774_cp_Oile sunt animale inteligente


 

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-descopera.ro 

Se pare ca oile nu sunt creaturile stupide pe care le credeam, demonstreaza un nou studiu. Niciodata considerate a fi inteligente, oile sunt de fapt atât de istete încât pot lua decizii si chiar au amintiri pe termen lung, retinând un chip vreme de doi ani.

De fapt, oile sunt atât de pricepute la memorarea fetelor, fie ale altor oi sau chiar umane, încât le pot recunoaste chiar si în fotografii, au concluzionat cercetatorii Universitatii din Cambridge. Mai mult chiar, aceste animale pot promova teste psihilogice pe care maimutele le-ar pica, mai indica studiul.

Dr Laura Avanzo si dr. Jennifer Morton au supus sapte oi domestice - Ovis aries - unei serii de teste aplicate în mod normal oamenilor suferinzi de boala Huntingdon - o afectiune ereditara care provoaca dementa.

Cercetatoarele au amplasat galeti de culori diferite dinaintea oilor, dintre care una continea mâncare. Apoi au mutat continutul dintr-o galeata în alta, alternând culorile si chiar modificând formele recipientelor.

Oile au învatat sa recunpasca diferitele tipare de culoare, modificându-si comportamentele conform tiparului privit. Au avut reactii diferite si în functie de formele variate puse dinaintea lor.

Doar oamenii si alte primate raspund cu usurinta la astfel de stimuli, majoritatea altor animale mari având dificultati în acest sens. Îndeplinirea cu succes a unor sarcini de acest fel se bazeaza pe cortexul prefrontal, o portiune a creierului mai dezvoltata la oameni decât în cazul altor animale.

Acum, oamenii de stiinta, au concluzionat ca, întocmai ca si fiintele umane, atunci când se afla în cirezi oile se comporta prostesc. Însa lucrurl individual cu ele determina comportamente foarte diferite

Inapoi la insemnarea sursa   774 Matrix 

Home

 

                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"