cp_Guvernul nu a prezentat dovezi care sa justifice exproprierile la Rosia Montana

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-cotidianul.ro 

begin copy/paste

Consiliul Legislativ solicita modificarea celor mai importante prevederi din proiectul întocmit de Guvern: de la modul în care se fac exproprierile la plata redeventelor si prelungirea licentei de exploatare.

Consiliul Legislativ, institutia care tine evidenta oficiala a legislatiei României, atrage atentia ca proiectul întocmit de Guvern cu privire la Rosia Montana încalca mai multe legi în vigoare si are o serie de prevederi ambigue.

În primul rând, Consiliul critica faptul ca Guvernul a declarat proiectul Rosia Montana ca fiind de utilitate publica si de interes national deosebit. Legea 33/1994 prevede ca ”declararea utilitatii publice se face numai dupa efectuarea unei cercetari prealabile si conditionat de înscrierea lucrarii în planurile urbanistice si de amenajare a teritoriului. Din documentele atasate proiectului de lege nu rezulta ca aceste formalitati au fost realizate”, atrage atentia Consiliul Legislativ. Cu alte cuvinte, Guvernul nu avea baza legala sa declare un proiect al unei companii private, proiectul Rosia Montana ca fiind “de utilitate publica”. Miza declararii acestor lucrari ca fiind de utilitate public este aceea ca astfel se pot face exproprierile fara acordul proprietarilor de terenuri. Mai mult decât atât, în textul elaborat de Guvern se prevede ca statul cedeaza RMGC dreptul de a face exproprieri în interes propriu.

Obiectii cu privire la zonele naturale protejate

Probleme sunt si cu privire la zonele naturale protejate. Solutia gasita de Guvern este aceea ca RMGC sa reloce monumentul „Piatra despicata”, declarat monument al naturii, iar „dupa finalizarea procedurii de relocare, regimul de protectie se transfera asupra noului amplasament si înceteaza cu privire la amplasamentul initial”.

Consiliul Legislativ atrage atentia ca nu doar stânca în sine, ci întreaga zona este declarata prin lege „zona naturala protejata de interes national si monument al naturii”. În plus, „în aceeasi zona geografica, si anume Comuna Rosia Montana, sunt definite ca zone naturale protejate de interes national si monumente ale naturii Avenul din Hoanca Urzicarului, respectiv Piatra Corbului”, arata reprezentantii Consiliului. Potrivit acestora, „nerespectarea masurilor specifice de conservare si de protejare a zonelor protejate atrage raspunderea civila, conventionala sau penala, dupa caz”.

Nu exista un termen în care RMGC va face investitiile promise

În ceea ce priveste partea financiara, Consiliul avertizeaza ca în acordul dintre Guvern si compania privata „nu exista un termen în care RMGC asigura investitia de 100 milioane dolari pentru proiectele de conservare, amenajare si revitalizare a patrimoniului cultural”. „Trebuie precizat un termen în care investitorul este obligat sa realizeze investitia de 100 milioane de dolari”, adauga sursa citata. Se recomanda de asemenea „reanalizarea datelor de implmentare a proiectului, având în vedere ca procedura de legiferare a prezentului proiect nu este finalizata, putând depasi anul 2013, ceea ce ar face ca norma sa fie retroactiva”.

Licenta de exploatare trebuie sa fie acorda prin negociere

De asemenea, reprezentantii Consiliului Legislativ arata ca Agentia Nationala pentru Resurse Miniere nu are dreptul sa încheie acte aditionale cu compania RMGC, prin care sa îi prelungeasca licenta de exploatare.

„Norma propusa, potrivit careia ANRM trebuie sa încheie act aditional la Licenta de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana, care sa contina elementele impuse prin prezentul proiect, elemente care nu pot face obiectul negocierii, încalca Legea minelor, care prevede ca licenta de exploatare se acorda prin negociere. ”De asemenea, extinderea valabilitatii Licentei nu se poate face decât în conditiile Legii minelor, potrivit careia licenta se acorda pentru maximum 20 de ani, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte 5 ani”.

Ce este Consiliul Legislativ?

Rolul institutiei este prevazut în Constitutie: „Consiliul Legislativ este organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care avizeaza proiectele de acte normative în vederea sistematizarii, unificarii si coordonarii întregii legislatii. El tine evidenta oficiala a legislatiei României”.

Georgeta Filip
end copy/paste
Inapoi la insemnarea sursa   Inconstienta comunitara
Home
                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"