850 cp_Campionii inventiilor de la Salonul de la Geneva: iRewind, Polaroidul video românesc


 

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-adevarul.ro 

begin copy/paste

iRewind, o echipa româno-elvetiana a câstigat premiul cel mare la Salonul de Inventica de la Geneva pentru OnAir Camera. Aceasta vrea sa revolutioneze modul cum suntem filmati la evenimentele sportive si e supranumita Polaroid al filmarii video.

Din 2009 pâna astazi, România a câstigat de trei ori premiul cel mare la cel mai mare salon de inventica din lume, cel de la Geneva. Mircea Tudor a obtinut distinctia în 2009 si 2013, iar anul acesta o echipa comuna, din România si Elvetia si-a adjudecat premiul. Bogdan Manoiu a înfiintat iRewind acum doi ani, pentru a gasi o alternativa la filmuletele filmate cu telefonul pe pârtie. A vrut sa le faca o surpriza copiilor. Astazi, sta relaxat într-un fotoliu, înainte de prima conferinta de presa de dupa Geneva. Discret, iRewind devine unul dintre cele mai de succes startup-uri din România, iar OnAir Camera, inventia lor, ar putea fi o revolutie pentru modul cum sunt filmate activitatile sportive.

Echipa româno elvetiana de la iRewind a reusit sa câstige Marele Premiu la Salonul de Inventica de la Geneva pe 5 aprilie 2014. Inventia lor s-a numit OnAir Camera si se doreste a fi stâlpul inteligent care filmeaza prestatia noastra sportiva sau ne urmareste prin orasele straine, iar apoi ne trimite un film personalizat. Daca vreti, este o extensie a unui „seflie“, cuvântul anului 2013 potrivit Oxford Dictionary. E al treilea Grand Prix românesc de la Geneva, dupa cele din 2009 si 2013, obtinute de firma MB Telecom, detinuta de Mircea Tudor, unul dintre cei mai mari inventatori români.

Bogdan Manoiu, managerul iRewind are o poveste interesanta a fondarii companiei. Una legata de frustrari si de imposibilitatea de a trimite filme catre copii. Manoiu vine din domeniul management-ului, trecând pe la câteva firme mari din România, dupa ce a studiat în Franta si în Marea Britanie, la King’s College din Londra.

„Tocmai ma casatorisem si voiam sa plecam sase luni în lume. Am aflat ca nevasta-mea e gravida si lucrul asta ne-a dat peste cap. Aici a început de fapt totul, când am aflat ca vom avea gemeni. Pasionati de schi amândoi, nu puteam pleca si cu ei. Asa ca ma duceam singur. Ei ma întrebau ce e ala schi si l-am rugat pe un prieten sa ma filmeze când coboram. A iesit o filmare proasta, ma vedeam ca un punct negru, prietenul meu mai si înjura, facea glume proaste“, povesteste Manoiu.

Cum s-a ajuns de la o filmare proasta la iRewind, un produs care înregistreaza ceea ce facem pe o pârtie de schi si ne trimite direct pe smartphone prestatia noastra? Bogdan nu a renuntat. Si-a achizitionat o camera performanta si s-a dus cu ea sa faca parapanta. La 2.000 - 3.000 de metri camera a înghetat. Si copiii lui au ramas fara niciun film. Asa a venit ideea.

iRewind, prima etapa

Pentru a pune în aplicare dorinta lui de a produce o camera ce poate sa te înregistreze pe pârtie si sa produca un rezultat de calitate, Bogdan Manoiu a avut nevoie de un fondator. Aici s-a lovit pentru prima data de o bariera de mentalitate. „Multi îmi spuneau un pret, sa zicem 120.000 de euro. Veneau cu niste numere specifice, dovada ca asta era nevoia lor de bani“, spune Bogdan. Apoi l-a gasit pe cofondatorul sau, Mihai Nicolescu. Acesta l-a linistit, dar i-a explicat complexitatea proiectului.

„Proiectul are componente hardware, de retelistica, de WiFi, software, e o aplicatie mobila, are nevoie de servere, de procesare video. Toate ajung într-un produs final“, explica Bogdan. În primele sase luni a patentat totul. Lectiile celor mai buni antreprenori din lume spun ca atunci când ai încredere într-o idee, mai întâi o patentezi. „Voiam sa facem ideea globala sau sa nu o mai facem deloc. Pentru a face un proiect global, ne trebuie patente. Am lucrat cu o firma din Elvetia si am patentat trei proiecte. Prima varianta am lansat-o în 2013“, explica Manoiu.

iRewind era mai mult decât o aplicatie. Cu ajutorul Orange, care a sponsorizat ideea si implementarea, s-au montat stâlpii si retelele pe pârtia Clabucet din Predeal. Utilizatorii îsi instalau aplicatia si erau urmariti de-a lungul pârtiei. Când ajungeau jos, aveau o filmare chiar cronometrata.

