cp_Gândirea urangutanilor

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-descopera.ro 

Gândirea urangutanilor îi uimeste pe oamenii de stiinta

Chiar si atunci când sunt foarte tineri, urangutanii încep sa dezvolte propriile idei despre lume, învatând cum sa foloseasca anumite unelte. Aceasta este concluzia unui nou studiu ce indica faptul ca traditiile culturale ale maimutelor s-ar putea sa nu difere foarte mult de ale noastre.

la fel ca oamenii, urangutanii au traditii comportamentale care variaza în functie de regiune. De exemplu, urangutanii dintr-o anumita regiune folosesc unelte, în timp ce altii, dintr-o alta zona, nu fac asta. În insula Sumatra, urangutanii din zona de vest folosesc bete pentru a lua miere din busteni. În zona de est, în schimb, acest obicei nu au fost observate.

Dar oare de ce apar aceste diferente? Multi experti sustin ca învatarea sociala este cheia si ca maimutele îsi dau seama cum sa gaseasca miere urmarindu-le pe altele. Cu toate acestea, maimutele salbatice raspund întotdeauna la mediu, motiv pentru care este mult mai probabil ca acestea sa aiba un comportament dictat mai curând de conditiile din natura.

Acum, când defrisarile au luat luat amploare, oamenii de stiinta au putut sa observe sa testeze importanta învatarii sociale. În urma defrisarilor, foarte multi pui de urangutani au ramas orfani care au ajuns la adapostul Batu Mbelin, din nordul insulei. La început, puii au fost izolati, dar în cele din urma au fost mutati în grupuri sociale mari.

Cât înca erau în carantina, puii au fost supusi unor teste care presupuneau cautarea mierii cu batul si aducerea alimentelor în cusca, tot cu ajutorul betelor. Rezultatele au aratat ca atât urangutanii din vest, cât si cei din est s-au descurcat destul de bine în procurarea hranei cu ajutorul betelor, ceea ce înseamna ca ei au înteles rapid ca pot folosi betele pe post de unelte. Diferentele s-au observat mai mult la proba ce presupunea procurarea mierii. Din cei 13 pui din vest, doar 9 au stiut cum sa ia mierea în timp ce doar 2 din cei 10 urangutani estici au putut duce la bun sfârsit proba. Cu toate acestea, urangutanii din vest aveau în jur de 4 ani, o vârsta prea frageda la care, în mod normal, ei nu încep sa practice acest obicei, sustin specialistii. Din acest motiv, oamenii de stiinta cred ca puii au învatat sa culeaga miere de la parintii lor, înainte de a ajunge orfani.

Urangutanii tineri, care au „stiut” sa caute miere au avut aceasta idee în minte înainte de a fi capabili sa realizeze sarcina. De aceea nu au avut niciun fel de probleme în aplicarea strategiei.

Autorul studiului, Thibaud Gruber, de la Universitatea din Zurich, se teme ca, în viitor, singurul loc în care se vor mai putea realiza cercetari asupra urangutanilor din nordul Sumatrei va ramâne Batu Mbelin. În prezent, padurile în care traiau urangutanii care foloseau betele pe post de unelte sunt incendiate. „Pierderea habitatului va însemna, probabil, si pierderea culturii lor” , a încheiat acesta.

Inapoi la insemnarea sursa   781 Gindirea urangutanilor
Home
                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"