cp_Ciupercaria

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-descopera.ro 

Acesta este primul studiu asupra diversitatii speciilor de fungi - ciuperci - de pe pielea umana si a furnizat date de mare importanta pentru cunoasterea microbiomului uman, ca si pentru studiul afectiunilor micotice ale pielii.

Pielea corpului uman este un ecosistem complex, pe care traiesc numeroase specii de microorganisme - ciuperci microscopice, bacterii, virusuri - care alcatuiesc, colectiv, microbiomul pielii.

Infectiile fungice - numite si micoze - ale pielii afecteaza foarte multi oameni (29 de milioane numai în SUA), dar fungii pot fi dificil de cultivat în laborator, ceea ce îngreuneaza diagnosticul si tratamentul micozelor, chiar si în cazul celor mai comune, precum micozele care apar la nivelul degetelor de la picioare.

Cercetatorii au extins un studiu realizat recent de ei (asupra bacteriilor care traiesc pe piele), concentrându-se de data aceasta asupra fungilor, carora le-au secventiat genoamele. Rezultatele au fost prezentate în editia online a publicatiei Nature.

Iata câteva dintre descoperiri:

  • pe cap si trunchi predomina un anumit tip de fungi, din genul Malassezia.
  • pe pielea mâinilor, unde exista o mare diversitatate de bacterii, traiesc relativ putine tipuri de fungi
  • în schimb, la nivelul labelor picioarelor, inclusiv unghiile, calcâiele si spatiul dintre degete, exsita o diversitatate extraordinara de specii de fungi.
  • în ansamblu, cercetarile au aratat ca diversitatea fungilor este legata mai curând de regiunea studiata a corpului, decât de indivizi. Cele 14 regiuni ale copului de unde au fost prelevate probe au fost alese pe baza unor observatii clinice: sunt locurile în care apar cel mai des afectiuni ale pielii produse de ciuperci.
  • cel mai complex loc s-a dovedit a fi calcâiul, unde au fost descoperite aproximativ 80 de genuri de fungi; cercetatorii au gasit cca. 60 de tipuri la nivelul unghiilor de la picioare si cca. 40 de tipuri pe pielea dintre degete,.
  • o diversitate fungica moderata se întâlneste la nivelul plicii cotului, pe partea interioara a antebratului si pe palme, în fiecare loc gasindu-se 18-32 genuri de fungi.
  • surprinzator, pielea capului si a trunchiului, inclusiv pe spate, ceafa, pavilionul urechii, partea din spatele urechilor si între sprâncene, adapostesc mult mai putine timpuri de fungi - între 2 si 10.

Împreuna cu descoperirile recente privind bacteriile care traiesc pe piele, aceste noi rezultate ofera un tablou mai clar asupra diversitatii si complexitatii uimitoare a microbiomului pielii umane.
Cunoscând mai bine aceste ecosisteme bacteriene si fungice, specialistii vor putea aborda mai eficient tratamentul unor boli de piele, inclusiv a unor afectiuni asociate cu tratamentele împotriva cancerului.
Dar descoperile sunt importante chiar si pentru viata de zi cu zi. În acest sens, este reprezentativa recomandarea facuta de Julie Segre, unul dintre autorii studiului: „Concluzia este ca picioarele au o enorma diversitate fungica, asa ca purtati slapi în vestiar daca nu vreti sa va amestecati propriii fungi cu fungii altora.”

Inapoi la insemnarea sursa   769 medicina
Home
                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"