cp_LEGEA CALORIFERUL. Statul vrea sa interzica închiderea caloriferelor în apartamentele cu repartitoare

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-gandul 

begin copy/paste
de Mihaela Stoica, Departamentul Social - Mediafax

Presedintele ANRSC, Doru Ciocan, vrea sa fie interzisa prin lege închiderea caloriferelor în apartamentele cu repartitoare, pe motiv ca "smecheria" de a beneficia de caldura venita prin pereti de la vecini ar fi o încalcare a Constitutiei, în legatura cu care s-au primit numeroase plângeri.

Ideea introducerii unei contributii obligatorii pentru caldura furnizata "prin pereti" de apartamentul vecin a fost lansata si în 2003, de un consilier al ministrului de atunci al Administratiei Publice, Octav Cozmânca (PSD), consilier demis din functie în urma scandalului rezultat.

Contactat de MEDIAFAX, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), Doru Ciocan, a declarat ca se pune problema interzicerii închiderii repartitoarelor si ca va fi facut "un studiu" pentru a se stabili "modul în care se asigura încalzirea în apartamente", iar ulterior, în functie de rezultate, ar putea fi modificata legislatia în vigoare, inclusiv în sensul obligarii proprietarilor sa mentina un anumit nivel al temperaturii în locuinte.

Întrebat care sunt ratiunile acestei intentii, Ciocan a spus: "Cititi articolul 44 din Constitutie. Sa-l respectam! E pe asigurarea confortului oamenilor si sanatatea cladirilor".

Articolul din legea fundamentala la care face referire seful ANRSC are ca obiect dreptul de proprietate privata, care " obliga la respectarea sarcinilor privind protectia mediului si asigurarea bunei vecinatati, precum si la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului" .

Întrebat cum este încalcat acest articol, Doru Ciocan a raspuns: "Trebuie respectat. Discutiile de la care am pornit noi sa facem acel studiu comporta trei elemente de baza: 1. Acest principiu de buna vecinatate; 2. Sanatatea populatiei locuitoare la bloc; 3. Sanatatea constructiilor, asa ceausiste cum sunt ele, dar nu numai".

Solicitat sa spuna daca prin interdictia pe care o doreste nu se încalca tocmai dreptul de proprietate privata, Ciocan a fost vehement: "Ce drepturile omului? Sunt apartamente unde stau sapte copii. De ce sa se îmbolnaveasca copiii de la mucegai? Ca tine caloriferul închis?".

Argumentul lui Ciocan legat de sanatatea cladirilor pleaca de la starea "blocurilor lui Ceausescu". "Blocurile lui Ceausescu, stiti cum le-a facut...Trebuie sa le pastram", a spus el.

Întrebat, în eventualitatea ca interdictia va fi litera de lege, daca vor trebui sa tina caloriferul deschis cei care pleaca de acasa pentru o perioada mai lunga de timp, în concediu, de pilda, presedintele ANRSC a raspuns: "Poti sa pleci si la Paris, nu conteaza!".

Doru Ciocan nu a putut sa ofere detalii despre cum s-ar putea aplica prevederea pe care si-o doreste, respectiv cine si cum va controla daca toti locatarii tin repartitoarele "pe plus". Cert este ca intentia sa face obiectul unui studiu. "O sa vedem. Facem un studiu", a raspuns el.

Întrebat de gândul cine va face studiul, presedintele ANRSC a spus ca se va face împreuna cu "specialisti de la institute de cercetari si profesori de la institutiile de învatamânt superior care sunt specializate în instalatiile sanitare, termo-tehnice, de termoficare din România si nu numai". Referitor la faptul ca un asemenea studiu ar putea implica si intrarea în locuinte, Doru Ciocan a spus ca "aceste studii se fac de catre oameni care au multe cunostinte practice si teoretice. Noi avem foarte multe informatii culese din apartamentele oamenilor pâna acum".

Potrivit sefului ANRSC, în legatura cu subiectul închiderii caloriferelor "sunt plângeri si de o parte, si de alta". Asadar, perspectiva interdictiei de a închide caloriferul îi revolta pe cei care considera ca e dreptul lor sa-si regleze cum doresc nivelul de caldura din apartament, câta vreme chiar acesta este rolul repartitorului.

În privinta situatiei ipotetice ca un locatar sa aiba nevoie, din motive medicale, de o anumita temperatura în apartament, fie aceasta scazuta sau ridicata, Ciocan este de parere ca "nu poti sa multumesti pe toata lumea". "Stiti vorba aia: omul are cinci degete la o mâna si nu sunt la fel", a mai spus el.

Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice este institutie publica de interes national, cu personalitate juridica, în subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Institutia are ca scop reglementarea si monitorizarea la nivel central a activitatilor din domeniul serviciilor comunitare de utilitati publice aflate în atributiile sale.

"Informatiile toate pe care eu le-am spus sunt si la Ministerul Dezvoltarii", a precizat pentru gândul Doru Ciocan. Referitor la întrebarea daca a avut o discutie directa pe acest subiect cu ministrul Liviu Dragnea, presedintele ANRSC a spus: "Noi facem informari între noi tot timpul, iar fiecare dintre noi, ca tehnicieni în aceste posturi, avem libertatea sa analizam si sa facem toate lucrurile necesare pentru a duce mai departe spre binele populatiei, spre binele acestor locuinte condominiale si la respectarea reglementarilor. Noi fiecare dintre noi stim foarte bine ce facem si consider ca le facem si fiti siguri ca si domnul vicepremier si domnul ministru al Dezvoltarii si alte institutii ale statului au informatiile necesare".

Doru Ciocan conduce ANRSC din mai 2012, el fiind anterior consilier judetean în Bistrita-Nasaud.

În 2003, în contextul debransarilor masive de la sistemul centralizat de încalzire si al eforturilor Guvernului PSD de a proteja RADET, Corneliu Stelniceanu, consilier în Ministerul Administratiei Publice, declara agentiei MEDIAFAX ca locatarii care îsi vor monta centrale termice vor fi obligati sa achite, începînd cu iarna viitoare, o parte din cheltuielile pentru încalzire suportate de proprietarii apartamentelor nedebransate.

El motiva ideea prin faptul ca locuintele debransate de la sistemul centralizat de încalzire beneficiaza de o temperatura minima de circa 15 grade Celsius - asigurata atît de conductele de tranzit cu apa calda care fac legatura cu apartamentele conectate la acest sistem, cît si de caldura ambientala provenita de locuintele vecine, desi temperatura exterioara este de 0 grade.

Consilierul a fost demis din functie dupa aceasta declaratie.

end copy/paste
Inapoi la insemnarea sursa   828 CALORIFERUL
Home
                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"