„Din primul proiect am învatat multe. E vorba de ce camere folosesti, de calitatea imaginii. Totul are o componenta chiar artistica, mai ales în ceea ce priveste amplasarea acestor camere pentru a fi pe nevoie utilizatorilor. La maraton prima oara am participat la Prima Evadare, la ciclism a fost evenimentul Skoda Veloce, iar apoi a mai fost un eveniment Red Bull în Parcul Tineretului unde am testat iRewind“, explica Manoiu.

De la o idee la Marele Premiu de la Geneva

OnAir Camera este o continuare a ideii initiale de la care a plecat iRewind. „Marea problema pe care o avem la schi este ca avem nevoie de fibra optica, sezonul e scurt si ai doar câteva zile în care poti instala camerele si tot angrenajul pentru iRewind“, spune Manoiu. Astfel, o inventie de top a ajuns realitate în urma unei probleme de infrastructura pe care o aveau cei de la iRewind.

El spune ca echipa sa a plecat de la ideea unei oglinzi - când esti în fata ei te vezi, când nu mai esti în fata ei dispari. „Asta face si camera noastra. Tot ce filmeaza, poate transmite live catre utilizator. Daca ai aplicatia pornita, cu telefonul în buzunar si te plimbi, atunci când te apropii de un stâlp, telefonul se conecteaza automat la camera respectiva. Atunci aplicatia începe sa primeasca de la stâlp imagini. Mai multi stâlpi într-o zona pot sa-ti faca o imagine completa. Tu primesti pe telefon filmul cu tine“, explica Bogdan Manoiu.

Pentru el, OnAir camera e ce a fost Polaroid pentru fotografie, adica o filmare instantanee, transmisa prin intermediul conexiunii WiFi catre utilizatori. Cum se conecteaza telefonul la camere? Folosind reteaua WiFi a stâlpului. Acest exemplu a fost folosit si în România, la Predeal, unde s-au instalat pentru prima data camerele iRewind. Utilizatorii nu trebuiau sa-si foloseasca internetul propriu, ci se foloseau de o conexiune 3G sau 4G oferita de Orange pe pârtie.

Unde poate fi folosita OnAir Camera, cea mai buna inventie de la Geneva de anul acesta? „Poate fi aplicata la maratoane, la turism. În plus, rezolva si o problema de intimitate, pentru ca doar tu poti avea acces la filmul cu tine, camera se deschide si se conecteaza doar în prezenta ta. Daca noi doi suntem în acelasi timp într-o zona, oricum voiam sa ne filmam si ne prindeam în cadru. Nu e nimic gresit în ceea ce facem noi“, spune Manoiu. Astfel, stâlpii pe care este montata OnAir Camera ar urma sa fie pusi de-a lungul traseului la un maraton si am putea primi o imagine completa a traseului nostru. iRewind va dota maratonul de la Geneva, care va fi organizat pe 3-4 mai cu astfel de dispozitive.

Când te apropii de un stâlp, telefonul se conecteaza automat la camera respectiva. Atunci aplicatia începe sa primeasca de la stâlp imagini. - Bogdan Manoiu, CEO iRewind

iRewind a câstigat premiul de la Geneva ca startup elvetian. E de fapt o companie mixa, pornita de Bogdan la Bucuresti si dezvoltata în Elvetia la Renens. Împreuna cu Mihai Nicolescu, Manoiu a reusit sa mai atraga alti patru cofondatori: Salvador Garcia Zalduegui, Christian Mauriand, David de Picciotto si David Delarive. Cum au ajuns aici?

„Eu am facut liceul în Franta (n.r. - Centre Internationale de Valbonne - sud-estul Frantei), facultatea în Marea Britanie (n.r. - King’s College) si aveam prieteni prin toata lumea. Piata de schi este în Elvetia. Gândeste-te ca în România am avut o saptamâna de zapada tot anul. Bugele de marketing ale companiilor din România sunt infime pe lânga cele din Elvetia. Acelasi efort l-am avea si în tara si în Elvetia, dar acolo rezultatele ar fi de 10-20 de ori mai bune. Am plecat de la zero acolo cu o companie elvetiana în octombrie-noiembrie anul trecut“, explica Bogdan Manoiu.

1 milion de euro este investitia de pâna acum în iRewind, la mai bine de un an de la înfiintare.

Unul dintre marile argumente pentru mutarea în Elvetia este atitudinea investitorilor. „Cei din Elvetia chiar au banii si vor sa ti-i dea. În România alergi tu dupa investitori si au cerinte complicate“, spune Manoiu. În România, Bogdan a fost si refuzat, dar a primit si oferte la care pur si simplu a râs. „Nu prea sunt investitori la noi. Cei care se cred asa ceva, cauta de multe ori motive sa nu investeasca. În România, esti perceput ca omul cu ciunga în par, care vrea sa ia banii cuiva. Daca vrea sa-ti dea 100.000 euro, îti cere 50% din companie. E ridicol“, explica Manoiu.

În privinta investitorilor din Elvetia, el da exemplu unei întâlniri pe care o foloseste deja ca anecdota. „M-am întâlnit seara cu un prieten. El cunostea un trader de aur, foarte cunoscut pe piata. Dimineata, aveam întâlnire cu acel om de afaceri. Ce mi-a zis el? Ca pentru el e o sansa unica sa gaseasca oameni ca mine, pentru ca îi multiplicam lui banii daca investeste bine”. Omul de afaceri elvetian urmeaza sa investeasca în iRewind, deoarece compania se lanseaza pentru a primi o runda de finantare de 4 milioane de euro, dar pâna acum investitia a fost mare.

