cp_Orgasmul cerebral

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-descopera 

begin copy/paste

Sunetul unei carioci pe o foaie de hârtie. Sunetul facut de unghii pe coperta de piele a unei carti. Soaptele.

Toate aceste sunete provoaca în anumite persoane ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response), un fenomen supranumit si „orgasm cerebral”. Desi fenomenul este controversat în comunitatea stiintifica, multe persoane percep ASMR-ul la fel de puternic cum percepem noi o plita încinsa.

Senzatia este descrisa de multe ori drept o serie de furnicaturi perceputa mai întâi în cap, care apoi coboara. Desi este supranumit un „orgasm cerebral”, majoritatea oamenilor spun ca nu este o senzatie sexuala, ci mai degraba un „val euforic” adânc care îi cuprinde. Senzatiile vizuale si sunetele genereaza sentimente de confort si siguranta. Pentru fanii ASMR, aceasta senzatie este cea mai grozava experienta pe care au trait-o vreodata.

ASMR nu este limitat la sunete. Studiile efectuate pâna acum arata ca diferite alte experiente pot produce aceasta reactie. Jennifer Allen, femeia care a conceput termenul de ASMR, a descoperit ca unii oameni au un „orgasm cerebral” atunci când sunt la frizer, iar altii atunci când privesc alte persoane cum împaturesc prosoape. Unii prefera sa priveasca cum alte persoane realizeaza replici din Lego ale unui zgârie-nor, iar altii urmaresc reclame de teleshopping. Se pare ca elementul comun al acestor experiente consta în miscarile ritmice si blânde.

„Am perceput aceasta senzatie când eram copil. Profesoara mea de istorie avea un mod specific de a vorbi”, relateaza scriitorul Nicholas Tufnell într-un articol publicat în The Huffington Post. „Consoanele ei erau pronuntate cu un clic specific, oclusivele ei erau moi si blânde, iar vocea sa era lenta si cumpatata. De multe ori îmi pierdeam atentia. Din acest motiv nu am fost prea bun la istorie, dar m-am gândit ca atâta timp cât stiu lucrurile importante, cum ar fi ca Henric al VIII-lea a avut 10 sotii si ca cel De-al Doilea Razboi Mondial s-a încheiat în 1985, nu o sa conteze prea mult acest lucru”, scrie Tufnell.

„Este ca si cum ai avea niste bule în interiorul capului; ca un masaj pe scalp, dar pe interior. Se simte ca o mica explozie, iar apoi sunt scântei si stele care coboara pe spate”, este modul în care aceasta senzatie este descrisa de Maria, ce face valuri pe YouTube sub numele de GentleWhispering.

Jennifer Allen a înfiintat The ASMR Research Institute pentru a analiza modul în care creierul genereaza aceasta senzatie si pentru a descoperi de ce exista acest fenomen. Karissa Ann Burgess, unul dintre cercetatorii ce lucreaza la acest institut, crede ca ASMR ar putea fi un produs secundar al ritualurilor de formare a legaturilor ce sunt realizate de primatele non-umane. Maimutele antropoide se îngrijesc de multe ori reciproc, reactionând asa cum reactioneaza oamenii când sunt trasi de parul aflat la sira spinarii sau atunci când cineva îsi trece degetele pe deasupra scalpului lor.

„Dopamina ar putea juca un rol, serotina – hormonii care dau senzatia de bine”, a explicat Burgess pentru Time. „De asemenea, exista anumite teorii interesante ca ar putea fi un fenomen legat de formarea legaturilor ce duce la eliberarea de oxitocina, hormonul implicat în formarea de legaturi”, a mai spus Burgess.

Dr. Steven Novella, un specialist în neurostiinte, afirma ca aceasta eliberare a hormonilor implicati în senzatia de placere si în formarea de legaturi variaza de la om la om, ceea ce explica de ce unii oameni au parte de ASMR de la o simpla atingere pe piele, pe când altii au nevoie de senzatii mai neobisnuite.

„E nevoie de studii cerebrale prin care sa vedem ce se întâmpla în creierul celor ce au parte de ASMR si cum difera de ceea ce are loc în creierul celor ce nu au parte de acest «orgasm cerebral». Difera creierele acestora? Si daca da, cum?”, spune dr. Novella.

Surse: Medical Daily, VICE, Braingasm, Time

end copy/paste
Inapoi la insemnarea sursa   Copy/paste IV
Home
                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"