Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa-think.hotnews
begin copy/paste
Dar fiindca a venit vorba de maimute, un experiment foarte interesant demonstreaza ca suntem cu totii in mod natural si instinctiv rezistenti la orice schimbare!
Iata experimentul: Inchidem 10 maimute intr-o incapere oarecare si punem in mijlocul incaperii, agatate de plafon, o mica gramada de banane delicioase, la care nu se poate ajunge decat daca se trece peste o placa de lemn. Aceasta placa de lemn insa, conectata la un sistem electric, imediat ce este pusa in miscare, declanseaza un dus glacial in intreaga incapere!!!
E interesant de observat ce se intampla: primele primate care incearca sa ajunga la banane inteleg foarte repede legatura cauza-efect si nu se mai apropie de ele. Chiar daca deconectam declansarea dusului rece, primatele vor ramane in permanenta la distanta, lipite de pereti!!
Sa inlocuim acum un primat cu un altul care nu a experimentat dusul rece. Imediat ce intra in incapere, bineinteles ca se va repezi la banane; este insa interceptat de celelalte 9 primate care, de frica dusului rece, il vor lua la bataie brutal si-l vor imobiliza cu toata forta, bineinteles fara a-i „explica” de ce o fac… acesta din urma va ajunge foarte repede sa „inteleaga”, in final, ce se intampla si nu va mai avea curajul sa se apropie de banane!
Sa inlocuim acum primatul numarul 8 cu un nou primat. Banuiti ce se intampla, nu? Nu numai ca este interceptat puternic in timp ce se indreapta vertiginos spre banane pentru a se infrupta copios… dar cine credeti ca este cel mai agresiv ? Primatul numarul 9, care a fost batut initial si care nici macar n-a experimentat dusul rece… deci nici macar nu stie de ce o face…
Operatia se poate repeta pana cand inlocuim toate cele 10 primate.
Sa privim acum situatia amuzanta: avem 10 maimute care nu au deloc curajul sa se apropie de placa de lemn care duce spre o gramada de banane delicioase,
primate care nu au nici cea mai vaga idee de ce nu o fac si care sunt gata sa ia la bataie orice „coleg” care ar incerca sa ajunga la banane…
Asa e si in viata : repetam un mod comun de functionare, un proces, un protocol sau o pura obisnuinta, care toate duc in general la acelasi rezultat. Repetam in mod consecvent procesul, nu mai stim exact de ce o facem, ne punem rar mintea la contributie (deseori, contrar, gandim prea mult si ineficient…) pentru a verifica daca, totusi, conditiile initiale care au dictat acest mod de functionare nu s-au schimbat intre timp si continuam sa repetam procesul la nesfarsit…
Exemplul face trimitere la paradigma lui Asch, din anii ’50, Sursa-wikipedia fiind unul din experimentele de baza din psihologia sociala.
end copy/paste
P.S.din manifestul “Crinului Alb” scris de Petre Pandrea, în 1928 "...
stim povestea lui Pitagora, când a sacrificat o turma de boi, multumire zeilor, pentru descoperirea nemuritoarei teoreme a ipotenuzei. De atunci se agita boii, înspaimântati de orice noutate."
Inapoi la insemnarea sursa 803 Zece maimute
|