855 cp „Nu da maimutei briciul”. Secretele din SERVIETA SRI

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-gandul 

begin copy/paste

Scandalul arestarii fratelui presedintelui României, Mircea Basescu, pentru trafic de influenta în cazul Bercea Mondial, a adus în prim plan o noua discutie, învaluita de conspirationism: cum si cât de eficient sunt informati înaltii demnitari ai României de catre serviciile secrete. Gândul va prezinta care este traseul tehnic si institutional al informarilor transmise de SRI catre beneficiarii lor legali – fie ca e vorba de presedintele României, fie de primarul unei localitati. Pâna la urma, în toata aceasta discutie nu trebuie uitat un lucru, spune Costin Georgescu, fost director al SRI: “Unii nu stiu sa aprecieze aceste informari. Daca omul nu stie ce sa faca cu informatia, degeaba i-o dai”.

Serviciul Român de Informatii (SRI) transmite zilnic informari catre beneficiarii legali ai informatiilor ce privesc siguranta nationala. În contextul scandalului creat de arestarea preventiva a lui Mircea Basescu, pentru trafic de influenta în cazul liderului interlop Bercea Mondial, în spatiul public s-a pus problema cum au loc efectiv aceste informari ale SRI si cât de eficiente sunt ele, daca însusi presedintele României nu a fost informat de catre SRI ca fratele sau are o relatie contra legii cu un clan interlop – lucru confirmat atât de presedintele Traian Basescu, cât si de directorul SRI George Maior.

Conform legii privind siguranta nationala a României, beneficiarii legali ai informatiilor SRI sunt presedintele României, premierul, presedintii Camerei Deputatilor si Senatului, ministri si sefi de departamente din ministere, prefecti, presedinti de consilii judetene sau primari. În rest, informarile SRI ajung si la organele de urmarire penala sau la celelalte servicii secrete din România – SIE, serviciile de informatii ale Apararii si Internelor, SPP sau STS.

“Nu este un volum mare de informatii. Informarile concrete se fac zilnic, iar presedintele si premierul mai primesc, pe lânga aceste informari zilnice, si unele generale – o nota privind starea generala din România privind siguranta nationala. Acestea au o frecventa mai rara”, a explicat pentru gândul Costin Georgescu, fost director al SRI în perioada 1997-2000.

Un fost beneficiar legal de rang înalt al informarilor SRI a explicat pentru gândul ca nu exista un standard privind volumul informarilor trimise de SRI: “Depinde de subiect, poate fi o nota pe o foaie, o sinteza sau teancuri de foi, daca e vorba despre un subiect voluminos”.

Ca regula, întotdeauna informarile SRI sunt tinute în evidenta, iar beneficiarii lor legali, de la presedinte, premier pâna la ministru sau primar, sunt obligati sa trimita înapoi la SRI documentele cu informarile primite.

Plicurile SRI vin cu „posta militara”. „În tren, au compartimentul lor. E o servieta cu plicuri si cineva care o pazeste”

Tehnic vorbind, informarile SRI sunt transmise beneficiarilor lor legali cu “posta militara”, serviciu care apartine si este organizat tot de SRI si care deserveste toate institutiile si autoritatile statului român, atunci când vine vorba despre corespondenta cu informatii secrete – de la Banca Nationala la Politie, de la prefecturi la ministere.

Pe scurt, plicurile cu informarile SRI, de culoare maro sau verde, pleaca catre destinatarii lor legali în serviete duse de curierii postei militare, care sunt înarmati. Conform hotarârii de guvern 1349/2002, care reglementeaza corespondenta clasificata, plicurile SRI sunt sigilate cu ceara sau plumb, iar pe plic se scrie nivelul de secretizare al informarii, denumirea si adresa completa a expeditorului si destinatarului. Daca este necesar, pe plic se poate scrie mentiunea “Personal”, urmata de rangul, functia si numele persoanei respective.

Daca beneficiarul informatiilor se afla în Bucuresti, precum presedintele, ministrii, premierul, atunci curierii SRI se deplaseaza cu masinile. Daca beneficiarii se afla în teritoriu, atunci deplasarea se face de obicei cu trenul, însa poate fi folosit si transportul aerian sau naval, companiile de transport punând la dispozitia SRI compartimente speciale pentru curierii militari. Pentru aceste compartimente, atât în tren, cât si pe avion sau nava, SRI plateste chirie sau taxa aferenta.

“În tren, daca va uitati bine, o sa-i vedeti. Au un compartiment numai al lor si merg cu acceleratul sau rapidul, nu cu personalul. Informatiile sunt pazite, este o servieta cu plicuri si cineva care sa o pazeasca”, explica Costin Georgescu, pentru gândul.

Odata ajunse la institutiile unde lucreaza beneficiarii legali, curierii SRI predau plicurile persoanelor desemnate de comun acord cu SRI sa le primeasca, la cabinetele demnitarilor respectivi – pe baza de legitimare reciproca si înscriere în registre. Apoi plicul sigilat ajunge la presedinte, premier, ministru sau cine este destinatarul legal. “Nimeni nu are voie sa desfaca plicul, în afara de beneficiarul legal”, mai spune Costin Georgescu.

Ce primeste efectiv un beneficiar de informatii de la SRI. Principiul “nu da maimutei briciul”

Fostul beneficiar legal de rang înalt al informarilor SRI, contactat de gândul, a explicat ca “informatiile venite de la SRI sunt complete, astfel ca beneficiarul nu are scuza ignorantei” pe un anume subiect.

Cu toate acestea, Costin Georgescu, fostul director al SRI, da de înteles ca lucrurile functioneaza pe principiul “nu da maimutei briciul”: daca un beneficiar legal este direct vizat de un subiect montorizat de SRI sau daca apropiati, subordonati sau rude ale sale sunt implicate, SRI nu-l va informa pe beneficiarul legal de aceste aspecte. Toate acestea în ideea ca, fiind într-o pozitie de implicare, beneficiarul legal ar putea sa influenteze lucrurile.

Cazul Mircea Basescu-Bercea Mondial pare sa se înscrie în acest principiu, în care presedintele Traian Basescu nu ar fi putut fi informat de SRI, printr-o informare oficiala, de relatiile fratelui sau cu un clan interlop, pentru ca era implicat direct, fiind vorba de o ruda.

De altfel, directorul SRI George Maior a dat si o alta explicatie pentru faptul ca Basescu nu a primit aceasta informare de la SRI: informatiile respective ajunsesera deja la organele de urmarire penala, iar acestea declansasera actiuni penale pe acest subiect. SRI nu poate sa mai furnizeze aceste informatii catre beneficiarii lor legali, daca au ajuns deja la procurori sau politie, a explicat George Maior.

Un alt aspect legat de informarile SRI tine si de ceva mult mai mundan: capacitatea beneficiarilor legali de a digera aceste informatii si de a se folosi de ele în activitatea lor profesionala.

Unii pur si simplu nu stiu sa le aprecieze. Pe vremea mea, erau unii ministri care plimbau aceste informari prin cladirea ministerului, lucru complet ilegal. Sau daca omul nu stie ce sa faca cu informatiile, degeaba i le dai. Se uita la ele”, spune Costin Georgescu.

end copy/paste
Inapoi la insemnarea sursa   Nu da maimutei briciul
Home
                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"