Cauzele diferentelor între consumul înregistrat de contorul general de facturare si suma consumurilor de apa din apartamente :
Toti producatorii mondiali de aparate de masura certifica, în specificatiile tehnice, existenta unei tolerante, care - în functie de tipul contorului si de vechimea acestuia - poate ajunge pâna la +/- 5 %.
Se poate consuma apa fara ca aceasta sa fie înregistrata de contor?
În functie de sensibilitatea lor, contoarele se încadreaza în 4 clase de precizie, de la A la D (D fiind cel mai performant). Prin sensibilitate se întelege debitul minim de la care va porni înregistrarea de catre contor.
Un exemplu simplu va lamuri problema: contorul de clasa B „porneste” înregistrarea de la 10 l/ora, în timp ce contorul de clasa C porneste de la 5 l/ora. Contoarele de apartament sunt, în general, de clasa A. Contorul general al blocului, montat de catre S.C. COMPANIA DE APA ARAD SA, este de clasa B, cu debit de pornire foarte mic (. contor CG POLARIS d.n. 32 mm are debitul de pornire de 10 l/ora). În cazul contoarelor din apartamente, „diferentele” pot sa apara din simultaneitatea mai multor pierderi mici, neînregistrate de contoarele secundare, dar înregistrate de contorul general. Exemplu: contorul general al S.C. COMPANIA DE APA ARAD SA este marca CG POLARIS (clasa B, debit de pornire de 10 l/ora), iar în apartamente exista contoare de clasa A- inferioara (debit de pornire de 5 l/ora). Daca din cele 20 de apartamente dintr-o scara ( min. 40 de apometre) cel putin doua au pierderi mici (de 8 l/ora), apometrele din apartamente nu vor înregistra acest consum, dar contorul general va înregistra 2 x 8 l/ora = 16 l/ora (16 l/ora > 10 l/ora – debitul minim de pornire al contorului general). Va aparea astfel o „diferenta” de 11,5 mc lunar!
Daca se sparge o teava?
O pierdere aparuta pe conductele din subsol este sesizabila doar la o verificare efectuata de catre un specialist. De asemenea, prezenta apei în subsolul blocurilor este un indiciu al unei posibile pierderi. Desi aceste cantitati nu apar pe nici un contor de apartament, ele sunt înregistrate de contorul general!
Cum trebuie montat contorul?
Pentru a se încadra în clasa de precizie, majoritatea contoarelor necesita un montaj perfect orizontal. De exemplu, un contor de clasa B care nu este montat perfect orizontal trece în clasa de precizie A, necesitând un debit de pornire de 2 ori mai mare! Rezulta, astfel, ca acest contor va înregistra o cantitate de apa mai mica decât cea real consumata. Bineînteles ca înregistrarea de catre contorul general de bloc (montat orizontal) va fi cea corecta, ceea ce va duce la o diferenta aparent inexplicabila!
Pe unde se mai duce apa?
Sunt frecvente cazurile în care, la subsolurile blocurilor, în boxele locatarilor exista câte un robinet de apa. Indiferent de scopul pentru care au fost realizate (pentru muraturi, pentru spalat masina sau „ca sa fie acolo”), aceste robinete reprezinta o noua sursa generatoare de diferente. Plus ca, de cele mai multe ori, curg în voie, deoarece nu deranjeaza pe nimeni! Totusi, acestea nu sunt altceva decât consumuri pe care apometrul general le înregistreaza, consumuri care vor aparea apoi ca „inexplicabile”!
De ce trebuie sigilat contorul?
Simpla montare a contoarelor în apartamente nu garanteaza înregistrarea tuturor consumurilor. O cale suplimentara de asigurare o reprezinta sigilarea contoarelor în instalatie - de catre reprezentantii asociatiei de proprietari. În acest mod se împiedica orice interventie a proprietarului asupra aparatelor de masurare a consumurilor.
Desi sunt greu de depistat, improvizatiile realizate de locatari determina si ele diferente notabile. Astfel, conductele de ocolire a contoarelor pot fi oricând o sursa de alimentare pentru o masina de spalat rufe, un WC sau o chiuveta. Bineînteles ca aceste consumuri nu sunt înregistrate, ceea ce va duce – din nou – la o diferenta semnificativa!
De ce trebuie verificate apometrele?
Functionarea corecta a contoarelor este certificata de buletinele de verificare metrologica eliberate conform reglementarilor Biroului Român de Metrologie Legala. Astfel, intervalul maxim admis între doua verificari succesive este de 5 ani de zile, conform Ordinului 101/ 2006, aflat în vigoare din data de 02.06.2006. Totodata, exista posibilitatea ca, din diverse motive, mecanismele contoarelor sa se blocheze, astfel încât cantitatea de apa consumata sa nu fie înregistrata de contorul de apartament. Acestea sunt doar doua dintre motivele pentru care reprezentantii asociatiei de proprietari trebuie sa verifice periodic contoarele din apartamente. Se vor evita astfel numeroase probleme, deoarece aceste cantitati nu apar pe nici un contor de apartament, dar sunt înregistrate de contorul general!
Ce se întâmpla la unele asociatii?
Pentru a diminua aceste „diferente” pâna la încadrarea în toleranta de +/- 5% la debitul minim a contoarelor, trebuie îndeplinite urmatoarele conditii:
• contoarele din apartamente sa fie de clasa superioara sau cel putin egala cu cea a contorului general;
• montarea contoarelor din apartament sa respecte prescriptiile din certificatul aprobarii de model emis de B.R.M.L.; • instalatiile interioare din apartament sa fie etanse (robinete, garnituri, rezervor WC etc.);
• instalatiile interioare din subsol si coloanele principale sa nu prezinte pierderi;
• sa nu existe consumatori necontorizati;
• toate contoarele sa fie sigilate;
• citirea contoarelor din apartamente sa se faca simultan cu citirea contorului general, de catre administratorul asociatiei, pentru a evita luarea în calcul a „consumurilor declarate” de proprietarii apartamentelor.