Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa-descopera
begin copy/paste
Persoanele creative au sanse mai mari sa sufere de afectiuni mintale, precum tulburarea bipolara si schizofrenia. Un studiu realizat anul trecut la Institutul Karolinska din Suedia a sugerat existenta acestei legaturi, iar un alt studiu, mai complex, realizat anul acesta, a confirmat-o.
În studiul realizat anul trecut, cercetatorii de la Institutul Karolinska au descoperit ca în familiile în care existau cazuri de schizofrenie si tulburare bipolara era mai probabil sa existe artisti si savanti.
Anul acesta, a fost realizat un nou studiu, ce a inclus un esantion mai mare de participanti si o gama mai larga de diagnostice psihiatrice, rezultatele fiind publicate în Journal of Psychiatric Research.
Autorii au utilizat date adunate timp de 40 de ani, provenite din registrele de consultatii medicale, analizând informatii anonime referitoare la cca. 1,2 milioane de pacienti si rude ale acestora.
Au constatat ca anumite afectiuni - în special tulburarea bipolara - sunt mai frecvente printre artisti si savanti, de la dansatori si fotografi pâna la cercetatori stiintifici si scriitori.
În mod special, scriitorii s-au dovedit a avea sanse mai mari de a fi diagnosticati cu schizofrenie, depresie, anxietate si abuz de substante, fiind, de asemenea, cu aproape 50% mai predispusi sa se sinucida, comparativ cu populatia generala.
În cazul persoanelor creative, existau sanse mai mari ca acestea sa aiba rude care sa fi primit tratament pentru schizofrenie, tulburare bipolara, anorexie si autism.
Cercetatorii sunt de parere ca rezultatele lor ar trebui sa-i faca pe medici sa reconsidere abordarea anumitor tulburari psihice.
”Daca se adopta ideea ca anumite fenomene asociate cu boala pacientului sunt benefice, acest lucru deschide calea spre o noua abordate terapeutica. Într-un asemenea caz, medicul si pacientul trebuie sa ajunga la un acord: ce anume urmeaza a fi tratat si cu ce pret ”, a declarat Simon Kyaga, unul dintre autorii studiului.
În cadrul unui studiu britanic publicat în acest an, unii dintre pacientii cu tulburare bipolara au declarat ca boala le-a afectat viata într-un mod pozitiv, amplificând trairile interioare si intensificându-le relatia cu muzica si alte forme de arta.
Sursa: Live Science
end copy/paste
Inapoi la insemnarea sursa 794 by Descopera II
|