărât împreună să convocăm aici Consiliul National pentru Situatii de Urgentă. Am făcut calculul la un debit de 12 400, am făcut calculului la 13 600, dar niciodată nu a fost vorba de peste 14 500. Iată că ne pregătim de 15 500 de metrii cubi pe secundă. Ca să vă dati seama, este mai mult decât dublul mediei multianuale. Digurile sunt de 10 zile sub presiune, un caz nemaiîntâlnit. Pentru toate aceste lucruri s-a convocat pentru această seară Consiliul National pentru Situatii de Urgentă.

Reporter: De ce este nevoie ca românii să îsi asigure locuintele? Dl. Vasile Blaga : Nicăieri în lume nu poti pretinde cuiva, decât tie în primul rând, să-ti apere proprietatea. Pentru ca fiecare cetătean să contribuie din timp la reconstructia propriei lui locuinte în cazul unei catastrofe, pentru ca presiunea să nu cadă numai pe Guvern.Lucrurile astea nu se întâmplă nicăieri, decât în putine tări europene,printre care si România. Inclusiv fondurile pe care le primim de la Uniunea Europeană, nici 1 Euro din ele nu este destinat pentru locuinte, nici 1 euro nu primim pentru bunuri private, ci numai pentru infrastructură. Statele membre UE nici nu concep că ai putea să ai un bun, mai ales locuintă, neasigurată.



Reporter: Exista înainte o prevedere conform căreia dacă dădeai o declaratie pe proprie răspundere că nu vei cere ajutorul Guvernului în caz de calamitate,puteai să nu asiguri casa. Mai există?
Dl. Vasile Blaga :Lucruri din acestea eu nu am văzut încă în România. Poate eu sunt mai direct si poate nu suficient de diplomat dar nu am văzut pe nimeni să nu creară de la Guvern în momentul în care a avut o nenorocire pe cap.

În plus, cred că ar trebui să dăm dovadă si de solidaritate între noi:  chiar dacă unii au regim mai sigur din punct de vedere al pericolului inundatiilor dar poate că sunt expusi la alunecări de teren sau la alte lucruri .

Reporter: Vor exista si sanctiuni pentru această lege?
Dl.Vasile Blaga : Sigur că vor fi sanctiuni. Există exemplul Turciei:aceeasi experti au lucrat acolo si nu au făcut-o obligatorie. Cu toate cutremurele întâmplate în ultimul timp, doar 17 % din populatia Turciei este asigurată. Deci vor trebui să fie si constrângeri din acest punct de vedere



Vă multumesc.12.04.2006

Inapoi la insemnarea sursa   867 Asigurarea obligatorie pentru locuinte
Home

 

                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"