836_cp_Ovidiu Gorea/Mircea Diaconu

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-cotidianul 

begin copy/paste

Ovidiu Gorea/Mircea Diaconu: Când mi-ati cerut sa fac circ la televiziune...

 

Nu-mi plac golaniile si am taxat dur mojicia Elenei Basescu referitoare la Mircea Diaconu. „Daca doreste sa interpreteze rolul EBA în campania pentru europarlamentare 2009, o sa îi ofer semnaturile mele. I le trimitem”, a spus mezina presedintelui pe 24 martie. Dar de la Elena Basescu nu poti avea vreo pretentie. Aschia nu sare departe de copac. Si „copacul” stie toata lumea cum este. Punct.

Totusi, am constatat cu regret ca în ultimele doua-trei saptamâni politicianul Mircea Diaconu a jucat un rol. Un rol care este tras parca la indigo cu cel jucat de actorul Mircea Diaconu în capodopera cinematografiei române, „Filantropica”.

În „Filantropica”, actorul Mircea Diaconu joaca magistral rolul unui profesor onest (Ovidiu Gorea) care, aflat într-o jena financiara, încape pe mâna unor interlopi ce coordoneaza o retea de cersetori. Profesorul onest se transforma, pentru un câstig iluzoriu, într-un personaj fals care nu ezita sa apara la un post de televiziune de mare audienta într-un talk show aranjat unde fara remuscari participa la o manipulare de zile mari a opiniei publice. De pe urma prestatiei fostului profesor onest iese un câstig, dar evident acesta are o singura destinatie, buzunarul sefului interlopilor (Pavel Puiut), interpretat (tot) magistral de catre regretatul Gheorghe Dinica.

La 12 ani distanta, asistam la „remake” dupa „Filantropica”. Cu câteva modificari, dar nu de fond. Regizor si scenarist nu mai este Nae Caranfil. Este altcineva. Un „altcineva” pe care nu îl cunoastem pentru ca pe „adevaratii” din serviciile secrete (cei care se afla în „culise”) nu-i prea stie nimeni. Personajul central este politicianul onest Mircea Diaconu (jucat de actorul Mircea Diaconu), aflat într-o situatie de jena politica generata de o decizie absurda a ANI. Nu mai avem reteaua de interlopi care sa profite financiar de pe urma necazului politicianului onest. Avem acum o retea de televiziuni (doua posturi TV – Antena 3 si România TV) care obtine un câstig la capitolul audiente de pe urma situatiei în care se afla onestul politician si o retea politica (PSD, PC, UNPR, PMP) care câstiga procente în dauna PNL în urma manipularilor din talk show-urile televizate la care participa onestul politician.

Ca si profesorul Ovidiu Gorea în „Filantropica”, si politicianul Mircea Diaconu în „remake” face jocurile celor care îl folosesc. Pentru profesorul Ovidiu Gorea, expresia „Mâna întinsa care nu spune o poveste nu primeste pomana” trebuie, de voie, de nevoie, sa-i devina „Biblie”. Pentru politicianul Mircea Diaconu, expresia „singurul om care a învins sistemul si a reusit sa strânga 100.000 de semnaturi” a devenit „Biblie”. Pentru ca politicianul chiar a crezut în ea. Desi mai erau vreo 5 sau 6 „oameni care au învins sistemul” si care nu au avut în spate doua televiziuni si nici notorietatea de monstru sacru al scenei si al ecranului.

Nici finalul „remake”-ului nu este unul fericit pentru personajul central. ANI l-a ajuns din urma miercuri 2 aprilie. În „Filantropica”, numarul masinii celui care îl urmareste pe personajul central are initialele AIN. O ironie a sortii. Ce va face oare politicianul Mircea Diaconu? Va avea oare momentul sau de revolta si sa spuna celor care l-au folosit ce a spus la un moment dat Ovidiu Gorea, „Când mi-ati cerut sa fac circ la televiziune...”.

P.S.

Dupa ce a fost infirmat de BEC, probabil ca Mircea Diaconu va ataca în justitie respingerea candidaturii sale. Decizia BEC era previzibila. De ce oare Mircea Diaconu nu a facut atacat în justitie, din postura de membru PNL, notificarea ANI prin care era înstiintat ca nu are dreptul sa candideze? Indiferent de rezultat, ar fi avut numai de câstigat. Raspunsul este simplu. Pentru ca nu ar mai fi existat „Filantropica 2”.

end copy/paste
Inapoi la insemnarea sursa   836 Mircea Diaconu
Home
                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"