Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa-descopera.ro
begin copy/paste
Pentru prima data, cercetatorii din Marea Britanie au putut vedea cum amintirile vechi se combina pentru a ne ajuta sa ne imaginam experientele noi.
Experimentul a fost proiectat īntr-un mod simplu, apelānd la combinatii neobisnuite de gusturi ale unor alimente, dar reprezinta prima dovada a faptului ca oamenii folosec, pentru a lua decizii, combinatii de amintiri retinute īn memorie.
Reactivānd aceste amintiri, combināndu-le īntr-un nou mod, īn functie de noul context, oamenii īsi pot imagina experientele noi, īnainte de a fi expusi la ele, si pot lua decizii privind aceste experiente.
Cercetatorii de la University College London si Oxford University au vrut sa afle daca creierul uman recombina amintirile pentru a ne ajuta sa decidem daca sa īncercam sau nu ceva nou.
Ei au folosit scanarea cerebrala, cu ajutorul rezonantei magnetice functionale, pentru a vizualiza creierele a 19 voluntari carora li s-a cerut sa-si aminteasca anumite māncaruri pe care le īncercasera.
Apoi, fiecarui voluntar i-a fost oferita o lista cu 13 feluri de māncare neobisnuite, bazate pe combinatii inedite de gusturi - crema de ou cu sfecla, jeleu de ceai, iaurt cu cafea, printre altele - si li s-a cerut sa īsi imagineze cāt de bun sau rau ar fi gustul si sa decida daca ar īncerca sau nu respectivele feluri.
Imagināndu-si gusturile care ar rezulta din combinatii, cei mai multi s-au aratat interesati de jeleul de ceai, dar nu si de crema de ou cu sfecla, de exemplu.
Cānd fiecare voluntar īsi imagina o noua combinatie, creierul sau prezenta concomitent activitate cerebrala asociata cu fiecare dintre ingredientele cunoscute.
Astfel, rezultatele experimentului reprezinta prima dovada a faptului ca utilizam combinatii de amintiri pentru a lua decizii despre evenimente si senzatii necunoscute, spun cercetatorii.
Sursa: New Scientist
end copy/paste
Inapoi la insemnarea sursa 797 copy/paste III
|