„Compania a investit un milion de euro pâna acum. Avem deja oferte si suntem în negocieri cu mai multa lume“, marturiseste Bogdan. Oricum, ca sa puna tehnologia lor pe o pârtie de schi, investitia e de la 100.000 de euro, pentru România, pâna la 2 milioane de euro în Elvetia, unde traseele sunt mai lungi si mai complicate.

Când l-am întrebat pe Bogdan Manoiu daca vrea sa vânda compania, mi-a spus ca totul are un pret. „E prematur. Ce sa vând? Avem de munca. Hai sa crestem, sa generam bani. Momentan acesta nu e un subiect. Astazi avem oferte de peste 10 milioane de euro, dar oricând putem obtine mai mult“, spune fondatorul iRewind. În plus, conteaza si numele investitorului. „Daca vine Richard Branson si îmi da un euro si ar dori 30% din companie, o dau cu drag“, spune Bogdan.

Cine este Bogdan Manoiu?

Dupa spusele lui, Bogdan Manoiu nu figureaza în România cu bacalaureatul luat, dupa ce s-a lovit de birocratia româneasca. A terminat King’s College din Londra si nu si-a putut echivala vreo diploma. Dupa studii în management, a sosit în România si a lucrat la Autoritatea Nationala pentru Electricitate, în domeniul reglementarii pietei. A trecut la Coca-Cola timp de doi ani si a devenit manager la rafinaria Steaua Româna din Câmpina între 2005 si 2007. Dupa ce a reusit sa ridice o cladire de birouri în zona Operei Nationale din Bucuresti, în 2009, a vrut sa plece în jurul lumii. Destinul i s-a schimbat si a investit toti banii în iRewind, o tehnologie nascuta din pasiunea pentru schi.

O inventie sustinuta de singurul român premiat de doua ori la Geneva

Pentru al treilea Mare Premiu al României la Geneva, un nume ramâne constant - Mircea Tudor. Dupa ce a devenit primul inventator din lume cu doua premii la Geneva, numele lui Tudor se leaga si de iRewind, unde este consultant, investitor si cap-limpede.

„Mircea Tudor e implicat pe partea tehnica si este si investitor. Ne-am dus la el acum 6-7 luni pentru ca era printre putinii oameni pe care-i stiam care au plecat de la o idee si au ajuns la un produs global. L-am invitat atunci în board-ul companiei noastre“, povesteste Bogdan Manoiu. Mircea Tudor a fost deschis la aceasta colaborare si a dezvoltat împreuna cu tânara echipa de la iRewind câteva componente. „Mircea are echipa de cercetatori de la Centrul sau de Cercetare Aplicativa Interdisciplinara. Are resurse disponibile si ni le-a pus la dispozitie. De asemenea, când am avut un blocaj financiar a investit bani în companie“, explica Bogdan.

Mircea Tudor e un fenomen pentru România. A înfiintat MB Telecom în 1994, iar astazi are 130 de angajati numai în România. Scannerul de camioane cu care a câstigat în 2009 la Geneva, unde s-a dus pe banii sai, nu pe fondurile statului, e deja în 18 entitati din România. Inventiile sale au evoluat, iar în 2013 a inventat scannerul pentru avioane. Pentru un camion, produsul costa 1,5 - 1,8 milioane de euro, iar pentru un avion ajunge la 3 - 3,5 milioane de euro.

În privinta inventiei celor de la iRewind, Tudor a declarat ca aceasta e diferita pentru ca „platforma software de comunicare între camera si telefon nu trece prin internet. Comunicatia este directa între telefon si sistem, prin WiFi. Sistemul de editare e rapid - persoana intra în câmpul vizual al camerei, se filmeaza, se editeaza si se trimite secventa în acelasi timp“.

Centrul de Cercetare Aplicativa a fost deschis acum doi ani la Otopeni si cu ajutorul echipei de acolo, iRewind a reusit sa dezvolte stâlpii inteligenti OnAir Camera. La Geneva în 2014, cercetatorii români au fost distinsi cu 17 premii speciale, 18 medalii de aur si patru medalii de bronz. Practic, toate inventiile românesti au fost premiate.

Bogdan Manoiu se bucura discret de premiul de la Geneva. „M-a surprins ca veneau oamenii sa-si faca poza cu noi. Comercial am primit foarte multe cereri, urmeaza sa avem si discutii. Geneva vine ca o eticheta de calitate. Au fost 82 de membri în juriu si toti 82 ne-au votat pe noi. A fost o concurenta foarte mare. Sunt 60.000 de vizitatori la acest târg, multi nu sunt experti, dar oamenii au fost atrasi de OnAir Camera“, spune Manoiu. Pentru el, Geneva e un nou început si care a deschis foarte multe usi.

end copy/paste
Inapoi la insemnarea sursa   850 Simbol public al Romaniei
Home

 

                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"