Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa-energyreport.ro
begin copy/paste
Publicat în 07 April 2014
Scris de Adrian Mosoianu
32 de senatori si deputati PSD au elaborat un proiect de lege potrivit caruia furnizorilor de energie electrica si termica li se interzice facturarea catre consumatori a pierderilor din retelele de furnizare, încasarile în avans, recalcularile si taxele de rezervare, consumatorii urmând sa achite exclusiv cantitatea de energie consumata, atestata de contoarele functionale, autorizate metrologic.
Proiectul de lege a fost depus la Senat la jumatatea lunii februarie si a fost deja avizat de catre Consiliul Legislativ.
"(...) populatia este nevoita sa suporte pretentiile stabilite în mod unilateral de catre furnizorii de energie, iar posibilitatile de îndreptare si restabilire a echilibrului în acest parteneriat comercial sunt foarte greu de realizat, instanta de judecata fiind singura care poate sa restabileasca egalitatea partilor, dar în termen foarte îndelungat si presupunând o cheltuiala în plus pentru populatie, precum si riscul de a nu mai beneficia de caldura si curent electric. (...) Prezentul proiect de lege restabileste echilibrul dintre parti, având ca unic punct de referinta contorul, care este autorizat si în buna stare de functionare. Astfel, populatia trebuie sa plateasca doar consumul ce este afisat de catre instrumentul de masura", se arata în expunerea de motive a proiectului de lege.
Se interzic facturarile anticipate si recalcularile
Proiectul stipuleaza ca contravaloarea serviciilor preconizate de catre furnizorul de energie sau termica nu poate fi facturata anticipat catre utilizatorii casnici, pe lânga abonamentul lunar aferent serviciilor contractate.
"Încasarea în avans a unor sume, pe baza unor calcule unilaterale efectuate de catre furnizorii de energie, reprezinta un credit-client pe care acestia îl fac si pe care populatia, în mod arbitrar, trebuie sa îl suporte", se spune în expunerea de motive.
De asemenea, în proiectul de lege se prevede ca este interzisa recalcularea valorii serviciilor furnizate catre populatie de catre furnizorul de energie, în contextul în care utilizatorul casnic detine un contor functional autorizat metrologic, ce are drept scop contorizarea cantitatii de energie pe care acesta o consuma.
"Un alt aspect care dezechilibreaza în mod flagrant relatiile comerciale dintre populatie si furnizorii de energie sunt recalcularile ulterioare, având diverse explicatii, dar fara a se tine cont de faptul ca ambii parteneri recunosc în mod concret existenta unui contor si veridicitatea datelor exprimate de acesta", explica initiatorii proiectului de lege, în expunerea de motive a acestuia.
Nu se vor mai plati pierderi si taxe de rezervare
În plus, proiectul prevede ca utilizatorul casnic de energie electrica sau termica nu va plati pierderile de energie electrica sau termica din reteaua de furnizare sau orice alte pierderi care exista pâna la intrarea retelei în contor.
Pe lânga asta, este interzisa facturarea consumului în alta unitate de masura decât cea mentionata pe contorul instalat la utilizatorul casnic.
"Un alt aspect care se interzice prin prezentul proiect de lege este reprezentat de eventualele taxe de rezervare, care nu se justifica atât timp cât exista un contract între populatie si furnizor, care atesta viitorul relatiilor dintre cele doua parti", se mentioneaza în expunerea de motive.
Sanctiuni
Facturarea unor sume care reprezinta pierderi sau alte costuri suplimentare necontractate de consumatorul casnic, altele decât sumele rezultate din consumul consumatorului casnic, constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda de la 150.000 la 250.000 de lei.
Facturarea anticipata, recalcularea si folosirea la facturare a altor unitati de masura decât cele prevazute de contorul instalat la consumator reprezinta contraventii si se pedepsesc cu amenda. Pentru primele doua fapte, amenzile merg de la 10.000 la 100.000 de lei, iar pentru cea de-a treia – de la 100.000 la 150.000 de lei.
"Sanctiunile contraventionale sau penale se aplica persoanelor fizice sau juridice, dupa caz", se precizeaza în proiectul de lege.
end copy/paste
Inapoi la insemnarea sursa 841 Legea contorului A.R.
|